Как да се справим с хормоналния дисбаланс

eva.bg 30 March 2020

В месеца на здравето в EVA ще насочим вниманието ви към един сериозен проблем – хормоналния дисбаланс

Когато хормоналните нива са в норма, вие се чувствате и изглеждате добре, имате енергия, нормален апетит и полов живот. Но когато хормоните се „объркат”, в организма настава истински хаос. Затова и хормоналният баланс е ключов фактор за здравето. 

Дисбалансът между естроген и прогестерон или т. нар. естрогенна доминантност, е едно от най-често срещаните хормонални нарушения. Прогестеронът действа като антагонист на естрогена. Например, ако естрогенът стимулира появата на кисти в гърдите, то прогестеронът предпазва от тях. Естрогенът повишава задържането на сол и вода в организма, а прогестеронът е естествен диуретик. Естрогенът се свързва с рак на гърдата и ендометриума, докато прогестеронът има превантивен ефект срещу рака. Естрогенът увеличава складирането на мазнини в тялото, прогестеронът му помага да използва мазнините за енергия. Важно е да се отбележи, че и двата хормона са необходими на тялото, за да функционира правило.

Ксеноестрогените или т. нар. външни естрогени, са основни виновници за състоянието на естрогенова доминантност. Те са навсякъде – в много продукти от бита, включително по-масова козметика, пластмаса, почистващи препарати и др.

Петролните съединения в масовите потребителски продукти като кремове, лосиони, шампоани, парфюми и ароматизатори за стая са източници на ксеноестрогени, както и автомобилните газове, лаковете за нокти, лепилата, химикалите, използвани в химическото чистене, и практически всички пластмаси и промишлени отпадъци, които са мастно разтворими и не биоразградими. Ксеноестрогените се срещат и в много храни. Друга причина за естрогенна доминантност може да бъде влошеното състояние на черния дроб, когато той не може да неутрализира излишния естроген и естрогеноподобните субстанции.

Симптоми при повишени нива на естроген: подуване на корема, задържане на течности, болезненост в гърдите; намалено сексуално желание; нередовна менструация, ПМС; тревожност, депресивни епизоди, главоболие; кисти на яйчниците, проблеми със забременяването; косопад, хормонално акне, затлъстяване и наднормено тегло, и др.

Как да се храним при хормонален дисбаланс

Експерти съветват да намалите или елиминирате рафинираните храни като бяла захар, брашно, ориз, защото спомагат за дефицита на магнезий и В витамини в организма и по този начин нарушават естествените детоксикационни канали. Добре би било да елиминирате трансмазнините (маргарин, олио, хидрогенирани мазнини), намалете приема на соя и избягвайте консумацията на твърде много алкохол и кофеин.

Какво да включим в менюто: поне три пъти седмично кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол, брюкселско зеле). Те помагат за неутрализиране на ненужните естрогени. Включете повече ферментирали храни за набавяне на пробиотици и много зелени храни за естествен фолат (фолиева киселина).

Хранителни добавки

За разлика от конвенционалната хормонозаместителна терапия, която използва синтетични хормони, ДИМ Плюс™ 200 mg съдържа естествени съставки, които неутрализират излишния естроген по естествен начин. Основната съставка е 3,3`-дииндолил-метан (DIM) – индол, който се среща в кръстоцветните зеленчуци, включително броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол. Дииндолилметан поддържа активността на ензимите, подобряващи метаболизма на естрогена и допринася за извеждането на излишния естроген от тялото. Изследванията сочат, че дииндолилметан повишава нивата на „добрия” 2-хидроксиестрон и същевременно понижава нивата на силно естрогенния и потенциално канцерогенен 16-алфа-хидроксиестрон.

Подобрява начина, по който естрогенът и другите репродуктивни хормони се метаболизират в тялото и подпомага функционирането на черния дроб. Съдейства на черния дроб да преработва естрогена до субстанции, които след това лесно да бъдат изведени от тялото. Засилва отделянето на излишния естроген с урината.

ДИМ Плюс™ 200 mg допринася за поддържане на хормоналния баланс, насърчава здравето на женските репродуктивни органи, включително гръдната тъкан и здравословното развитие на клетките в млечната жлеза, и нормалния менструален цикъл. Подпомага контрола на теглото при жените и мъжете.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР