Как да се разберем с комарите

Люба Вангелова 13 July 2021

Снимка: pexel

Колко трябва да сме „вкусни“, за да ни хапят комарите през лятото, когато спим, когато сме навън, когато спортуваме?!

Някак сме свикнали с химическите репеленти, по-спокойни сме с тях, спечелили са доверието ни като ефективни пазители на комфорта. Да си признаем, има моменти, в които цитронелата не е достатъчна, нужен ни е DEET. Това е официално одобреният в света инсектицид диетилтолуамид, който е основната съставка в повечето репеленти. Смята се, че ако не отивате на място, където има висок риск от малария или вирус Зика, а сте просто на барбекю в гората, DEET 20% е напълно достатъчен.

Но как мнозина успяват да се помирят с комарите, без да използват токсични вещества? Преди около две години попаднах на блога на Стефани Тарлс, която е холистичен естетик с над 20-годишен опит, билкарка в духа на западните традиции и Аюрведа, авторка на редица книги за ароматерапия, суровоядство, билкарство и др.

Тя ни уверява, че рецептите за натурални репеленти са прости, а съставките се намират в най-близкия супермаркет или аптека. Нужно е само да имате пластмасово шишенце с пулверизатор, за да може спасителното средство да е навсякъде с вас. Сред най-популярните й рецепти (в книгата си “Naturally Bug-Free” тя събира 75) е тази: по 10 капки етерично масло от евкалипт, здравец, лавандула, сладък портокал и мента добавяте към 1/2 флакон нерафинирано кокосово масло (по време на смесването маслото трябва да е в течно състояние).

Най-голямата „страст“ на комарите е въглеродният диоксид (който формира химическия пейзаж на въздуха около нас) – просто не могат да му устоят, както и на миризми на хора и животни. А най-непоносими и отблъскващи за досадните насекоми са няколко ухания.

• Цитронела е първото, което ни идва наум, когато става дума за естествени репеленти – маслото се извлича от лимонена трева и може да се прилага върху кожата.

• Ментата
може ефективно да отблъсне кръвопийците от двора ви, а листата може да втривате в кожата си или да дъвчете. Помага и за успокояване при сърбеж след ухапване от насекоми.

• Босилекът
е не само вкусна подправка, но и ефективен репелент под формата на етерично масло. Засадете на терасата или на двора си.

Уханието на лавандула е любимо на хората, но не и на комарите, които заобикалят отдалече лилавите цветове. Лавандуловото масло може да се прилага върху кожата директно или да се включи в спрей-микс против насекоми.

Многофункционална билка като розмарин също може да спре инвазията на комари – добавете няколко стръкчета в барбекюто, а етеричното масло от розмарин използвайте за естествения репелент.

Подобно на цитронелата евкалиптът има силна миризма, която пречи на комарите да откриват плячката си. Това се отнася и за други насекоми като кърлежи и мухи. Самото растение може да защити двора или дома ви, а етеричното масло трябва да се прилага върху кожата редовно, за да е ефективно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР