Гхи, моли се и обичай

Философията на аюрведа е проста: човекът живее в цикли също като Слънцето, Луната, приливите и сезоните. Изкуственото осветление, глобалната търговия с храна и натовареното ежедневие обаче лесно могат да нарушат синхрона ни с природните ритми, пише Кейт О’Донъл в книгата си.

eva.bg 03 July 2020

Американката Кейт О’Донъл е подготвила 100 аюрведични рецепти за хора, които обичат прясната храна, но не обичат да се заседяват в кухнята.

От книгата й „Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум“ ще научим и как храната се отразява на психиката ни и как ни влияят различните храни. Ключът се крие в разбирането, че някои храни избистрят ума, а други го объркват или замъгляват. Опознаването на енергиите на ума може да отнеме известно време, но тази книга е пълна с идеи, които ще ни помогнат да превърнем храненето и начина си на живот в инструменти на добро психично здраве.

Философията на аюрведа е проста: човекът живее в цикли също като Слънцето, Луната, приливите и сезоните. Изкуственото осветление, глобалната търговия с храна и натовареното ежедневие обаче лесно могат да нарушат синхрона ни с природните ритми. Когато този синхрон се обърка – например като ядем тропически плодове през зимата или преработени храни, стоим будни по цяла нощ или работим без почивка цял ден, тялото и умът ни също се объркват. Връзката между ума и общото здравословно състояние е ясна: дисбалансът на едното води до дисбаланс на другото. Ако се движим срещу природата, ще се забавим също като риба, плуваща срещу течението. Ще се чувстваме уморени, тревожни или потиснати, докато накрая съвсем се влошим.

Според аюрведа доброто храносмилане е най-важният аспект на здравето. Истинското благосъстояние обаче зависи не само от физическото, но и от умственото храносмилане,  състоящо се в преработването (смилането) на идеите, преживяванията и емоциите. Правилното количество входни данни и достатъчното пространство за преработването им водят до спокойствие и стабилност на ума и нервната система. Тази устойчива реалност, характеризираща се с ниско ниво на стреса, стои в основата и на физическото здраве.

Тялото и умът са взаимозависими системи, подлежащи на паралелни влияния и Кейт О’Донъл го обяснява чудесно в книгата си, издадена от „Кибеа“.

Ето една от нейните бързите, вкусни и полезни рецепти.

Ароматен ориз с гхи

Готов продукт: 2-4 порции

Подправките придават вълшебен аромат на ориза и го превръщат в отлична гарнитура. Използвам тази рецепта, когато ми се иска обичайният дал и ориз да добият по-специален вкус.

Продукти:

1 с.л. гхи

2 ч.л. кимион

1 чаша ориз басмати, двойно изплакнат

2 чаши вода

2 пръчки канела

4 зърна черен пипер

½ ч.л. сол

Приготвяне:

Загрейте маслото гхи в тенджера от 2 литра на умерен огън. Задушете кимиона 1-2 минути, докато усетите миризмата му. Сипете ориза и го задушете, докато зърната се овалят в мазнината. Добавете водата, канелата и черния пипер и усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да ври с капак 20 минути.Свалете от котлона, посолете и разбъркайте леко с вилица. Извадете пръчките канела и сервирайте.

Забележка: Сваряването на ориза с черния пипер придава вкус и аромат без топлина, а гхи намалява сухотата, подпомага храносмилането и усвояването на полезните вещества. Зърната черен пипер ще изплуват на повърхността при варенето и можете да ги извадите, преди да сервирате, в случай че ви се струват прекалено люти.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР