Маркс потрива ръце

eva.bg 25 July 2020

Словенският философ и социолог Славой Жижек, способен да изнерви публиката с политическите си идеи и невротична жестикулация, но и да я спечели със силни аргументи и ексцентрично въображение, не изневерява на стила си и в последната си книга „Пандемично! Ковид-19 раздруса света“.

„Живеем в момент, в който най-голямата проява на обич е да застанем на разстояние един от друг, за да запазим живота си. Ако и това не е парадокс! Всъщност само един от многото, които се изсипаха от кутията на коронавируса.

Медиите тръбят: „Не се тревожете“, когато ни засипват само с новини, провокиращи масова тревога. Ситуацията много ми напомня за моето минало в една комунистическа страна, където винаги, когато официалните власти казваха на населението, че не бива да се притеснява, имаше най-основателни причини да се притесняваме!“, пише Жижек.

Светът според него няма да бъде никога същият, но това е добра новина. Жижек вярва, че посоката, откъдето идва светлината, е близка до връщането на комунизма под една или друга форма. Поддръжник на идеята, че духовните ценности се възпитават във времена, когато благата се разделят поравно за всички, словенският политолог смята, че дългогодишното превръщане на обикновения човек в консуматор го е отделило от стойностните неща в природата му.

Затова пандемията от коронавирус не само провокира пренареждане на ценностите, но и индикира, че новото нормално ще бъдат именно постоянните кризи от различно естество, които ще коригират залитанията на хората в една или друга посока. И единственият ход, който имаме, е да действаме ЗАЕДНО.

„Това е новата реалност, която трябва да преведем на политиците така – забравете атрактивните лозунги от типа „Да направим Америка (или който дойде) велика отново“. Казал го е Мартин Лутър Кинг: „Всички ние може да сме дошли на различни кораби, но сега сме в една лодка“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР