Намери своя баланс

Каква е Диетата за екологията на тялото (ДЕТ) и кои са седемте принципа, които съчетава

Лилия Илиева 16 May 2021

Всеки от нас е уникален като снежинките според книгата „Диетата за екологията на тялото“ (ИК „Кибеа“). Телата ни се променят, но разполагаме с всичко необходимо, за да сме здрави и щастливи.

Концепцията за правилно хранене с цел постигане на здравословен баланс е създадена от Дона Гейтс - специалистка по кандидоза и свързаните с нея болести на имунната система, консултант по хранене и икономика на домакинството. Сред последователките на системата й е актрисата Джесика Бийл, която уверява, че този модел на хранене й е помогнал да осъзнае колко е важно е какво дава на тялото си.

Диетата за екологията на тялото (ДЕТ) съчетава седем принципа.

1. Разширяване и свиване

Тялото ни реагира енергийно на храните и на нашите емоционални състояния. Солта, месото, яйцата и сиренето го карат да се свива и да пести енергията си. Стресът и болестите - също. Тогава кръвообращението се забавя, а процесът на отделяне е в застой. Захарта, плодовете, алкохолът и кафето му помагат да се разширява и да освобождава енергия, но голямото количество разширяващи храни поражда неконтролируем стремеж към свиващи храни и обратното. Според  ДЕТ е най-добре да се стремим към храни в средата на спектъра на разширяването и свиването - като сокове от сурови зеленчуци, зеленчуци, накиснати и покълнали бадеми, растително олио, масло, гхи и подправки. От животинската храна да предпочитаме рибата, основно живееща в студени води: тон и сьомга.

2. Киселинна/алкална среда

Доброто здраве е свързано с балансираната киселинно-алкална среда. ДЕТ препоръчва храни, които да ни помогнат да алкализираме телесната си среда, като повечето земни зеленчуци, просо, киноа и амарант, морска сол, билки и органични билкови чайове, семена, лимони, лайм, горски плодове и кисели, неподсладени сокове от нар, червени боровинки и касис, ябълков оцет, ферментирали зеленчуци и пробиотични напитки, кефир, накиснати и покълнали бадеми. Идеалното съотношение е на всяко хранене 20% от храната в чинията да образува киселинна среда, 80% - алкална. Подходящите киселинни храни са телешко, пилешко, яйца, риба и морски дарове, елда, органично нерафинирано растително олио, стевия. Хубаво е да се избягват: захарта, бонбоните, безалкохолните напитки, тестените продукти, бобовите, соеви продукти и тофу, ядки (освен бадеми) и масла от ядки, вино, бира, захарин, нутрасуит, алкохол и рафиниран оцет. Всички преработени храни с консерванти и химикали образуват киселинна среда. Менютата, съставени изцяло от създаващи алкална среда храни, лекуват и балансират. Суровото масло и гхи имат неутрален киселинен баланс.

3. Уникалност

Според ДET храненето според кръвната група е най-близо до зачитането на уникалността на хората. Хубаво е подходящите според кръвната група животински протеини да се приемат между 11 и 14 часа, но със зеленчуци в съотношение 20% животински храни на 80% зеленчуци.

4. Пречистване

Пречистването дава възможност на телата ни да възстановят баланса. Когато го правим, е хубаво да ядем изцяло алкални храни, особено през първите три дни, да поемаме загряващи храни като зеленчукова супа, да не преяждаме. Глада за сладко можем да удовлетворим, като пием чайове със стевия.

5. Правилно комбиниране на храните

Важно е да започнем деня с няколко чаши вода. Добавянето на лимонов сок към втората е стар колкото света метод за стимулиране на перисталтиката на дебелото черво. Киселите плодове са идеална закуска. Хубаво е плодовете да се ядат отделно и на празен стомах, 30 минути преди и 3 часа след хранене. Животинските храни се съчетават със зеленчуци. Нисконишестените зеленчуци като жълъдова тиква и картофи се съчетават с почти всичко - с растително олио, масло, гхи, месо, яйца, зърна и сурови семена от слънчоглед, ким, лен или тиквени семки и зърнени храни. Не е препоръчително комбинирането на голямо количество мазнини с протеин.

6. 80/20

Златното правило е да ядем, докато напълним 80% от стомаха си. Останалите 20% да ги оставим за храносмилане. 80% от храната трябва да се състои от виреещи на земята или в океана зеленчуци, останалите 20 - от протеин или зърнени храни и съдържащи нишесте зеленчуци.

7. Стъпка по стъпка

Пътят към екологията на тялото започва с елиминиране стреса, доколкото е възможно, приемане на храни, които подпомагат пречистването, като лимони, лайм, суров ябълков оцет, ферментирали зеленчуци и кефир от млад кокосов орех и хранене според правилата на ДЕТ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР