По следите на Агата Кристи и Никълъс Спаркс

Издателите са особена порода хора, която обикновено остава в сянката на представяните от тях автори. EVA реши да включи прожектора и да ви запознае с българските издатели, тези ведри, мрачни, странни, пристрастни, особени, ядосани, релаксирани, оптимистични пророци на Книгата. 15 въпроса – 15 отговора.

eva.bg 20 January 2021

Цветелина Дечева е управител и собственик на издателство „Ера“. Завършва английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", работила е като преподавател по английски, преводач и редактор. Като представител на Асоциация „Българска книга“ е участвала в изработването на Стратегия за развитие на българското книгоиздаване. Поводът да я представим е повече от приятен – 25-ият рожден ден на издателство „Ера“.

Как станахте книгоиздател? 

Книгата е благодатен, магически продукт, който винаги ме е привличал. Едно от най-страстните ми хобита и досега е четенето. Да търсиш нови, талантливи автори, за да ги представиш на читателите, да образоваш и забавляваш хората, носи ненадминато удовлетворение. Нашата работа съчетава изкуството с бизнеса, никога не е скучно.

С коя дейност бихте сравнили книгоиздаването?

С всички сфери на изкуството, но и с професиите, в които има планирано производство.

Какво да очакваме от вас от тук нататък?

Първата ни книга за 2021 е „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“. Авторката Ника Набокова е журналист, успешна бизнес дама и популярен блогър. Като се опира на собствения си горчив опит, Ника публикува 6 книги, които са помогнали на много жени в тежки, житейски ситуации. В тази своя книга тя разкрива всички етапи, през които минава такава връзка - любовта, ревността, тайните срещи, лъжите, търсенето на вярното решение, обещанията, самообвиненията и моментите, в които колебанията са повече от решенията. Дава рецепти за преодоляването им, но и за откриването и овладяването на истинските причини една жена да изпадне в тях. Разбира се, продължаваме с интересни и любопитни заглавия в познатите ни поредици – криминалната и романтичната литература, много успешната ни серия за пътуване, популярна психология и биографии. Ще зарадваме читателите с новите книги на Никълъс Спаркс, Джефри Дивър, Крис Картър, Джо Томас. Естествено ще се посветим и на нови издания на вечната Агата Кристи.

Любима случка с ваш автор.

Италианският магистрат Алфонсо Сабела е гостувал два пъти в България по наша покана, за да представи лично книгите си „Ловец на мафиоти“ и „Заразената столица“. Второто му посещение обаче бе придружено от комичен епизод. Самолетът пристигна вечерта в 20 ч., но се оказа, че багажът му е изгубен. Сабела, джентълмен и естет, много държи на външния си вид. На следващата сутрин му бяхме подготвили среща с кмета на София, г-жа Фандъкова, а вечерта беше планирана голяма премиера, на която бяхме поканили италианския посланик, кметове, съдии, прокурори, много почитатели. Сабела не можеше и да си представи, че ще бъде с дрехите, с които е пътувал. Настана суматоха, летището бе огласено от развълнуван италиански. Опитахме се да го успокоим и хукнахме към мол Парадайс и към 22 ч. г-н Сабела излезе оттам с нов костюм, ризи и панталони.

Любима мисъл от ваш автор.

Един от любимите ни, невероятно талантливи автори, е Чък Паланюк. Издали сме няколко негови книги, най-популярната е „Боен клуб“. Имаше и чудесен филм с Брад Пит. Ето как се обръща към всички нас Чък Паланюк: „Ако успеем да простим, каквото са ни причинили. Ако можем да простим това, което  сме направили на другите. Ако оставим миналото зад гърба си и се отървем от злобата и чувството, че сме жертви, само тогава, може би, ще спасим света.“

Най-необичайното място, на което сте откривали добра книга.

Случайно открих една от най-продаваните ни и знакови поредици – „Орденът на асасините“. На Панаира във Франкфурт, на щанда на „Пенгуин“, някъде на най-долния рафт, скрита сред други книги, стоеше и „Орденът на Асасините. Ренесанс“. Това е серия, създадена по най-популярната едноименна конзолна игра. Оказа се, че у нас играта има много почитатели, не само сред младежите.

Пътували ли сте по литературен маршрут?

Посещавала съм много места в Европа, особено в Париж и Лондон, свързани с големи световни автори. Може би е крайно време да планирам един по-дълъг и опознавателен маршрут.

Коя друга професия ви привлича?

На музиканта. Музиката е другото ми хоби. Но както знаем, не е достатъчно само да слушаш или да имаш определен музикален вкус, за да станеш музикант.

Кой е любимият ви литературен фестивал?

Най-впечатляващият форум за мен си остава Франкфуртският панаир на книгата. Работната суматоха, жуженето на различни езици, срещите с издатели от цял свят. Премиерите и партитата с нашите автори, разговорите за новите литературни тенденции – всичко това е незабравимо и зареждащо преживяване.

Как се научихте да четете? Коя е първата прочетена от вас книга, която си спомняте?

Майка ми и леля ми отделиха време и търпение да ме спечелят за четенето. Първата ми самостоятелно прочетена книга беше „Пипи Дългото чорапче“ - любима и до днес.

Кога и как четете?

През деня чета по работа, вечер и по време на отпуска чета други книги, не на „Ера“. Не тръгвам никъде без 2-3 книги в багажа.

Най-великата любовна история, описана в книга.

Затруднявате ме, но две от тях са „Птиците умират сами“ и „Осъдени души“.

Най-добрият секс, описан в книга.

В началото на 90-те започнаха да излизат т.нар. исторически любовни романи. Там сцените бяха доста прочувствени, детайлни, без да са пошли. Очевидно и тъкмо това е привличало много читателки. Колегите, които издаваха този жанр, се хвалеха с доста високи тиражи.

На какъв принцип сте подредили домашната си библиотека?

По автори и по жанрове. Обичам, ако търся книга, бързо да я намеря.

Книга, която бихте искали да сте написали вие.

О, толкова много великолепни книги има. Но бих се радвала, ако съм автор на творби като „Гроздовете на гнева“, разказите на Селинджър, „На Западния фронт нищо ново“.

 

Под логото на ЕРА са издадени забележителни и значими творби на автори от цял свят. Издателството развива успешно редица поредици в различни жанрове. Сред тях е „ЕраТрилър“ – най-дългогодишната и богата колекция на издателството, представяща на читателите водещите автори в жанра (като Джефри Дивър, Винс Флин, Джилиан Флин, Скот Търоу, Крис Картър, Алекс Майкълидис, Виктор Метос).

ЕРА предложи още на българската публика пълната колекция с произведения на първата дама на криминалния жанр Агата Кристи, успех, с който малко издатели в световен план могат да се похвалят. На голям интерес се радва и серията за пътуване и опознаване на различни държави. А най-новата им поредица вече е сред фаворитите на публиката – романтични романи, чието действие се развива на екзотични и примамливи дестинации.

Впечатляваща част от издадените от „Ера“ книги получават филмова адаптация, а по много от тях са заснети хитови телевизионни сериали. Сред най-популярните са: „Боен клуб”, „Колекционерът”, „Не казвай сбогом”, „Играта на Ендър”. Значителна част от богатото творчество на Първата дама на криминалната литература Агата Кристи също заема своето заслужено място на големия екран, като през 2017 г. имахме възможност отново да се насладим на най-известния криминален роман в света - „Убийство в Ориент експрес” (с режисьор и в ролята на Еркюл Поаро – Кенет Брана). През настоящата година очакваме ново превъплъщението на Кенет Брана в ролята на гениалния детектив, но този път в „Смърт край Нил”.

За финал няма как да не отбележим някои от най-известните холивудски продукции на хитовия ни автор Никълъс Спаркс – „С дъх на канела”, „Най-доброто в мен”, „Нощи в Роданте”, „Талисманът”, Най-дългото пътуване”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР