Йога и етерични масла за по-добър имунитет по време на изолация

Поля Александрова 19 April 2020

Снимка: личен архив

Альона Гъркова, или просто Аля, е магистър фармацевт, но винаги е мечтала да бъде лекар и затова прибавя и медицината като специалност в професионалния си път. През всички години, прекарани на учебната скамейка, тя развива и интереса си към етеричните масла - сертифициран клиничен ароматерапевт е, с диплома от Collège International D'aromathérapie Dominique Baudoux-Белгия.

Нарича етеричните масла “природни антибиотици - безопасни, но със същата сила като лекарствата, които понякога могат да заместват. Избира да се образова през целия си живот, а ролята й на “вечен студент” е посветена на това да търси ключа към здравето с помощта на природата, въздуха, водата, добрата храна и не не последно място - йога.

Убедена е, че човек може да живее без лекарства, или поне не приемани по начина, по който сървеменната фармацевтична индустрия проповядва - постоянно и, много често, без причина. Според Аля, йога е преди всичко медицинска специалност, изключително полезна при различни хронични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, както и при определени психологически състояния. Вярва, че различните хора трябва да практикуват различен тип йога, както и да приемат специфична храна, съобразена със здравословния им проблем, когато имат такъв. Убедена е, че лечебните средства са на достъпно разстояние до всички нас, “единственото, което е необходимо, е да се научим да ги използваме правилно.” Всекидневно развива познанията си в посока превантивна медицина.

Преминаваме през труден период - хората са затворени по домовете си и са лишени от обичайните си занимания, свързани с профилактиката на здравето им и с грижата за физическата им форма. Как да продължим да правим тези неща в домашни условия?

Настина минаваме през труден период, но движението е това, което ще ни съхрани. Проблемът е, че в тази ситуация, в която сме поставени, хората не се изморяват достатъчно. Това от своя страна се отразява на съня, а знаем, че човек е добре да спи по осем часа на денонощие и да поддържа добър баланс между активност и почивка, изразходвана енергия и приета храна. Хубаво е хората да изберат онова физическо занимание за себе си, което най-добре ще подхожда на тяхната натура и разбирането им за света, и ще ги направи щастливи. Защото щастието ни прави по-устойчиви и подсилва имунитета ни. Съветвам хората всеки ден, сутрин и вечер, задължително да правят упражнения. Аз лично практикувам ин йога, която допада на моя темперамент, както и на състоянието, в което се намирам в момента. Сутрин правя слънчевия поздрав, вечер - релаксиращи упражнения, плюс медитация. Добре е в този период да имаме позитивни утвърждения, като например да си казваме - аз съм здрав, аз съм щастлив, утре ще бъде нов ден!

Как да подсилим имунната си система в този момент, без да прекаляваме с количествата витамини, които пазарът ни предлага във всякакви форми и цветове?

Преди всичко е важно да се опитаме да бъдем спокойни. И да подпомогнем процеса с някои природни средства, които имаме в нашата домашна аптечка - кухнята. В нея е добре да преобладават цитрусовите плодове. Сутрин бихме могли да си правим т.нар. плодова вода, в която да изтискаме или да нарежем мандарини или лимони например, както и да отпиваме от тази вода през целия ден. Добре е да приемаме много течности, най-вече чай, в който да добавим джинджифил, канела, кардамон, черен пипер - все съставки, които затоплят организма. Според най-древната медицина аюрведа, в момент, в който сме изложени на вируси, е необходимо да създаваме топлина в тялото, посредством различни затоплящи продукти и именно затова чаят е добър избор в този момент. Полезен е и суровият джинджифил - в момента учените продължават да изследват неговите противоиврусни възможности. Приемайте го или директно, или просто си го настържете в малко количество мед. Добавете черен пипер и куркума. Пиперинът в черния пипер стимулира усвояването на куркумина. Не преяждайде и, ако е възможно, избягвайте глутена. Червеното вино също е мощно противовирусно средство. Има много клинични проучвания, които доказват, че стилбените и флавоноидите, а именно ресвератрола, който се съдържа в обвивката на гроздето и го предпазва от различни микроорганизми, притежава уникални способности за мощно противодействие срещу различни вируси. Може да си приготвим т.нар. топло вино, в което да смесим някои от добавките, които изброих по горе - джинджифил, кардамон, канела.

Какво те привлече към етеричните масла? Каква е тяхната магия в твоя живот?

Те са природен концентрат с уникална сила - мощни противовирусни, противогъбичкови и антибатериални агенти. Освен, че по отношение на ефикастността им ги сравняват с антибиотиците, те носят една триизмерност и холистично отношение към човека, защото техният аромат въздейства на нашите емоции. Имат уникалната способност да успокояват, енергезират, носят хармонията и мъдростта на природата и са познати от най-древни времена. Лечителите през изминалите векове са ги използвали дори по време на чумните епидемии. Маските, които са носели лекарите тогава, са били с голяма човка отпред - в нея са се поставяли ароматни растения, тъй като е доказано, че вирусите „колабират“ при контакт с етеричните масла. Още оттогава етерично-маслените есенции са доказали своето предпазващо и стимулиращо имунитета свойство. Те отговарят и на едно от основните правила в медицината, а именно -да не вредят на хората. Това, което не харесвам в съвременната медицина, е че тя приема човека просто като един орган, а не като едно цяло. Защото определението за здраве гласи, че то е единство между духа и тялото. Затова смятам, че емоционалното състояние на човека е много важно за всички заболявания. Важно е за имунитета, особено в настоящия момент.

Как съжителстват йога и етерични масла? Йога за всички ли е, и могат ли всички да я практикуват? И изобщо може ли да гледаме на йога ендозначно?

Вярвам, че йога е медицинска дисциплина, тъй като тя схваща човека като едно цяло. Във времето, в което тялото изпълнява физически упражнения, които го тонизират и го правят по-силно, нашият мозък почива и медитира. Добре е хората да намерят своя тип йога, тъй като няма универсален модел за всички. Преди да се пристъпи към упражняване на определен вид йога, е хубаво да проведем разговор с преподавателя и да споделим с него основните ни проблеми и притеснения. Има случаи на пациенти със схващания, с болки, с ошипяване, с различни проблеми в опорно-двигателния апарат и някои упражнения в йога могат да им причинят травма. Хора над 40-годишна възраст, които никога не са практикували преди това никакъв спорт, трябва да внимават с по-сложните асани, защото могат да си навредят. Но ако нещата се практикуват по правилен начин и на правилното място, позитивите ще са много повече от възможните негативи.

Противоричат ли си традиционната медицина и алтернативните методи на лечение и профилактика на здравето?

Не би трябвало да има разделение между тях и, честно казано, дори не разбирам защо алтернативната медицина се нарича по този начин. Нима движението не е важно за здравето? Защо лечебните растения, които по принцип се изучават във фармацията, се приемат като алтернативни? Да, лекарствата са наистина голямо откритие в химията, но смятам, че до тях наравно стоят природата, въздуха, водата. Всички тези неща не би трябвало да се наричат алтернативно лечение. Те са всъщност част от най-важния за мен клон вмедицината - превенцията.

Прекаляваме ли с лекарствата в наши дни? Как да овладеем навика да се справяме с болката незабавно?

Винаги съм била против безразборното изписване и приемане на лекарства. Както и очакването на хората да излязат с рецепта след всяко посещение при лекаря. Човек е самовъзстановяваща се система, която най-добре се бори сама с болестите, а с прекомерното използване на лекарства, ние убиваме нейната способност да противодейства на външни фактори и да се самосъхранява. Колкото до болката, тя е симптом, който би трябвало да ни накара да се замислим коя е основната причина за нея, да потърсим къде всъщност е по-големият проблем. А и не за всяка болка има унифицирано лекарство. Пример за това е мой личен проблем с главоболието, който имах преди време. Бях свикнала да приемам за него всякакви медикаменти и болкоуспокояващи, но болката не си отиваше. В крайна сметка успях да открия рецептата, която ми помогна да се разделя с тази болка завинаги и тя се нарича - планина, плуване и йога. Към това добавям много древен антистресов и болкоуспокояващ агент - етерично масло от мента, с което си правя масаж. За всяка една от ежедневните ни болежки, има отговор с етеричните масла. Ако ме попитате какво конкретно лекуват те, бих отговорила - всичко, и това няма да е преувеличено.

Важно ли е с какво се храним? Какви биха били съветите ти в това отношение в конкретния момент?

Тъй като в момента хората не изразходват много енергия, ще дам примерно меню за тази конкретна ситуация, в която с намираме. За закуска една печена ябълка и малко кисело мляко би било напълно достатъчно. Не използвайте подсладени изкуствени храни в този период, защото потискат имунитета. Яжте варени, а не печени продукти, и основно супи. Вечерята да не е по-късно от 18 ч., да не е обилна и да е нискокалорична. Между отделните хранения е важно да се приемат свежи плодове и зеленчуци. За поддържане на висок имунитет е добре да се избираме храни, богати на Омега 3 - различни видове ядки, риба, ленено семе. Балансът при подбора на храна е най-важното нещо. Той е като дозата в лекарствата. Количеството трябва да е съобразено точно с изразходваната енергия. В заключение ще кажа, че дори и да не успеем да открием точно баланса между почивка, движение и хранене, е добре да опитваме да правим неща, които ни карат да се чувстваме щастливи. Само това би подсилило имунитета ни значително в този труден период.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР