Връзките на Ева

Седмото издание от поредицата „Говори с EVA“ откри лятото с разговор на тема „Теория на връзките – днес и в бъдеще време“. Изслушахме внимателно казаното от петимата събеседници на сцената и разбрахме, че във връзките нищо не е същото. Или поне няма да бъде същото. Но го преглътнахме с помощта на чашите студено бяло вино на коктейла след дискусията

Лилия Илиева 09 June 2021

Главните действащи лица на сцената (от ляво на дясно): Чая Войкова (преводач), Ника Набокова, Мария Касимова-Моасе, Хули Леонис, Радослав Мирчев, доц. д-р Мариана Тодорова

Снимка: ники новаков

В началото на лятото с уважение и съобразяване с всички здравословни мерки в балната зала на елегантния хотел Hyatt Regency в сърцето на столицата EVA направи първото си за тази година събитие от поредицата „Говори с ЕVA на тема „Теория на връзките“. Има ли правила, които ни гарантират здравословни взаимоотношения, какво можем и какво не бива да прощаваме, какви са тенденциите в отношенията между хората през следващия половин или един век?

Над 100 гости се насладиха на разговора между петимата събеседници – футуроложката доц. д-р Мариана Тодорова, астролога Хули Леонис, писателката, певица, блогърка и консултиращ психолог Ника Набокова, влогъра и обучител Радослав Мирчев и прекрасната водеща на дискусията писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе.

Мария започна с думите, че на базата на опита й с два брака смята, че определението за добра връзка е двама души да могат да живеят, да мълчат, да се хранят, да правят секс заедно. „Успешна връзка – взриви аудиторията Хули Леонис - е тази, която е успяла да свърши добре, а не тази, която е продължила 70 години, в 68 от които не е имало никакъв секс.“ Според астролога рецептата за добра връзка е готовността да имаш такава. Най-важното е двойката да има общи нужди.В момента, твърди той, връзките все по-често са между две отделни индивидуалности, а не между личности, които действат и живеят като едно. И причината е в това, че повечето хора от енергийна гледна точка са на възрастта на деца, които само искат, а не са готови да дават. Радослав Мирчев заяви, че за него успешните връзки са точно тези, които продължават 70 години, след като са успели да преодолеят всички препятствия по пътя си.

Какви са допустимите компромиси в една връзка, попита Мария Касимова. Според Ника Набокова всеки от нас има своя праг на прошка и определя сам за себе си рамките на допустимото. Има жени, които мислят, че изневярата не трябва да се прощава, и в същото време много двойки, в които тя се оказва следваща стъпка в отношенията. Дали сме простили, можем да разберем по това дали се чувстваме спокойни в присъствието на човека до нас. Ако продължаваме да се връщаме в мислите си към ситуации, в които сме се почувствали обидени или го обвиняваме вътрешно, значи не сме. И не трябва да обвиняваме себе си за това. Единственият път да разрешаваме конфликтите според Набокова е да говорим помежду си.

Хората страдат, заяви Хули Леонис, от това, че се чувстват принудени да влязат в социално обусловения модел – да имат семейство, деца, кариера, кола, апартамент, ваканции в Гърция. Всяко следващо поколение се появява, за да лекува родовата система. Ако в нея не е имало любов, на наследниците, и това може да се проследи астрологично, може да е заложено да нямат връзка, или да имат взаимоотношения с много партньори, или да са хомосексуални, или да имат връзка с хора от различна вяра, континент, да влязат в абсолютно различна родова система. Ако следваме това, което ни прави щастливи, а не това, което очакват другите от нас, можем да вървим по собствения си път.

Трябва да поемем отговорността за себе си и да нямаме проекции върху другите, съгласи се футуроложката Мариана Тодорова. В момента сме в преходен етап, сподели тя. Тенденциите в бъдеще са да се раждат все по-малко деца, да има все по-малко бракове. Фокусът няма да е върху хетеросексуалните връзки, по-скоро върху пансексуалните, в които хората ще се влюбват не в хора и тела, а в души. Отношенията ни ще се случват все повече виртуално. Следващото голямо изпитание ще е илюзията във виртуалното пространство. Ще има хора, които ще потънат в него, и други, които все повече ще се завръщат към природата. Хедонизмът, живеенето в името на удоволствието с отказ от поемането на отговорност ще се засили. Ще има все по-голяма пропаст между секса и любовта, но заедно с това ще има и консервативен отговор и отпор.

Ника Набокова потвърди, че се задава много повече свобода хората да изразяват това, което изпитват. Дълго са ни възпитавали, че жената и мъжът във връзката имат определени роли, а сега всеки може да избира ролята си. Това тревожи много хора, защото е ново за тях, но успешният ход е да избираме партньори, които да приемат да партнират на ролята, която на нас ни импонира.

Доколко децата могат да спасят една връзка от разрушаване, попита Мария Касимова. Радослав Мирчев отговори, че противно на разпространеното мнение(децата сплотяват“) с появата си децата по-скоро поставят връзката на изпитание. Според влогъра има случаи на неуспешни връзки, в които дори самите деца искат родителите им да се разделят. От опита си на лектор в училищата Радослав смята, че съвременните малчугани комуникират доста по-трудно помежду си, защото все повече общуват виртуално. Не знаят как да се свързват, какво да си говорят. Виртуалното пречи на живото.

Всяко дете приема раздялата на родителите си като драма, забеляза Хули Леонис. Много често при внезапна раздяла то започва да играе ролята на партньор на родителя, при когото живее, и това белязва живота му занапред.

Разговорът провокира въпроси у публиката, които преляха в обсъждания и по време на коктейла, когато гостите се насладиха
на отбраните вина Нови Пазар, предоставени от Imperial Gastro Hub. Събитието се проведе с подкрепата на Бритиш Американ Табако и естетични клиники Skin Line. Сред гостите бяха оперната певица Мила Михова, която е прекрасна корица на майския брой на EVA, създателката на платформата „Майстори на фотографията“ Гергана Мудова-Гати, кулинарната блогърка Адриана Гюзелева, бизнесдами и хора от артистичните среди. Мнението на всички беше, че темата не е изчерпана и следващо издание е хубаво да има. На него ще очакваме и вас.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР