Ума - богинята на Холивуд

Ума Търман, дъщеря на един от най-верните последователи на Далай Лама в САЩ, е убедена, че големият успех в киното е нейна карма. Карма, която явно се пренася и върху двете й пораснали деца – Мая и Левон Хоук, които също вече са в полезрението на големите филмови студиа

Краси Генова 25 February 2021

Когато през 1967 г. шведският топмодел с благородническа кръв във вените Нена фон Шлебрюге се омъжва за д-р Робърт Търман, един от най-известните преподаватели по тибетски будизъм в света, това и за двамата е втори брак. Обещават си този път да запазят свещената сила на семейството и сякаш за да омилостивят боговете, дават на четирите си деца божествени имена – Гандън, Ума, Детчен и Мипам.

От началото на 70-те години фамилията живее в имение, което Нена купува с част от хонорарите си и в което днес за традиционните семейни празници се събират всичките им деца, заедно със седемте им внуци и внучки. Три от тях са на една от най-големите холивудски звезди – Ума Търман. Мая и Левон са родени от брака на Ума с актьора Итън Хоук, а малката Розалинд, на галено Луна, е плод на двугодишната й връзка с швейцарския бизнесмен Арпад Бюсон (Арки), известен повече като бивш съпруг на Ел Макферсън.

Майката на Ума Нена е любимка на големите модни фотографи от края на 50-те и 60-те години. На 24 става съпруга на един от най-скандалните мъже в САЩ по това време – откривателя на ЛСД Тимъти Лиъри. Бракът им просъществува само една година. Толкова трае и съпружеството на доктор Робърт Търман с наследницата на богато семейство, което търгува с петрол. Робърт Търман е с излъчване и фигура на американски актьор от спагети уестърн, блестящата му усмивка обезоръжава всички около него, а голямото му сърце го превръща във всеобщ любимец. Нена фон Шлебрюге пък е по-строга и сдържана, така че двамата съвършено се допълват и в рамките на 53-годишния си семеен живот са споделяли и благите, и горчивите неща с търпение и състрадание. 

На 29 април 1970 г. в дома  на семейство Търман проплаква второто им дете и двамата решават да му дадат едно от имената на хиндуистката богиня Парвати, покровителка на  съпружеската преданост, на благочестието и мъдростта – Ума, което на санскрит значи „светлина“. Така единствената дъщеря в семейството получава своята житейска мисия още с името си.

Интересен микс от чертите на майката и бащата, малката Ума превръща желанието си да оперира „големия“ си нос във фикс-идея. Усилията й да поправи природата обаче прекъсват в годината, в която получава покана да се включи в училищна театрална постановка. На сцената тя открива цял един нов и чудесен свят, свят на приказки и мечти, разбира, че винаги е мечтала точно за това. И забравя за носа.

В киното красавицата влиза с гръм и трясък след серия от успешни договори като модел. Следвайки стъпките на мама, Ума украсява корицата на британското издание на „Вог“ през 1986-а, което й осигурява малка роля в трилъра „Целуни татко за лека нощ“. Две години по-късно агентът й е затрупан с предложения за снимки, но се спира само на три от тях за красивата си клиентка – „Johnny Be Good“, „Приключенията на барон Мюнхаузен“ и „Опасни връзки“.

18-годишната Ума изумява и публика, и критика, а и колегите си от снимачната площадка не само с талант, но и с упорита работа и отдаденост. Актьорът Джон Малкович, който й партнира в екранизацията по романа на Шодерло дьо Лакло „Опасни връзки“, си спомня за нея: „В Ума няма и следа от арогантното поведение, на което са способни тийнейджърите. Никога не съм срещал човек като нея, изключително интелигентна и потънала в ролята си. Има нещо странно, като се замисля – винаги изглежда все едно някой я преследва!“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР