Великденска торта с панетоне и лимонов крем

Рецепта и фотография Ани Шакарян

eva.bg 02 May 2021

Снимка: АНИ ШАКАРЯН

Представяме ви Великденска торта с панетоне и лимонов крем, която Ани Шакарян приготвя за рождения ден на майка си. Тортата е без печене и става бързо. Резултатът е повече от прекрасен, а тортата е сочна и много свежа, с дъх на лимон и пресни плодове.

Продукти за блатовете: 500 г панетоне или козунак, 100 мл прясно мляко. Продукти за крема: 300 г крема сирене, 125 г меко масло, 120 г пудра захар, бурбонска ванилия, кората от 1 лимон, 1 кафена чаша сладкарска сметана. Продукти за украсата: 500 г ягоди, 2 кивита, 1 манго, филирани бадеми, цветни шоколадови яйчица, шоколадово зайче

Започнете приготвянето на тортата от крема. Разбийте с миксер крема сиренето, заедно с мекото масло. Добавете захарта и бийте до пухкав крем. Сложете ванилията и лимоновата кора. Накрая разбийте в отделна купа 1 кафена чaша  сладкарска сметана на сняг. За да се разбие добре, трябва сметаната да бъде студена. Добавете разбитата сметана с помощта на лъжица към крема. Бъркайте внимателно, докато кремът стане хомогенен. Подгответе си поднос или картон за тортата и поставете върху него ринга за тортата. Нарежете панетонето на филии с дебелина около 5-6 см, отстранете шоколадовата му заливка и ги подредете на дъното на формата. Прилепете ги плътно, така че добре да покриете повърхността. Внимателно ги напоете с прясно мляко с помощта на супена лъжица. Намажете с пласт крем.

Нарежете и подредете отгоре пресни плодове по избор – аз избрах ягоди, киви и манго. Повторете с ред филии панетоне, напоени с прясно мляко и завършете с крем. Оставете си малко крем за измазване отстрани. Охладете тортата за едно денонощие в хладилника. Прекарайте внимателно леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани с крем. Покрийте страните с филирани бадеми. Аранжирайте с пресни плодове, шоколадови яйца и зайче. Още рецепти от Ани Шакарян на http://www.vkusnoteka.bg/.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР