Последна капка пот

За много от вас е познато – тишърт, риза или рокля, свежи и ухаещи на чисто, минути след това подло са „украсени“ от петна по гърба или под мишниците

Люба Вангелова 21 June 2021

Толкова много огорчения, причинени от едно изпотяване. За много от вас е познато – тишърт, риза или рокля, свежи и ухаещи на чисто, минути след това подло са „украсени“ от петна по гърба или под мишниците. Специалистите съветват, преди да се заемете с борбата с тази, меко казано, неприятност, да се консултирате с лекар. Защото повишеното потоотделяне (известно с медицинския термин хиперхидроза) често е знак за проблем в организма – например болест на щитовидната жлеза, нарушения в нервната система или обмена на веществата, някои инфекциозни заболявания, диабет. Но ако случаят няма нужда от квалифицираната медицинска помощ, тогава става дума за особеност на организма.

Тривиални причини

Системата за потоотделяне в организма ни се състои от няколко милиона потни жлези, чиято главна задача е да извежда токсините от организма и да регулира телесната температура. Първият процес протича постоянно и на практика неосезаемо. Но когато се появи необходимост от охлаждане на тялото, потоотделянето се усилва. Това е естествена реакция, която не е свързана с хиперхидроза. Но няма как да не потърсите път да се справите с последствията.

При стрес или спортуване изпотяването е нормално – така организмът се защитава от прегряване. Тогава то засяга дланите, подмишниците, гърба и ходилата. Може да не причинява здравословни проблеми, но ни докарва моментен дискомфорт. И не само – обилното изпотяване допринася и за развитието на кожни заболявания, особено гъбични инфекции и дерматит. Личната хигиена е безусловна необходимост, така че я изключваме от темата. Но има още няколко начина  за справяне с дискомфорта.

Дрехите и храната: втората ни кожа

Чували сте този израз, но смисълът му е право в целта. Това, което се допира до кожата ни, до голяма степен определя как се чувства тя. Синтетиката е синоним на изпотяване, докато естествените тъкани отдавна са спечелили първенството за близост до тялото ни. Какво ядохте днес? Ако е същото като вчера и като всеки друг ден, обърнете внимание дали в менюто ви не преобладават пикантни или твърде солени храни. Ако намалите алкохола, който стимулира притока на кръв към кожата, изпотяването ще го последва. С кафето е същото.

Мъжки или женски подмишници?

В женското тяло секрецията на голямо количество пот зависи от хормоналните нива. Често това се случва вечер или през нощта, когато се увеличава притокът на кръв в щитовидната жлеза. Появяват се горещи вълни – усещане за топлина в горната част на тялото и главата. Наднорменото тегло също помага за изпотяването. Работата на мъжкото тяло се регулира от хормона тестостерон, който ускорява метаболизма. Мъжете също са и по-чувствителни към адреналина. Следователно малките изблици на този хормон ускоряват сърцебиенето, повишават скоростта на реакциите и причиняват изпотяване под мишниците. Мъжете се потят повече от обикновено, ако предпочитат топла и пикантна храна или при консумация на повече алкохол. Освен това изпотяването е естествено явление при мъже, които пушат. В „рисковата“ група са и тези, които водят застоял живот, над 50-годишни с голяма обиколка на талията – подобни характеристики влияят върху тонуса на симпатиковата нервна система и изпотяването.

Антиперспиранти, дезодоранти, кремове, пудри, кристали

Макар и в разпространените реклами да се поставя знак за равенство между двете основни групи средства против изпотяване – антиперспиранти и дезодоранти, в действителност те се различават коренно по начина, по който влияят на тялото.

Дезодорантите отстраняват само миризмата, като потискат размножаването на бактерии, причинени от потта по кожата. Но не намаляват самото изпотяване. Така че основното им предимство е безвредността, а основният им недостатък е ниската ефективност.

Най-популярни с ефекта си срещу изпотяването са антиперспирантите. Те не се борят с бактериите, а с потта. Алуминиевите или цинковите соли в тях временно блокират каналите на потните жлези и ограничават изпотяването. Вниманието ви към съставките в тези продукти обаче трябва да е повишено – „заключвайки“ потните жлези, те задържат потта, което може да доведе до възпаление.

Сред антиперспирантите са познати такива за ежедневна употреба с по-кратка продължителност. Както и такива, чието действие продължава в рамките на 7 дни, за да бъдете уверени във всяка ситуация. За по-голям ефект ги нанасяйте върху суха кожа след вземане на душ. Не използвайте твърде много от продукта обаче – дайте възможност на кожата да се поти поне малко. Така тялото регулира температурата си. Може да използвате и специални мехлеми и прахообразни пудри, които имат същия ефект.

Специалните кремообразни средства на основата на алуминиев хлорид и цинк създават филм върху кожата и помагат в борбата с потта, като предотвратяват излизането й на повърхността на кожата. Цинково-салициловите смеси са отлични антисептици, които се борят с миризмата и убиват бактериите. През последните години неслучайно популярност доби кристалният дезодорант на основата на натуралния минерал алунит. Той е без мирис, антибактериален е и, грубо казано, действа, като стеснява диаметъра на потните жлези.

Ако не се справяте с изпотяването със собствени сили и с помощ от козметиката, ботоксът е винаги насреща като сигурен вариант. Той блокира импулсите към потните жлези, в резултат на което те не отделят пот. Срокът на действие на инжекцията е от 6 месеца до година. Вярно е, тази мярка е препоръчителна изключително при доказано състояние на хиперхидроза.



Контрастен душ и топла вана

Разбира се, в топлото време душът колкото може по-често е не само необходим, но и задължителен вариант. Обезкосмявайте зоната под мишниците редовно – в тази област изпотяването създава идеалната среда за бактерии. Контрастният душ е полезен заради тонизирането на кожата и извеждането на токсините от нея. А топла вана с добавени борови клонки или отвара от дъбова кора помага за това при изпотяване миризмата да не е неприятна.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР