Кейк с полента
Мануела Панайотова 19 January 2020
Много свеж, много италиански кейк, с разпознаваемия “парфюм“ на зехтин, със златната сърцевина от полента омиротворена с фъстъци и над всичко това - воал от нежен цитрусов триумф...
Чиста и най-висока проба вкус от старата занаятчийска школа, както за ценители, така и за всички любители на насладите.
Използвах 5 яйца, 200г зехтин, 240 г захар, 160 г полента,160 г сурови фъстъци или шамфъстъци, кора от лимон.
Как го направих: Смлях фъстъците до ронлива паста. Разбих яйцата с миксер, добавих бавно зехтин като разбивах непрекъснато, докато получих гъста емулсия, която наподобява на майонеза. Прибавих захар, разбърках и добавих ядкова паста, полента и лимонова кора.
Изсипах в правоъгълна форма застлана с хартия за печене. Изпекох на 180 С за 1 час.
Поднесох с глазура направена от пудра захар, малка бучка масло и лимонов сок, щедро поръсена с шамфъстъци.