Вагиналната сухота - застрашената женственост в тялото

Ирина Кирякова 06 August 2020

Ирина Кирякова е преподавател и координатор обучение в Българския институт по Гещалт терапия (БИГТ) и член на Дружеството на психолозите в България

Снимка: личен архив

Физически дискомфорт като вагиналната сухота почти винаги води до психологически проблем за жените. Именно затова по темата потърсихме мнението на психотерапевтката Ирина Кирякова. Специалист с 18 години практика, тя е един от първите дипломирани Гещалт терапевти в България и член на Европейската асоциация по Гещалт терапия. Aвтор е и на книгата „Любовта намира начин – психотерапия на ежедневието“. Ирина Кирякова разкрива подробности за начина, по който се чувстват жените с този проблем и защо трябва да се говори за него.

Смела тема и смела заявка да се търси решение на проблем, който съществува при много жени. Важно е да се говори по тези въпроси и да се търсят възможности за подобряване качеството на живот. Често психологическите измерения на този проблем са повече от телесните. Разговаряла съм с много жени и знам, че се чувстват силно притеснени и уплашени, когато се появи вагинална сухота. Те я възприемат като застрашаваща връзката им, а пълноценната интимност е в основата на щастието в партньорските отношения.

Много жени изпитват дори вина, че имат подобен симптом, чувстват се непълноценни и понякога прикриват проблема, за да не повлияят на интимния си живот, което им коства много болка – съвсем буквално. Поради това ми се иска да хвърля лъч светлина върху физическото здраве в малко по-широк аспект.

Симптомите (телесни и душевни), които възникват при всеки от нас, са в резултат на авторегулацията и стремежа към равновесие на тялото и психиката ни.

Вагиналната сухота е проблем, който може да се появи в различни периоди от живота на жената – при силен стрес, по време на бременност и кърмене, при прием на противозачатъчни средства, при прием на някои лекарства, които се прилагат за лечение на диабет, депресия, астма или ендометриоза, при химиотерапия, лъчетерапия и при употреба на други медикаменти, използвани за лечение на рак на гърдата. В основата е ниското ниво на естрогена – женския хормон, и в този смисъл можем да говорим за потисната или блокирана женственост. Съвременният свят в известна степен възпрепятства развитието и разгръщането на истинската женственост, тъй като е фокусиран и толерира повече мъжкото начало.

Когато става въпрос за лечение и превенция на подобен проблем, съм срещала много срам и неудобство. Всъщност, ако не виждате добре, си правите очила или лещи и това ви изглежда съвсем адекватно. Но ако трябва да си купите овлажняващ крем, това изглежда по друг начин. Всъщност става въпрос за едно и също – има проблем, има и решение. Да се говори по тези въпроси е важно, именно за да се чувстват жените по-спокойни в избора си на грижа за най-интимните кътчета на тялото си.

Освен това, когато започнем лечение на тялото, често започваме и лечение на психиката си, а тя от своя страна въздейства на тялото. Ние не сме душа и тяло, а душа-тяло в едно, затова всички процеси са двупосочни. Грижата за тялото подобрява душевния ни живот, грижата за душевния ни живот подобрява физическото ни здраве. Затова и двата канала на въздействие са ефективни.

Повече информация за Ирина Кирякова може да намерите на irinakiriakova.com и на фейсбук страница - Има Начин -
https://www.facebook.com/16irinakiryakova

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР