Как да подсилим имунитета

В разгара на пандемията с COVID-19 е важно да изградим силна имунна система – ключов фактор за борбата на организма с различни вируси, бактерии и заболявания.

Елка Влаховска 09 April 2020

Потърсихме специалиста по здравословно хранене Слави Славов да сподели съвети как сами да предпазим организма от настоящия вирус. Слави Славов е специалист-нутриционист по здравословно хранене в Център за здравословен живот Vita Rama. Завършил е магистратура по „Холистично здраве и лечение“ към University of Natural Health, САЩ.

Г-н Славов, какво да консумираме всекидневно, за да повишим имунитета?

Изследване на Кеймбридж от 2009 г. показва, че плодовете и зеленчуците значително повишават имунитета при възрастните хора и те се справят доста добре срещу вирусите и пневмонията. Но за да е пълноценно растителното хранене, трябва да включите в менюто си всички видове групи като:

  • плодове (наблегнете на повече цитруси - портокали, мандарини, киви, грейпфрут);

  • зеленчуци (особено зеленолистни и кръстоцветни като маруля, рукола, магданоз, кейл, броколи, карфиол, зеле (за предпочитане червено);

  • зърнени култури: ориз, просо, елда, киноа, овес, царевица и други;

  • бобови култури: боб, леща, нахут, мунг дал и други;

  • цели семена, ядки, авокадо и маслини: като сигурен източник за мазнини.

Как да поддържаме чревния тракт в добро състояние?


В човешкия чревен тракт присъстват около 1000 вида микробиота (10 пъти повече отколкото собствени клетки). Тези естествено срещащи се чревни бактерии ни помагат да обработваме и усвояваме хранителните вещества. Те взаимодействат с имунната система и покриват първите ни защитни линии като кожата и вътрешните мукозни мембрани. Растителните храни подхранват нашите „добри“ бактерии и имунната система, като им осигуряват нужните за поддържане и и възстановяване витамини, минерали, фибри, полифеноли и фитохимикали.

Антибактериалните билки същоподобряват чревната флора. За някои от тях не се препоръчва по-дълъг от 10 дни профилактичен курс, тъй като могат да подразнят чревната лигавица. Такива са: куркума, харитаки, карамфил, артемизинин, моминска вратига. Други могат да се приемат постоянно в умерени количества: амла, бъз и джинджифил.

Необходимо ли е да приемаме допълнително витамини и минерали?

Изследвания от последните години показват, че хранителната стойност на храните е намаляла значително през последните 70 години в резултат на индустриалното земеделие и обеднелите почви. Поради това от изключителна важност е приемът на хранителни добавки, които да осигурят необходимите дневни дози на ценни вещества и да ни предпазят от дефицити. Сред тях от изключителна важност са:

Витамин В 12: Той играе важна роля в производството на бели кръвни клетки, помага за създаването на ДНК, нервни и кръвни клетки, и има решаващо значение за поддържането на имунната система и здравето на мозъка.

Витамин D 3: Метаболизиращите ензими и рецептори за витамин D присъстват в много видове клетки, включително различни имунни клетки като антиген-представящи клетки, Т-клетки, В-клетки и моноцити.

Витамин С: препоръчителната доза е 2 пъти на ден по 300 мг за предпазване и 3х100 мг при необходимост. Витамин С допринася за имунната защита като поддържа различни клетъчни функции на вродената и на адаптивната имунна система.

Магнезий: Участва в повече от 300 химични реакции в организма. Мускулите имат нужда от него, за да се свиват; нервите се нуждаят от него за изпращане и получаване на съобщения; той поддържа сърцето постоянно да бие и имунната система да е в пълната си сила.

Цинк: Подпомага директно имунологичната ефективност срещу вирусите и участва в многобройни възстановителни процеси в организма.

Селен: Той е основен микроелемент, който влияе на различни аспекти на човешкото здраве, включително и адекватния имунен отговор. Чрез включването си в селенопротеини, той участва в регулирането на оксидативния стрес, окислително-възстановителните и други важни клетъчни процеси в почти всички видове тъкани и клетки, включително тези, които участват във вродени и адаптивни имунни отговори.

Какви други съвети бихте дали, за да поддържаме здравето си по време на карантина?

Веднъж седмично или два пъти месечно можете да направите пост само с вода, плодове или зеленчукови шейкове. Това ще облекчи организма от натрупаните токсини и ще повиши имунитета.

Препоръчително е да приемате достатъчно количество вода дневно - поне 1,5 - 2 литра вода (изворна или пречистена с обратна осмоза). Хидратацията на клетките е много важна за тялото, както и за елиминирането на токсичните субстанции от организма.

Проветрявайте редовно помещенията, в които работите и живеете.

Препоръчително е да отделяте всекидневно поне по 15-30 минути за упражнения, които ще раздвижат ставите, ще стимулират стомашно-чревната дейност, бъбреците и кръвоносната система. Задължително отделете и поне 10 минути за дихателни упражнения, които да насищат тялото с кислород.

Как да се опитаме да намалим тревожността?

Нервната енергия е необходима, за да протичат нормално жизнените процеси в тялото. Единственият начин да я набавим, е като отделяме достатъчно време за сън и почивка.

Препоръчително е да включите и поне 15 минути медитационна практика на ден и да се заобикаляте с положителни и любящи личности.

Рецепти за здравословно хранене и много полезни съвети за поддържане на добро здраве може да намерите на https://vitarama.bg/bg/

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР