Ананас и ягоди с карамелен соев сос

Тази плодова рецепта с японско звучене е идеален завършек на всяка фиеста

Диана Шингарова 08 October 2022

Снимка: Диана Шингарова


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г ананас
300 г ягоди
2 с.л. соев сос лайт
1 с.л. кафява захар
сокът на 1 портокал
1 с.л. мед
щипка от 3-те подправки – канела, карамфил
и кардамон
листенца прясна мента

Обелете ананаса, нарежете го на кръгчета с дебелина 1,5 см. Измийте и разполовете ягодите. Пригответе сладкия сироп в тиган. Добавете първо соевия сос, захарта, меда и портокаловия сок. Разбъркайте много добре и оставете сместа да заври. Бъркайте я често, на слаба температура, докато се сгъсти.

След това добавете ананаса и гответе още 5 минути, като обръщате парченцата, за да се карамелизират и от двете страни. Наредете ананаса в красиви чинийки. Върху резените карамелизиран плод сложете ягодите и залейте с остатъка от сиропа. Отгоре поръсете с щипка от 3-те подправки, листенца мента, смлени или накълцани орехови ядки или шамфъстък. Поднесете веднага и се насладете на лятото.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР