Криста Чернева - всички искат Нетфликс, а Нетфликс избра нея

Това момиче дръзва да твърди, че 2020-а не била чак толкова лоша година. Направо си била много хубава, дори най-успешната му досега.

Ирина Иванова 09 April 2021

Снимка: личен архив

Това момиче дръзва да твърди, че 2020-а не била чак толкова лоша година. Направо си била много хубава, дори най-успешната му досега. И как не! Именно през тази пандемична 2020 г. тя печели кастинг за една от главните роли в нов сериал на стрийминг платформата Нетфликс – нещо като новия Холивуд за актьорите. Всички искат да снимат за Нетфликс, само че Нетфликс не иска всички. На българката Криста Чернева обаче не устоя. Естествено, вижте я само!

Криста е модел и актриса. Баща й Панчо Чернев е актьор и мениджър на културни събития, а приказно красивите си огромни светли очи е наследила от майка си, актрисата София Кузева-Чернева, която всички помним като Дана в един от най-гледаните и харесвани български филми – „Вчера“ на Иван Андонов. Самата Криста е родена в Германия, където родителите й се установяват през 90-те, но връзките й с България никога не са прекъсвали. Тя говори съвършен български с перфектно неперфектно „р“, което адски й отива, разбира се. За модата я открива известният фотограф Костадин Кръстев-Коко, с когото EVA има удоволствието да работи. Преди няколко години той снима цялото семейство за българско издание и забелязва, че 14-годишната тогава Криста – „бях още с брекети на зъбите“ – е изумително фотогенична. Кадрите и днес говорят сами за себе си – Криста не е просто фотогенична, тя е родена, за да блести под светлините на прожекторите.

На 16 години вече си има агенция в Германия, а сега, пет години по-късно – и във Франция, Великобритания, Лос Анджелис. Междувременно обаче, още като ученичка, Криста се снима във филм заедно с майка си и се влюбва в актьорската професия. В момента филмографията й включва четири заглавия, включително два сериала. Сериал на Нетфликс обаче е скок на друго ниво и затова решихме да „уловим“  Криста за първото й интервю за EVA именно в този момент.

Както си му е редът в наши дни, интервюто се случва по Вайбър. Криста е в ледения Берлин, а моя милост – в подгизналата от дъжд София. Германия точно в този момент е в режим на доста строг локдаун.

Криста, кажи най-напред какви са рестрикциите, които трябва да спазвате в Германия във връзка с пандемията?

Зависи в коя част на Германия си. Например на юг е забранено да се излиза след 20 ч. вечерта, освен по изключително наложителни причини. Тук при нас просто всичко е затворено, освен магазините за хранителни стоки и аптеките. Аз свикнах с това, за съжаление. Вече почти една година ще стане. Приемам, че всичко се прави, за да излезем от тази ситуация с по-малко загуби на човешки животи. Нямаме избор.

През тази необикновена година ти доста поработи.

Повечето хора говорят за 2020 г. като за ужасна, но за мен бе наистина много добра. Най-смешното бе, че през февруари миналата година подписах договор с нова актьорска агенция в Германия и изведнъж… хоп, пандемия! (С ирония – б.р.) Просто перфектен тайминг! Чудесно направо! През лятото обаче, като се поотпуснаха мерките, започнаха пак кастингите. И от новата агенция ми се обадиха, че някой иска да прави кастинг за стрийминг платформа – това е цялата информация, която получих. Не ми казаха нито коя е стрийминг платформата, нито ми пратиха сценарий. Получих само два листа с диалог – разговор между приятелки. Трябваше да го направя като видеокастинг и да им го изпратя. Записах го, разбира се, с мама. След две-три седмици ми се обажда агентката и ми казва, че „онези“ са ме харесали. Вторият кръг на кастинга вече беше присъствен, тук, в Берлин. Бяха селектирали само по 5-6 актьори за роля. Тогава разбрах, че първият етап на кастинга е бил много мащабен и са търсили актьори в цяла Германия и в цяла Австрия. Затова дори самият факт, че си на втори кръг, си е цяло постижение. И така се случи, че на втория кръг пак ме харесаха. Изпратиха ми целия сценарий и най-после разбрах за коя платформа става въпрос.

Стресна ли те това, че ще снимаш за Нетфликс?

Не. „Стресна“ звучи като нещо негативно. Приех го като това, което е – един от най-големите ми шансове. Надявам се да не е единственият, но това все пак в момента е най-силната глобална платформа. Така че наистина за мен 2020-а се оказа най-добрата година в живота ми.

Разкажи малко повече за сериала и за ролята си. Разбрахме, че действието се развива в прочутия австрийски ски курорт Кицбюел.

Сериалът се казва „Kitz“, както хората наричат Кицбюел за по-кратко, но в същото време звучи като английската дума „kids“, т.е. деца. Става въпрос за шестима тийнейджъри от Мюнхен, сред тях съм и аз, от много богати семейства, които отиват да прекарат зимата в уникалните си къщи в курорта. Там ги вижда местно момиче, което иска да се сприятели на всяка цена с тях и да стане част от суперготината им група. И за да се случи това, тя прави много неща, но няма да разказвам повече. Всъщност снимките още не са приключили. След няколко дни ще пътувам пак. Започнахме някъде в края на октомври, имахме 2-3 седмици почивка около Коледа и Нова година и сега до края на февруари трябва да приключим. Хубавото е, че сериалът ще се излъчва в цял свят – в 190 държави.

Сигурно си чула в интернет записа, на който Том Круз крещи на снимачната площадка, защото няколко човека от екипа му не спазват стриктно противоепидемичните мерки. При вас как са нещата в това отношение?

Чух записа, да. При нас има непрекъснато двама души – мъж и жена – от Министерството на здравеопазването, които са на терен от началото на снимачния ден до самия му край. И следят как се спазва всичко. Правят ни тестове през ден. За да започна снимки сега, ще ми трябват два последователни отрицателни теста. Разбира се, всички сме с маски, сваляме ги в последната секунда преди да удари клапата и да започнат снимките на конкретната сцена. Доста е строго, но така пък не се притесняваш да правиш всичко, което трябва. Защото през лятото снимах в една немска продукция за телевизията, не ни искаха никакви тестове, но пък трябваше по време на снимки да спазваме непрекъснато минимум 1,5 метра дистанция. Лудо беше! Да съобразяваш дистанцията в кадър! Тук, слава Богу, поне това го няма.

Странно е да се правят през ден тестове и да трябва да носите и маски. Вероятно всичко е, за да не се изплащат после обезщетения и да не се съдят продуцентите със застрахователните компании. Твоята героиня интересна ли ти е?

Коренно различна от мен е като характер, поведение и начин на живот. Тя е екстравагантна, лудичка, хаотична и на другите актьори им е много смешно, като вляза в ролята, защото моята героиня се движи и говори по много особен начин. Иначе това, което е интересно, е, че сценаристът е винаги на терен с нас, дописва диалози, променя, а понякога добавя цели сцени, макар и да не са големи и основни, а по-скоро свързващи основните сцени. Тогава учим репликите си в момента. Много спонтанно е всичко, което на мен ми е приятно, защото аз уча лесно текстове, много бързо запаметявам.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР