Почина Христо Явашев - Кристо

eva.bg 31 May 2020

„Артистът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт на 31 май в дома си в Ню Йорк. Той беше на 84-годишна възраст.“

Това се казва в официалното съобщение с тъжната новина за смъртта на твореца, с когото винаги сме се гордели.

Кристо е роден в Габрово, напуска страната ни през 1957, като първо отива в Прага, а след това бяга във Виена, в Женева, Париж. Именно във френската столица през 1958 година той среща любовта на живота си - Жан Клод. Тя става не само негов партньор в живота, но и в творчеството.

Въпреки че съпругата му умира през 2009 г., Кристо говори за нея като за жива и всичките си творби подписва от името на двамата. Така е и с нашумелите „Плаващи кейове“ в езерото Изео, които двамата замислят преди много години, но той реализира сам през 2016 година.

Двамата са автори на множество неповторими проекти като „Опакования Понт Ньоф“, Париж, 1975-85; „Опакования Райхстаг“, Берлин, 1977-95; „Бягащата ограда“, Калифорния 1972-76; „Портите“, Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005; „Чадърите“, Япония и Калифорния, 1984-91; „Заградените острови“, Флорида, 1980-83.

"Както и Жан-Клод казваше винаги, ние правим произведения на изкуството, радостта и красотата. Често споменавам красотата, когато става въпрос за художествени произведенията, но хората обичат красотата в живота, без непременно да си дават сметка за това. Теобичат да видят млада жена на улицата и да се усмихнат, защото е красива.  Харесва им, когато природата разцъфне през пролетта, когато сняг покрие улиците. За жалост мнозина предпочитат да се вглеждат в нещастията и това им пречи да забелязват красотата. Има толкова красиви неща по света, но трябва да се настроиш, за да ги усетиш", казва приживе той, цитиран от "Дневник".

Почивай в мир!

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР