Как да се разделим с излишните мазнини?

Надя Петрова e експерт по здравословен и балансиран начин на живот, член на Европейската асоциация по клинично хранене, консултант на списание EVA

Надя Петрова 01 April 2020

Най-актуалната през последната година тема, свързана с храната, е периодичното гладуване. Това не е диета, а начин да си планираме храненията така, че да извлечем максимума от тях. Целта обикновено е да отслабнем, без да се подлагаме на луди диети. Или казано по-научно – да се разделим с излишните мазнини.

Най-важното нещо е, че периодичното гладуване не променя това, което ядем, а само кога го ядем. Спазвайки този принцип, се храним във времеви прозорец от 8 часа, а през останалите 16 часа организмът ни е в състояние на пост (идва от английското fast и означава период, в който не се яде абсолютно нищо, да не се обърква с църковния пост).

Вариантите обикновено са 2: да се пропусне закуската, като първото хранене за деня е в 12-13 ч. на обяд, а последното в 19-20 ч. вечерта; или да се пропусне вечерята, като първото хранене за деня е например в 8 сутринта, а последното в 16 ч.

Периодичното гладуване е една от най-простите стратегии за сваляне на излишното тегло, тъй като изисква много малка промяна в поведението. А това означава, че попада в категорията „достатъчно лесно, за да го направим, и  достатъчно смислено, за да има значение“.
За да разберем как периодичното гладуване води до загуба на мазнини, първо трябва да видим разликата между захранено състояние и пост.
Обикновено захраненото състояние започва, когато се храним, и продължава три до пет часа след това, или докато организмът ни усвои и абсорбира храната.  Когато сме в това състояние е много трудно да изгаряме мазнини, защото нивата на инсулин са високи.
След този период организмът преминава в т.нар. постабсорбиращо състояние, което е просто начин да се каже, че вече не преработва храна. То продължава от 8 до 12 часа след последното хранене и това е периодът, в който много по-лесно изгаряме мазнини, защото нивата на инсулин са ниски. Това е целта на периодичното гладуване, използвано за отслабване – помага ни да влезем много по-лесно в режим на изгаряне на мазнини, без да променяме какво ядем, колко ядем и колко често спортуваме.

Но това не е всичко…
медицински изследвания свързват периодичното гладуване със следните здравословни ползи:
- Инсулиновата чувствителност се подобрява и нивата на инсулин намаляват драстично. По-ниските нива на инсулин правят съхраняваните телесни мазнини по-достъпни.
- Периодичното гладуване може да намали инсулиновата резистентност, понижавайки кръвната захар с 3–6% и нивата на инсулин на гладно с 20–31%, което може да ни предпази от диабет тип 2.
- Някои проучвания показват намаление на маркерите за възпаление, ключов двигател на много хронични заболявания.
- Периодичното гладуване помага да се намалят „лошият“ LDL холестерол, триглицеридите в кръвта, маркерите за възпаление, кръвната захар и инсулиновата резистентност – всички рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.
- Когато сме в състояние на пост, клетките започват процеси на клетъчен ремонт. Това включва автофагия, при която клетките усвояват и премахват старите и нефункционални протеини, натрупани вътре в тях.
- Появяват се промени във функциите на гените, свързани с дълголетието и защитата срещу болести.
- Периодичното гладуване увеличава нивата на мозъчния хормон BDNF и може да подпомогне растежа на нови нервни клетки. Може също така да ни предпази от болестта на Алцхаймер.

И въпреки всички ползи, добре е да знаем, че то не е за всеки. Ако сте с поднормено тегло или е налице история с хранителни разстройства – не го правете, без да се консултирате първо със здравен специалист. Други ситуации, при които не се препоръчва, са периодите на подготовка за бременност, самата бременност и кърменето след това.

Има някои изследвания, които твърдят, че периодичното гладуване може да НЕ е толкова полезно за жените, колкото е за мъжете. Например едно проучване показва, че подобрява чувствителността към инсулин при мъжете, но влошава контрола на кръвната захар при жените.

И още, въпреки че човешки изследвания по темата не са налични, проучвания при плъхове са установили, че периодичното гладуване може да доведе до умора, трудности при забременяване и пропускане на месечния цикъл.

Има редица съобщения и за жени, чийто менструален цикъл е спрял, когато са започнали, и се е върнал към нормалното си състояние, когато са възобновили предишния си режим на хранене (тук искам да кажа, че това може да се наблюдава почти при всяка диета, но само когато има силно ограничаване на храната). И все пак това не е за пренебрегване и ако цикълът спре – спрете и вие, каквато и диета да правите в момента.

Като специалист по хранене от 12 години насам мога да кажа, че съм пробвала почти всички възможни хранителни режими. Някои за кратко, други за по-дълъг период от време. Но през всичките тези години едно нещо беше константа – независимо какъв режим на хранене спазвах, периодичното гладуване винаги беше част от него. В моя случай – с пропускане на закуската и първо хранене за деня в 12 на обед и последно в 19 вечерта. Като генерално правило се придържам само към 2 хранения за деня, в редки случаи добавям и 3-то като междинно похапване следобед.

Периодичното гладуване помага да се намали „лошият“ LDL холестерол, триглицеридите в кръвта, маркерите за възпаление, кръвната захар и инсулиновата резистентност - всички рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР