„Слънчев удар” в чест на Иван Бунин

14 October 2020

150-годишнината от рождението на Иван Бунин ще бъде отбелязана с юбилеен сборник с негови произведения. Очаква се томът „Слънчев удар” да излезе около 22 октомври, когато е рожденият ден на великия писател и пръв руски лауреат на Нобелова награда за литература.

Изданието включва 16 от най-добрите му творби, сред които повестите „Село”, „Суходол” и „Любовта на Митя”. Акцент са и разказите „Граматика на любовта”, „Чашата на живота” , „Леко дихание”, „Островът на сирените”, както и „Слънчев удар”, дал името на сборника.

Сред перлите в селекцията е „Господинът от Сан Франциско” – разказ, писан и издаден от Бунин през 1915 г. и нареждан сред класиките на автора. След като прочита тази притчова история през 1920 г. Владимир Набоков – тогава още начинаещ поет, казва за Бунин: „Единственият писател, който в нашия кощунствен век спокойно служи на прекрасното“. Максим Горки също е пределно категоричен: „Извадете Бунин от руската литература и тя ще помръкне, ще се лиши от дъгоцветния си блясък, от звездното сияние на самотната му странстваща душа.“

Юбилейният „Слънчев удар” излиза с емблемата на издателство „Лист” под редакцията на Боряна Даракчиева и с корица Дамян Дамянов.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР