Флоренция, процъфтяващата

Едва ли има друг град, който толкова да ми липсва през последните месеци. И ако Италия е любимата ми дестинация, то Флоренция е на едно от първите места в списъка ми. И не само защото е съхранила голям процент от световната история, а защото флорентинците знаят как да се радват на живота и го правят от повече от 2000 години

Любомир Василев 14 November 2020

60 години пр.Хр. римски войници кръщават града Флоренция, в превод – „процъфтяваща“, и тя продължава да впечатлява и сега с едни от най-великите архитектурни шедьоври и произведения на изкуството, които светът е познавал.

Привлича ни и днес с хотелите си от световна класа, с модните бутици, уникалната храна и виното, което е истински дар от боговете. С цялата си красота и историческо наследство Флоренция остава в сърцето завинаги и няма по-добър град на света, в който да се разхождате, да се изгубите и да се окажете на ново, още по-прекрасно място. Това е, което италианците наричат „сладостта да не правиш нищо“.

Италианската храна е известна в целия свят, но за да разберете храната, трябва да разберете историята и географията на региона. Флоренция има средновековна история, която влияе на традиционната кухня. В цялата област Тоскана кухнята е базирана на т.нар. бедна кухня, cucina povera. Тук се набляга на простотата и качеството на продуктите. Въп-реки разточителността на тосканския културен ренесанс кухнята е по-скоро скромна по дух. Най-важен е продуктът, а рецептата трябва да му служи. Гръбнакът на тосканската кухня са хлябът, виното и зехтинът, но Тоскана е от благословените места, където вирее бял и черен трюфел, така че рецептите с тях са задължителни. А кой не е чувал за флорентинския стек? Ако придружите всяко ястие с чаша местно вино, като избирате то да е от малки производители, ще разберете истината за живота.

Започвам да правя плана си за добрите ресторанти в града още от сут-ринта, изпивайки втора чаша ристрето (много късо еспресо) на крак в най-старото кафене в града, по ирония основано от швейцарска фамилия през 1773 г. Кафене Jilli е задължителна дестинация тук.

Най-важното в избора на ресторант в толкова посещаван от чужденци град като този е да избегнете дебнещите отвсякъде туристически капани. Започвам с емблематичния за града ресторант Cibreo. Тук няма паста в менюто, няма дори и меню. Вместо това любезният сервитьор придърпва стол и скъсявайки дистанцията, ви обяснява ястията, карайки ви да се чувствате по-скоро на гости, отколкото в ресторант. Менюто всеки ден е различно, приготвено от известния собственик и готвач Фабио Пики. Той притежава още три заведения в града, включително концептуалния  ресторант Circo-lo Teatro del Sale, разположен в малък театър, където по средата на вечерята обръщате стола си към сцената и се наслаждавате на представлението. Cibreo е любимо място за осведомените туристи и ако сервитьорът говори английски по-добре от вас, не се обезсърчавайте, тук идват и местни, и храната е добра.

Oltrarno е квартал буквално от другата страна на река Арно и е дом на някои от най-добрите ресторанти в града. Cammillo Trattoria е онова място от стария свят с бели покривки и монограми по чиниите, което ви поднася обикновена тосканска храна с перфектни съставки и внимателна подготовка. Менюто е сезонно, а есента е любимото време да сме тук поради една причина – Ribolita – градинската супа, направена от пластове зеленчуци, боб и сухари (много по-вкусно е отколкото звучи). Започнете с нея и след това продължете с яйца с целина и ботарга (деликатес от осолен сушен хайвер).

Il Santo Bevitore e едно от любимите ми места, може би заради десетките запалени свещи и техните нежни отблясъци или заради армията от бутилки вино по облицованите с дърво стени, или пък заради това, че знаем със сигурност, че ни чака една добра вечеря. Пълненият артишок с калмари и патешките гърди с много вкусно ризото са причината отново да сме тук.

Enoteca Pinchiorri – ако търсите Мишлен-звезден ресторант, тук сте на правилното място. Намира се в старо ренесансово палацо, където за уникалната винена изба, съхраняваща над 70 000 бутилки, се говори, че е най-скъпата в света. Ресторантът се отличава с изключително изобретателното си меню, включващо ястия като гълъб, приготвен под солена кора от какаови зърна, с гарнитура чътни от манго, филе от червен кефал, увито в тоскански хляб, със захаросано пюре от копър и задушени в екстра върджин зехтин охлюви „al verde” със снежен грах и пикантно авокадо. Помолете да седнете в красивия вътрешен двор, насладете се на изпълнението на пианиста и изживейте една незабравима флорентинска вечер.

La Menagere е уникално пространство, събрало кафене, коктейл бар, бутик за цветя, магазин за елегантни предмети за дома и ресторант под един сводест покрив. Неизмазаните стени и колони, суровото дърво и умишлено ръждясалият метал придават на пространството деликатен старинен шик. Можете да започнете деня с капучино и кроасан в кафенето и да редувате часовете си с хапване и пазаруване между тях, а за вечеря да седнете на „социалната“ маса по дължина на ресторанта и да поръчате патешки терин, спагети с калмари, тиквички с мента и говеждо с круши.

Флорентинската кулинарна сцена непрекъснато се променя, независимо че туристите търсят традиционната кухня, а и местните жители, които никога не са забравяли славата на Ренесанса, също са доста консервативни. Но докато по-възрастните имат своите любими тратории и рядко експериментират, децата им гледат напред към новото и това е причината за появата на десетки модерни ресторанти в града. Напоследък те са все повече места, които предлагат риба в град като Флоренция, където месото винаги е било на почит. А ние ще сме тук при първа възможност, за да преброим новите кулинарни локации и да се върнем в любимите стари, усъвършенствайки изкуството да не правим нищо и оставайки dolce far niente да промени живота ни.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Café Gilli
Cibreo
Circo-lo Teatro del Sale
Cammillo Trattoria
Il Santo Bevitore
Enoteca Pinchiorri
La Menagere

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР