Най-добрата превенция за нашите зъби

Д-р Петър Дучев в интервю за EVA

Люба Вангелова 20 November 2020

Снимка: Иван Коловос

Холивудската усмивка отдавна не е предел на мечтите ни, а въпрос на една или няколко рутинни процедури в модерна стоматологична клиника. Но денталните лекари не спират дотук. Днес по силите им е почти всичко – от обикновено лечение до реконструкция на зъбите и дори на лицето. Приятен бонус е изглаждането на бръчки и спестяването на евентуални бъдещи естетични корекции.

Нека започнем с малко известен факт: стоматолозите са подложени на по-голям стрес, отколкото си мислим, защото работят в атмосфера на страх, наследен от детството на голяма част от нас, пациентите. Тази дентофобия се оказва „заразителна“ и повишава нивата на стреса и неврозите сред професионалистите. Но в Дентална клиника „Петър Дучев“ страхът и болката не са тема в нито един момент от пребиваването ви там. Нито пък съществува стресов фактор, който се отразява на специалистите.

Друг мит е финансовото измерение на експертната работа на денталните лекари. Тръгвайки си от тази дентална клиника, това ще е последното, за което ще мислите, и дори ще забравите какво ви е струвало. Защото в крайна сметка цената – не финансовата, а емоционалната и биологичната – си заслужава всяка минута и всяко решение. Може да си спестите много грижи с дисциплинирана и правилно провеждана орална хигиена. Благородството и признателността пък ни подсказват, че е добре да се погрижим и за родителите си. Тези въпроси ме отведоха в Дентална клиника „Петър Дучев“, където се срещнах с нейния основател д-р Петър Дучев. Освен отговори узнах някои от нюансите на професията, за които не съм подозирала – не става дума само за отговорност, а също за човещина, емоции, упоритост, уважително отношение и още.

Д-р Дучев, какво включва оралната хигиена?

Включва две неща – лична орална хигиена и професионална такава. На първата човек трябва да бъде научен. За 20 години мога да кажа, че 99% от възрастните хора не знаят как да си мият зъбите. Правят го, следвайки рекламните послания по телевизията.

А как се мият зъбите?

Препоръчвам на всички хора да намерят „своя“ професионален дентален лекар и да следват съветите му. Знаем, че трябва да посещаваме зъболекар два пъти годишно, но това е базовият минимум, валиден за всички. Индивидуалните отклонения могат да варират. За всеки се дават предписания каква да бъде твърдостта на четката, дори и видът на пастата. Т.е. личната орална хигиена трябва да следва предписанията на протокола, изготвен от професионалист.

Каква четка за зъби да ползваме?

Всеки човек с развита фина моторика може да измие зъбите си с обикновена четка така качествено и ефективно, както и с електрическа. За някои хора са показани електрическите четки за зъби, но това е строго индивидуално. Но никак не е нужно всички да ползват такива четки. Ако трябва да дам съвет, той ще бъде: ползвайте най-меката качествена четка, която може да намерите. С тази четка обаче трите минути трябва да са спазени, а движенията трябва да бъдат прецизни.

Оказва се, че оралната хигиена е такава част от денталната медицина, каквато и самото лечение и реконструкция на зъбите.

Превенция и хигиена – това е посоката, която спестява нуждата от лечение. Не всички дентални лекари действат достатъчно в тази посока, защото хигиената принципно е процедура, която отнема време в кабинета. Ние обаче работим по реализирането на наш бъдещ проект – създаването на център за орална хигиена, който ще носи името Dental Care Office. Тази зъболекарска клиника ще предлага една-единствена услуга: професионална орална хигиена и насоки за лична орална хигиена.

Не съм си представяла, че може да съществува цяла клиника, посветена единствено на хигиената в устата.

Така е. Защото, ако медицината у нас действа като пожарната – намесва се при беда, то  ние пък действаме в посока обезопасяване на къщата, за да не става пожар. Поддържането на здравите зъби е основната ни цел. В този център няма да се провежда лечение, а само почистване и поддържане на чистотата на зъбите. Няма да има пациенти, а клиенти, които са избрали да се занимават със своята хигиена. Ако денталната медицина е скъпа, качествената дентална медицина е още по-скъпа. Но няма да разберете колко скъпа може да бъде, ако посещавате този хигиенен офис.

Навремето се страхувахме от кариес, а днес какъв е масовият проблем със зъбите ни?

Генерално картината е съвсем различна в сравнение с отпреди 20 години – съвременните хора са с различна култура, за което помогнахме и ние, зъболекарите, мият редовно зъбите си и кариесът им е малко. Друг проблем обаче показа грозното си лице – изтриването на зъбите. Информираността на обществото за него е малка, но аз го наблюдавам всеки ден. Изтриване на зъбите означава, че поради модерния начин на живот, поради храните, които са прекалено абразивни и с подобрители, както и поради рефлукса, причинен от стрес, зъбите започват да се изтриват, емайлът изтънява, дентинът почти липсва и проблемът стига почти до нерва на зъба, и то още на 22–23-годишна възраст.

Често се стига до импланти. Каква е разликата между импланти и протези?

В английския език протеза означава всичко от коронка нагоре. Тя може да бъде фиксирана в устата или движеща се. Аз лично не виждам смисъл хората да си слагат импланти в устата и върху тях движещи се протези. Това беше имплантологията на миналия век. В 21. век има достатъчно убедителни данни, че на сравнително малък брой импланти могат да бъдат поставени фиксирани зъби, които изглеждат като нормални, функционират като нормални и имат нужда от хигиена като нормални. И да функционират над 20 години.

Т.е. ние спокойно можем да забравим, че имаме протези в устата?

Да, това е целта. Да изглеждате, да дъвчете, да чувствате и да поддържате зъбите си като нормални. За годините си практика съм се наслушал на истории на невъзможност за водене на нормален живот с протези. Например ако протезата не се почисти след всяко хранене, усещането е сякаш имаш камъчета в обувката. Това обаче е невъзможно да стане, ако тя не бъде свалена, а в тоалетната на ресторанта е невъзможно да го направите в присъствието на други хора.

Има ли „невъзможни“ за поставяне на импланти случаи?

Почти няма такива. Въпросът, който буди притеснение у много хора, е има ли кост или не, върху която да работим спокойно. В съвременната имплантология съществуват зигоматични импланти, които се поставят в зигоматичната кост (на скулата). В нашата клиника разполагаме със специалисти за такава лицево-челюстна операция и сме поставяли. Разбира се, това изисква огромна експертиза, но такива случаи доказват, че за съвременната дентология почти няма невъзможни неща.

Колко време отнема този тип интервенции?

Идеята ни е пациентът да получи своите зъби днес. Влиза без зъби или със старите си зъби (протези), а след 8 часа излиза с нови зъби.

Има ли идеални импланти?

Има над 600 производители на зъбни импланти. Трябва да изберете лекар, който да избере за вас. Моят съвет е да прецените какво искате от зъбния имплант. Аз лично, когато избирам, искам да са най-добрите. А клиентите започват все повече да избират професионалисти.

Много хора обаче истински се вълнуват от въпроса за болката и за страха.

Страхът все още е факт. Всеки, който изпитва дискомфорт и страх, може да получи местна упойка. В нашата клиника разполагаме 24 часа с анестезиолог и не се поставя нито една упойка без негов надзор. Напредъкът на анестезиологията позволява да не усещате нищо по време на процедурата, буквално позволява да заспите, а три минути след като приключи операцията, да си тръгнете самостоятелно. Този напредък прави голямата разлика между съвременната стоматология и тази от 20. век. Няма болка, няма спомен, има комфорт и спечелено време. Пациентите също предпочитат да са сигурни, че професионалист реаниматор с 30-годишен стаж е на линия по всяко време, ако се наложи. Това съществено променя начина, по който се чувстват.

Създали сте изключителната програма „Нашите ваши родители“ – името й звучи като обръщение. Такова ли е?

Създадохме програмата, когато започнах активно да се обръщам към познатите и приятелите си с молба да обърнат внимание на родителите си. Защото нашите родители са от поколение, което не приема да споделя проблемите си, да се оплаква. Ние, техните деца, можем да разберем за проблемите им, но ако са видими – да им помогнем със сметките, да задоволим базовите им потребности. Но какво се случва в устата им буквално, няма как да знаем. Защото тези проблеми не са видими, а родителите ни не се оплакват.
Активните хора трябва да разберат, че две подвижни протези в устата (както е при голяма част от възрастните) не позволяват нормален начин на живот. Призивът ми към тях, докато и те самите са млади, е да помогнат на родителите си да върнат малка част от това, което те са направили за нас. Ако те не се оплакват, не означава, че нямат нужди. Не означава, че ние, техните деца, трябва да оставим положението им така. С подвижни протези не може да се води нормален начин на живот. Програмата „Нашите ваши родители“ е представяна пред всеки наш пациент. Един път годишно клиниката ни провежда благотворителни акции, по време на които се грижим за хора, които имат нужда от импланти – работим заедно със зъботехници и зъболекари. Тази традиция е от 10 години. В този ден всички работим безплатно, за да направим такива хора щастливи. Същността на програмата е да доведе до съзнанието на хора на нашата възраст, че трябва да обърнат внимание на своите родители и на проблемите им, причинени от подвижните протези.

Дентална Клиника Петър Дучев, гр. София, ул. „Г.С.Раковски“ 124, в сградата на Европейския Парламент, www.clinicaduchev.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР