Спортът забавя процеса на стареене

Ето какво казва науката

14 May 2021

Снимка: Instagram/bellamichlo

Има всевъзможни начини, за да се забави процесът на преждевременно стареене – правилно хранене, добра козметика, разкрасителни процедури и, както показва науката, спорт.

Скорошно проучване, публикувано в European Heart Journal, установява, че определени тренировки забавят процеса на стареене на клетъчно ниво. Не, не става дума само за поддържането на добра физическа форма, която ще ви накара да изглеждате по-добре, а буквално за удължаването на младостта на тялото. Ето как.

Ще трябва да опресним паметта ви с училищните часове по биология и темата за теломерите. Те представляват окончанията на хромозомите и изпълняват защитни функции за всички клетки в тялото. С напредването на възрастта обаче, дължината на теломерите започва да се свива, в резултат на което клетките проявяват признаци на стареене, както вътрешно (крехки кости, слаби кръвоносни съдове и сърце), така и външно (бръчки и увиснала кожа).

Дължината на теломерите може да се увеличи с помощта на два вида натоварвания: аеробни упражнения, както и високоинтензивни тренировки. Бягане, упражнения на велоергометър и всякакъв тип кардио тренировки спадат към първия вид натоварване. Вторият вид е по-известен с името HIIT тренировка: много интензивни упражнения, които само за 15 минути ви карат да изгорите рекорден брой калории. Например: тичате 200 метра на максимална скорост, след това почивате една минута, а после повтаряте отново и отново. Въпреки кратката си продължителност, HIIT упражненията натоварват цялото тяло и често са по-ефективни от два часа във фитнеса.

Въпреки че проучването не е показало ефективността на силовите тренировки за увеличаването на дължината на теломерите, експертите не препоръчват да се отказвате от тях. Не забравяйте, че след 30-годишна възраст в тялото започва естествената загуба на мускулна маса. Следователно, ако правите силови тренировки, ще компенсирате тези липси. Те са също толкова необходими, колкото и кардиото. Просто имат различен ефект върху тялото. Също така, когато теглим чертата, можем да кажем, че поддържането на здраво и младо тяло е сложен процес. Спортът трябва да е придружен с подходяща диета и грижа за кожата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bella Michlo (@bellamichlo)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР