Загуба на обоняние. Можем ли да го възстановивам с помощта на ароматерпия?

Статистиката сочи, че 25% от населението в световен мащаб страда от загуба на обоняние в някаква степен. Като резултат от пандемията обонянието на 77% от хората, преболедували COVID-19, е било засегнато. След загуба на обонянието можем да си помогнем за възстановяването му – чрез обонятелни тренировки. Четете повече по темата в следващите редове...

Милена Иванова, Клиничен ароматерапевт 16 July 2021

Обонянието e едно от петте човешки сетива, което се развива още в утробата в съвсем ранен етап и осъществява най-пряката връзка между мозъка и външния свят, съзнанието и подсъзнанието. Смята се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива, като има способността да разпознае стотици хиляди различни аромати. Ароматът достига до мозъка по-бързо, отколкото изображение или звук и е единственото от петте сетива пряко свързани с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение страхът, тревожността, гневът, депресията и радостта. Това обяснява факта защо определени аромати могат да събудят дълбоко заровени спомени за стари травми, потиснати емоции, забравени преживявания, както и да освободят внезапно съзнанието от блокажи, които са ни пречили с години да водим щастлив и свободен от страхове живот.

Нещо повече – обонянието е единствената система в човешкия организъм, която се обновява с такава скорост - 35 милиона обонятелни сензорни клетки се възобновяват на всеки 4 седмици! Ето защо нарушенията в този процес биха могли да доведат до сериозни последствия и пълна загуба на обонянието в рамките само на няколко години.

Статистиката сочи, че 25% от населението в световен мащаб страда от загуба на обоняние в някаква степен. Като резултат от пандемията, обонянието на 77% от хората, преболедували COVID-19, е било засегнато. Голям процент от тях губят напълно обонянието си - състояние наречено аносмия. При 80 до 95 на 100 от страдащите усетът за мирис и вкус се връща до няколко седмици, докато за останалите от 5 до 20 на 100 това може да се случи дори след години. 25 % от хората пък страдат от паросомия – състояние, при което мозъкът не разпознава правилно миризми и аромати – например, ароматът на рози ви мирише на развалено мляко. Проблемите с обонянието могат сериозно да засегнат нормалния ритъм и функциониране на човека, което да рефлектира и доведе до тежки депресивни състояния, включително и в екстремни случаи до липса на желание за живот.

Този проблем обаче съществува много преди появата на COVID-19 – някои хора се раждат с вродена липса на обоняние, други губят обонянието си в следствие на хронични заболявания, травми на мозъка или продължително боледуване, свърано с горните дихателни пътища.

Науката по темата

Доктор Томас Хумел от Медицинския факултет в Дрезден е пионер в областта и води изследвания за загубата и възвръщането на обонянието. Той провежда редица изследвания през 2009 г. с пациенти страдащи от аносмия (тотална загуба на обонянието) и доказва, че тренирането на обонянието с различни силни аромати влияе положително на възстановяването на сензорните клетки. Днес заключенията от неговите изследвания служат за основа и отправна точка за науката и практиката по темата в цял свят.

Тренирането на обонянието – как и защо?

За да се стимулира и упражнява обонянието, е необходимо да се изпълнява следната практика два пъти на ден - 4 различни по вид аромати се душат интензивно и многократно. Д-р Хумел препоръчва следните 4 етеричните масла:

-         цветен: етерично масло от роза

-         плодов: етерично масло от лимон

-         пикантен: етерично масло от карамфил

-         смолист: етерично масло от евкалипт

Тренингът може да се провежда и с други субстанции със силен аромат, като подправки или кафе например. Идеята е рецепторите да бъдат стимулирани със силно концентриран и наситен аромат и да са едни и същи всеки ден. Ако  предпочитате етерични масла, към списъка на д-р Хумел може да добавите и следните: лавандула, тамян, индрише, лайм.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР