Как да изберем диван за малък апартамент?

14 January 2021

Най-трудната част в обзавеждането на малък апартамент е изборът на мека мебел. Защото от една страна диванът трябва да е в размери, които пасват на малкия ви дом, а от друга страна трябва да е достатъчно функционален и практичен, за да ви бъде удобно и комфортно да го използвате.Как да изберете диван за малък апартамент?

Започнете с измерване

Независимо дали избирате мебели за просторна всекидневна или за малка стая, в началото винаги стои измерването. Само като знаете с какво пространство разполагате може да сте сигурни, че всеки свободен квадратен сантиметър ще бъде използван оптимално.

Как да измерите правилно?

Първо измерете дължината на стените, като вземете предвид наличието на врати, прозорци и всякакви други архитектурни характеристики, които могат да повлияят на начина, по който можете да разположите мебелите.

След това си начертайте план за местата, на които бихте искали да поставите мебелите. Накрая измерете разстоянието, което сте предвидили за дивана.

Запознайте се с видовете дивани

Щом знаете от какъв размер мека мебел се нуждаете трябва да се спрете и на подходящата форма. За малки апартаменти експертите препоръчват няколко вида дивани, сред които можете да избирате:

Линейни дивани

Триместните линейни (прави) дивани са практично решение за малък дом. Тези меки мебели са удобни за сядане и една голяма част от моделите разполагат с функция сън. Имат обаче един недостатък, който може да ви откаже от покупката им, ако посрещате често повече гости. Не предлагат много места за сядане. Затова, ако решите да се спрете на този вид мека мебел ще ви трябват няколко допълнителни табуретки, пуфове или фотьойли.

Модулни дивани

Предимството на модулните дивани е, че можете да конфигурирате модулите според предпочитанията си, наличното пространство и стиловите нужди на помещението. Обикновено се продават на няколко модула (прав тримесен диван, ъглова седалка, пуф и други), като всяка част може да се комбинира с останалите модули така, че да се получи голям и удобен диван, който да се вписва отлично в малкия апартамент. Голяма част от модулните дивани се трансформират в легло, което е винаги от полза, особено когато пространството на жилището е ограничено. Не е за подценяване и това, че стандартно ъгловите седалки разполагат с допълнително място за съхранение, а пуфовете могат да се използват вместо холна маса.

Ъглови дивани

Обикновено ъгловите меки мебели се считат за малко по-тромави и не много подходящи за обзавеждане на малък апартамент, но истината е малко по-друга. Един подобен диван не само може да се впише много добре в малкото пространство, но и с него можете да обособите телевизионен кът, или да зонирате пространството, ако жилището ви е с отворен план.

Какво съветват дизайнерите?

Функционалността е от голямо значение

Най-подходящите размери на диваните за малки апартаменти са тези, които ще ви помогнат да оптимизирате пространството. Казано с други думи, не търсете непременно мека мебел в малки размери, а дивани, които ще ви помогнат да премахнете нуждата от други мебели. Така например, ако се спрете на мека мебел, която може да се трансформира в легло, ще си осигурите още едно допълнително място за спане. Или ако се спрете на диван, който има допълнителна седалка ще можете да го ползвате едновременно за сядане, спане и съхранение на дрехи.Съхранението не подлежи на договаряне

Когато разполагате с малък дом, най-вероятно ще ви се наложи да се откажете от огромните секции, допълнителните скринове или някой други мебели за съхранение. За да компенсирате липсата им е добре при избора на диван да избирате модел, който предлага достатъчно място за съхранение. Така от една страна ще можете да съхранявате всичко, което ви е необходимо в дивана, а от друга страна стаята няма да е толкова претрупана откъм мебели.

Не подценявайте цвета и текстурата на дивана

За малки пространства е добре да избирате мека мебел в по-светли или неутрални тонове. По този начин ще увеличите визуално пространството и стаята ще изглежда по-уютна, приветлива и голяма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР