Конспект за красиви крака

Едва ли бихте изслушали цяла лекция на тема грижата за стъпалата и педикюра. Затова събираме най-важната информация в кратък конспект.

Люба Вангелова 16 July 2021

Снимка: getty images/guliver

Да започнем с главното: подолог и подиатър

Може и да не сте чували за съществуването на такива специалисти, които практикуват т.нар. медицински педикюр. Подолог е професионалистът, който може да се погрижи за стъпалата ви, да премахне кокоши трън, враснали нокти, вроговени мазоли и подобни проблеми. Често подолози стават отличните педикюристи, които са преминали допълнителна специализация при хирург, ортопед, ендокринолог и мануален терапевт. Подиатърът е лекар, занимаващ се с профилактика и лечение на болестите на ходилата, и има подходяща специализация (например ортопед-травматолог или хирург).

Повсеместен проблем

Врасналите нокти (или научно казано онихокриптоза) в един или друг момент са досаждали на повечето от нас – крайчето на нокътя се впива в кожата, появява се възпаление и оток. Причините са различни – генетична предразположеност (меки, дълбоко разположени нокти с извити краища), професионални (вечната беда на спортисти и танцьори), обувки на високи токчета или неправилно направен педикюр. Ако забележите враснал нокът, не чакайте да се възпали. Подологът ще го отстрани. Ако проблемът е хроничен, тогава няма да ви се размине и посещение при подиатър. Може да се наложи да носите „брекети“ за нокти – скоби или пластини, които фиксират нокътя в безопасно положение и коригират формата му.

Чупливите нокти

Този проблем е свързан най-вече с обувките: палецът не трябва да опира върха на обувката, тъй като това би причинило пречупване, особено ако нокътната плочка е по-мека. По принцип няма нищо страшно в това – счупеното ще порасне. Но ако то започва от кутикулата, тогава на помощ идват протезиращите гелове, компреси с масла, като специалистите не дават гаранция против „срастване“ на нокътя.

Нормални обувки?

Обуйте любимите си маратонки, кецове, боти, мокасини – палците ви движат ли се свободно? Добре. Сега изкарайте стелките им, стъпете върху тях с бос крак и леко се залюлейте напред. Палците ви излязоха ли извън стелката? Значи обувката ви е малка. А сводовете ви излизат ли извън очертанията? Значи обувката ви е тясна. Изобщо най-лошото, което може да направите за стъпалата и педикюра си, е да носите по-малък размер обувки. И да търпите. В черния списък на ортопедите са кецовете, балеринските пантофки и всякакви обувки с плоска подметка (заради тях често се появява „втори палец“), както и високите токчета (те натоварват стъпалото неравномерно). Идеални от гледна точка на лекарите са обувките с малък ток (2–3 см) и добра основа. Означава ли това, че трябва да се откажем завинаги от високите токчета? Експертите не са категорични по въпроса. Просто според препоръките им не бива да ги носим повече от три часа. А след като ги свалим, трябва веднага да направим гимнастика за стъпала.

Какво да правим с мазолите?

Всъщност те представляват защитно уплътнение на кожата на стъпалата – появяват се при продължителен силен натиск. Ако примерно теглото ви е 60 кг и често носите токчета, значи 50 кг от теглото ви се поема от предната част на стъпалото и само 10 кг от петите. Резултатът са мазоли под възглавничките на стъпалото. Спасението от мазолите е честата смяна на обувките. Докато са меки, мазолите не пречат. Създават проблем тези, които са успели да проникнат в кожата. Те се отстраняват чрез специален апарат, след това мястото се обработва с лекарство. Ако се наложи, като последваща  мярка може да ви предпишат да носите силиконови министелки или пластини, които да предотвратят триенето. Но в никакъв случай не се опитвайте да отстраните мазолите у дома сами – една трета от тях трябва да остане като защитен слой за стъпалото ви. Вместо постоянно да посягате към пилата за пети, я заменете с подхранващия крем за крака. В краен случай избирайте пила с фини абразивни частички и я използвайте само върху суха кожа на стъпалата.

А това гъбички ли са?

Ако забележите бели сухи следи по кожата на стъпалата, не си поставяйте сами диагноза гъбична инфекция. Такива се появяват и по твърде суха кожа без гъбички. Диагноза може да ви постави само лекар, и то след съответните изследвания. Ако резултатът е положителен, подгответе се за дълго лечение – в най-добрия случай поне няколко месеца (включително обработка на ноктите от специалист, ежедневна грижа, а често и прием на лекарства). И помнете, че гъбичната инфекция не е само естетичен проблем, а признак за занижен имунитет.

А ексфолиращите чорапи-маска?

Подолозите предупреждават да внимаваме с тях. Ако след пилинга кожата на стъпалата се бели твърде дълго (в продължение на няколко седмици), сменете маската. Заедно с мъртвата кожа падат и живи клетки, което не е препоръчително.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР