Грузия, азбука от лозови филизи

Винени маршрути

Яна Петкова и Ирина Софранова от Avinissima 03 April 2020

Когато винената традиция е неразделно вплетена в националната ти идентичност, а методът за правене на вино на страната ти е обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, нещата са сериозни. Освен сериозно, виното в Грузия се приема естествено – до степен, че някои наистина добри вина не може да бъдат намерени на пазара, а се пият ексклузивно от роднини и приятели на винопроизводителя.

Вечният спор между Армения и Грузия е коя е родината на виното. Археологията предлага Соломоново решение: най-ранните находки на остатъци от вино по вътрешността на глинени съдове са датирани около 8000 години пр.Хр. в Грузия, на гроздови зърна – около 6000 пр.Хр. отново в Грузия, а пък най-старите доказателства за производство на вино са датирани около 4100 години пр.Хр. в Армения. Където и точно да е, началото на виното несъмнено е в Кавказкия регион.

Още Омир споменава качеството на грузинските вина, а уникалната грузинска азбука наподобява извитите лозови филизи. Между 400 и 500 местни сорта все още се култивират в страната, много от които, разбира се, имат само емоционално или почти изцяло културно и историческо значение, но все пак цифрата звучи внушително. Виното е навсякъде в Грузия – не само на сватби и погребения, но и в поезията, песните, литературата, архитектурата и в църквата.

Що е то квеври?

Неповторим в грузинското вино е начинът, по който се прави, и въпреки че оранжевите вина, произвеждани в Европа по подобен метод, завладяват винените листи на топресторантите, нормално е нещата да се получават най-добре „при извора“. За разлика от амфорите грузинските квеври са съдове с подобна форма, но изцяло заравяни в земята и използвани за ферментация и съхранение, а не за транспорт на вино. При метода за правене на вино в квеври всичко ферментира заедно (грозде, семки, дръжки) и спонтанно (диви дрожди). Отвътре съдът е покрит със слой пчелен восък, а отвън има обвивка от вар. През пролетта, когато започне затоплянето на земята, квеврите се отварят и виното се премества в чисти съдове за съхранение или се бутилира.

С особено внимание към тероара са дефинирани винените региони на страната – 8 на брой. Безспорно най-известен сред туристите е Кахетия. Тук се намират 65% от лозята на Грузия, сгушени по речни долини в подножието на внушаващите благоговение Кавказки планини. Тук е царството на белите сортове Ркацители, Мтсване Кахури, Кикхви, Киси и на червеното Саперави.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР