„Варна Лит“: не само барът е край морето

Адриана Попова 31 May 2021

„Варна Лит“ е сравнително нов фестивал, но това не пречи да ни е любим и не само защото е на морето.

В предишни години, когато не беше проблем да се пътува, заради него в България дойдоха редица чудесни писатели като Нарине Абгарян, Дмитрий Глуховски, Жером Ферари и

Тайе Селаси, красавицата, написала абсолютно прекрасната книга „Отивам си е възвратен глагол“.

Мотото на фестивала, който ще продължи от 1 до 5 юни, е „Герои сега“ и съвсем неслучайно специалната награда – „Позиция“, ще получи Людмил Станев, чудесен писател и самоотвержен лекар от първа линия.

Тази година няма да има чуждестранни гости по разбираеми причини, но срещите и дискусиите на „Варна Лит“, които ще се провеждат в двора на Археологическия музей – наистина вълшебно място, са повече от обещаващи.

На 1 юни очаквайте разговора на тема „Език-свят“ между Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска (авторка на бестселъра „Глина“) и Мария Касимова-Моасе с водещ Георги Тошев.

На 2 юни  творческият директор на „Варна Лит“ Захари Карабашлиев и „физикът на тъгата“ Георги Господинов ще говорят за „Минало/бъдеще/минало” с модератор журналиста Георги Милков.

Във Варна ще гостува и Стефан Вълдобрев, за да представи своята „Книга за песните“. Ще бъде заедно с китарата си, за да потвърди старата истина, че „барът е до морето“. Литературата в началото на юни - също.

Третият и четвъртият ден на фестивала са запазена територия за авторите на детска литература Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и за караоке с „Маргаритка” – проекта на Виктория Терзийска (Вики от „Мастило”) и Яна Липованска. Голямата кауза на „Варна Лит“, освен да представя добри автори, е да ги вкара заедно с книгите им в класните стаи и в сърцата на децата и тийнейджърите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР