Какво да правим при слънчево изгаряне?

Лесни съвети и трикове, с които можете да облекчите периода на възстановяване…

eva.bg 23 July 2020

Дойдоха чаканите горещи летни дни, в които обаче слънцето е твърде силно и понякога неусетно, макар и да сме спазили всички важни стъпки за предпазване от него на плажа или по време на разходката ни, пак получаваме слънчево изгаряне.

Зачервената, болезнена кожа в най-добрия случай ни мъчи няколко дни, но може да продължи и повече, в някои случаи се образуват мехури, имате силен сърбеж, отпадналост и дори главоболие. Затова, в случай на слънчево изгаряне, трябва да се вземат спешни мерки.

На първо време е редно да избягвате пряката слънчева светлина. На плажа стойте под чадъра и пазете главата си с шапка. Пийте много вода, защото организмът ви има още по-силна нужда от нея в случай на изгаряне. Може да си правите и зелен чай – той също помага за хидратирането на организма и бързата регенерация на тъканите.

Правете си студени компреси и редовно нанасяйте крем с пантенол върху засегнатите зони. Пантенолът помага изключително много за бързото възстановяване на кожата. А междувременно избягвайте силните струи под душа, защото те могат да наранят допълнително кожата ви. Най-добре се къпете с хладка вода на лека струя, но ако имате възможност, най-добре си взимайте хладки вани.

Много е важно да избягвате козметиката на маслена основа. Маслата създават мазен филм върху кожата, който пречи на влагата да проникне добре в нея и да я хидратира. Това само ще засили възпалението.

Недейте да носите тесни дрехи след слънчево изгаряне. Триещите се в кожата тъкани ще я раздразнят допълнително и това може да доведе до вторична инфекция. Избягвайте и тоалети от изкуствени материи и залагайте на естествени такива, които ще позволят на кожата ви да диша.

Докато се възстановявате, слънцето е най-големият ви враг. Затова знайте, че най-горещите часове на деня са между 12 и 16 и бъдете много внимателни, ако излизате тогава.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР