Картие - бижутерите на кралете

Една история, която продължава вече над век и половина и искри във всички цветове на скъпоценните камъни

Адриана Попова 02 April 2020

Снимка: guiliver/getty images

Как пантерата се превръща в тотемното им животно, какво прави една тяхна огърлица в басейн, защо стават лични доставчици на британския кралски двор и любимци на Холивуд в златните му години и защо от фамилията съветват – просто пусни пръстена в чашата с джин. Една история, която продължава вече над век и половина и искри във всички цветове на скъпоценните камъни. А те са толкова студени, че оперната прима от Викторианската епоха Нели Мелба, която наемала бижута Cartier за представленията си, държала продавачът да й ги затопли предварително върху кожата си.

Майк Тод, третият от осемте съпрузи на Елизабет Тейлър, едва ли се е колебал дълго какво да й подари през пролетта на 1957 година. Най-доброто за най-красивата. Двамата са се оженили съвсем наскоро и карат нещо като меден месец на вила в Южна Франция. Елизабет е в басейна, когато Майк закопчава около шията й огърлица с диаманти и рубини на Cartier. Към огърлицата има и висящи обици.

Според легендата, тъй като нямала огледало подръка, Елизабет се огледала в повърхността на басейна. Година по-късно самолетна катастрофа й отнема съпруга, но любовта й към Cartier остава.

Съпруг номер четири и пет Ричард Бъртън (двамата се женят и развеждат два пъти) й подарява 69-каратовия диамант с крушовидна форма, останал в историята с името Тейлър-Бъртън. Актьорът го купува за 1,1 милиона долара от Cartier. Заради убийствено високата му застраховка диамантът стои основно в сейф, а Елизабет може да го носи общо 30 дни годишно. Един от тези дни е на четиресет и вторите награди „Оскар“, когато Тейлър се качва на сцената, за да обяви победителя в категорията за най-добър филм. Най-красивата с най-доброто.

Историята на бижутерския бранд Cartier е преплетена с имената на светски знаменитости и кралски особи, подобно на трите халки на фамозния любовен пръстен Trinity. През 1924 г. Жан Кокто вдъхновява бижутерите за изработка, която да символизира абсолютната любов. Класическата версия и до ден днешен съчетава розово злато като символ на любовта, жълто – на верността, и платина – на приятелството. Cartier изработват два пръстена, единия Кокто подарява на руската княгиня, модел и актриса Наталия Поли. След скандал между двамата тя го сваля и захвърля. Кокто носи двата пръстена на кутрето до края на дните си.

Всичко започнало в Париж през1847 година. Луи Франсоа Картие, син на собственик на работилничка за барутници – манерки, в които войниците държали барута за мускетите си, наследил майстора бижутер, при когото чиракувал. Майка му, почтената мадам Картие, не била особено доволна, защото, смятала тя, всеки има нужда от барут, а само шепа богаташи – от бижута. Майчините притеснения се оказали напразни. След десетина години синът й вече продавал огърлици, пендативи, гривни, обици и табакери в собствен магазин на малка уличка в центъра на Париж. Бижутата му сияели с елегантния разкош на Втората империя и нищо чудно, че привлекли погледа на една никак немаловажна дама. Графиня Ньоверкерк, колко подходящо, била съпруга на интенданта на императорския двор. А тя, още по-подходящо, се оказала най-добра приятелка на племенницата на императора Наполеон III Бонапарт, княгиня Демидова. Където княгинята – там и императрица Йожени.

А ако си бижутер и успееш да накараш знатните крачка да прекрачат прага ти веднъж, втори път и още много, много пъти, бъдещето ти ще изглежда по-розово дори от розовото злато в пръстена Trinity, който наследниците на Луи Франсоа щели да създадат един ден. За малко повече от две години княгиня Демидова, мадам Ньоверкерк и императорската съпруга купуват от мосю Картие над 150 бижута. И го препоръчват на познатите си. Мосю бил достатъчно талантлив, а също и съобразителен да не повтаря изработките си. Така знатните дами и господа били сигурни, че на поредния имперски бал няма да се сблъскат с някого, който, quelle gêne, има същото бижу като тяхното. Авторитетът на Картие като изкусен бижутер растял от ден на ден, а с него и благополучието му.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Анна
14 May 2020, 14:07

Благодаря за интересните истории, които ни разказвате по толкова увлекателен начин :)

ТВОЯТ КОМЕНТАР