Слънцето - инструкции за употреба

Нито една козметична грижа за кожата няма да е пълна без SPF. Между риска от преждевременно стареене и далеч по-сериозната заплаха от рак на кожата, ежедневното нанасяне на слънцезащитна козметика не подлежи на обсъждане.

Люба Вангелова 19 July 2021

Нито една козметична грижа за кожата няма да е пълна без SPF. Между риска от преждевременно стареене и далеч по-сериозната заплаха от рак на кожата, ежедневното нанасяне на слънцезащитна козметика не подлежи на обсъждане.

В края на март Гуинет Полтроу сподели във видео за Vogue техниката си за нанасяне на слънцезащитен продукт, което, меко казано, възмути дерматолозите. Във видеото тя показа зоните по лицето, на които единствено нанася SPF: върху носа и скулите, защото „слънцето наистина удря там“. Въпреки че 48-годишната ни любимка призна, че не се покрива от глава до пети със защита срещу UV лъчите, все пак нанасянето на такова оскъдно количество, и то смесено с ежедневен хидратиращ крем, е равносилно на нулева защита. Логични са и коментарите под видеото от рода на „слънцезащитният крем не е хайлайтър“. Според Фондацията за рак на кожата именно лицето е зоната с най-голям риск. Експертите настояват, че то трябва да бъде покрито цялото.

Етикетът говори

Американската асоциация по дерматология препоръчва да избирате крем най-малко с SPF 30 с UVA защита. В зависимост от това къде е произведен продуктът, върху него е или надписът UVA, или broad spectrum, или PA++++. А понякога всички заедно. Ако сте с мазна кожа, козметиката трябва да е и водоустойчива. Мазната кожа произвежда повече себум, който затруднява задържането на продукта по кожата, а и се поти повече. Потта и себумът „измиват“ слънцезащитния продукт, ако не е водоустойчив.

Надеждни филтри

Кожата ни защитават минерални (цинков оксид и титанов диоксид) и химични филтри. Между тях има две съществени разлики: минералните са по-малко комфортни и оставят бели следи. Наричаме ги още физически, защото играят ролята буквално на физически щит, който като огледало отблъсква слънчевите лъчи и не им позволява да достигнат до кожата. Почти никога не причиняват дразнене, което е особено важно, ако кожата ви е склонна към розацея, атопия или алергии. Химичните филтри не оставят следи и се нанасят лесно. Най-големият дразнител в състава им е оксибензонът, но производителите постепенно се отказват от него.



Оптимален SPF

Задължително е да се предпазите от слънцето, ако UV индексът е 3 или по-висок (информация за това предоставя всяко мобилно приложение с прогноза за времето). Не е мит твърдението, че колкото по-висок е SPF, толкова по-надеждна е защитата. Свързано е отново с факта, че в повечето случаи спестяваме от количеството при нанасянето му, което намалява ефекта. Голямата цифра след SPF компенсира това.

Количеството

Много са аналогиите за оптималното количество – монета от 5 стотинки за цялото лице, четвърт чаена лъжичка, около супена лъжица за всеки крайник и т.н. Стандартната препоръка е 2 мг/кв. см кожа. Що се отнася до тялото, най-добрата защита срещу слънчевите лъчи не е кремът, а облеклото. Ако количеството определя качеството, това означава ли, че половината нанесено от необходимото количество SPF 30 крем ще ни защитава като SPF15? Експертите го потвърждават. Според статистиката повечето хора нанасят 2 до 4 пъти по-малко крем от необходимото. Сред най-важните условия също е равномерното нанасяне на продукта. А и помнете – за създаване на защитния филм са необходими 10–15 минути.

Върху грим

Внимание: слънцезащитният продукт може да се нанася върху крем. Има няколко начина за това. Първият е да го разнесете между дланите си и след това да ги притиснете върху лицето си. Вторият – с помощта на спрей, има такива дори под формата на фиксатор за грим. Третият – с помощта на гъбичка (cushion sunscreen), такива са слънцезащитните пудри например, но тази опция е най-малко надеждната.



Скалп и коса

Има ли нужда кожата на главата от слънцезащита? Да, скалпът е също толкова податлив на слънчево изгаряне, колкото и кожата на цялото тяло. Най-лесно изгарят зоните, където има най-малко физическа защита от косата. Логично е да се замислите как се нанася слънцезащита върху скалпа. Най-лесно е спрей форма с прахообразна текстура, а нанасянето става подобно на сух шампоан. Косата също търпи поражения от действието на UV лъчите – става чуплива, суха, с нарушена структура, цветът й избледнява, загубва блясъка си и изглежда нездрава. За да не се налага да се лишавате от половината й дължина в края на летния сезон, необходимо е да я защитавате от слънцето с козметика. Широкополата шапка е за предпочитане, обаче – убедете се, че платът й е с адекватно UPF, или „ултравиолетов защитен фактор“.

Зони със забрана

Изследователите отдавна са установили, че слънцезащитните кремове са сред причините за измирането на кораловите рифове. 10 са забранените съставки в слънцезащитната козметика, която в някои от държавите по света ще бъде конфискувана, ако съдържа дори една от тях. Най-вредна е оскибензон (част от състава на продуктите с химични филтри). Тази съставка нарушава снабдяването на коралите с хранителни вещества, което води до тяхното разграждане, загуба на цвета им и постепенно умиране. Според NPS (Службата за националните паркове) всяка година до 6000 тона слънцезащитни продукти се отмиват от плуващите в зоните на коралови рифове.  

През 2019-а в град Кий Уест във Флорида е гласувана забрана за продажба на слънцезащитни продукти, които съдържат съставките оксибензон и октиноксат. Единственият жив коралов риф в Северна Америка се намира на около шест мили от бреговете му. Островната държава Палау в Тихия океан забрани използването на слънцезащитна козметика с цел да бъдат опазени кораловите рифове и морската флора и фауна. Продукти, внесени от туристите, ще бъдат конфискувани, а нарушителите – наказвани с глоба от 1000 долара. Подобна забрана от тази година въвеждат и Хавай, и американските Вирджински острови. Карибските острови Бонайре и Аруба (където 80% от коралите са загубени) през 2020-а също са въвели забрана за подобни слънцезащитни продукти.  

Какви са алтернативните начини за защита от вредното въздействие на UV лъчите в условия на действащи забрани за ползване на определена слънцезащитна козметика? Служителите на NPS предлагат туристите да се прикрият с шапки, слънчеви очила и ризи с дълги ръкави. И непрекъснато ни напомнят: „Ако е на кожата ви, значи е на рифа“.

Биоразградимата и безопасна за рифовете слънцезащитна козметична формула се разгражда естествено, не съдържа химикали, опасни за околната среда. Безопасни са слънцезащитните кремове с физични филтри (с активни съставки цинков оскид и титанов диоксид), макар и да не е установено напълно дали тези минерални съставки не увреждат по някакъв начин коралите. Но според учените дори и да ползват „безопасни“ продукти, ако 5000 души влязат във водата край един плаж, маслата от слънцезащитните продукти ще са като токсична инжекция за морския свят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР