Храна за приятели

Mate Kitchen 19 December 2019

Снимка: Виктор Младенов

 

Mate Kitchen е най-новата платформа за видео рецепти в България. Спечелиха сърцата ни с изключително простичките си, но и много вкусни и красиви рецепти, както и с мисията им да се борят с разхищението на храна. Фотографиите в сайта са дело на младия талант Виктор Младенов, а божественият вкус се дължи на професионалния кулинар Георги Николов.

Пържен сом с картофи
Може да опитате сом във всевъзможни интерпретации: печен на фурна или на скара, в супа, в рибно ястие със сос, като добавка в салата… Класиката обаче си остава пърженият сом. Сомът е изключително вкусна и полезна риба богата на ОМЕГА 3 мастни киселни, които оказват благотворно въздействие на косата, кожата и ноктите. Ние ви предлагаме да изпробвате нашата рецепта за пържен сом, а гарнитура е традиционната и любима на всички картофена салата.

Необходими продукти: 1 сом, 100 г царевично брашно, 100 мл олио, прясно изцеден сок от 1 лимон, 1 лимони за украса, сол на вкус За гарнитурата: 6 картофа, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, 50 мл зехтин, 30 мл лимонов сок, сол на вкус

Начин на приготвяне:

За рибата: За да приготвите пържен сом с картофи, е необходимо първо да почистите рибата. Отстранете кожата, измийте го и го подсушете. Ако е по-едър, изрежете слоя мазнина. Тя придава тежък вкус на ястието и носи специфичен дъх, особено ако сомът е див. След като приключите с подготовката, нарежете рибата на котлети с дебелина около 1,5 см. Посолете ги и ги натрийте с лимонов сок. Оваляйте всяко парче сом в царевично брашно. Изтупайте излишното количество, за да не изгаря в тигана. Изпържете от двете страни до златисто. Извадете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

За гарнитурата: Измийте и сварете картофите. Обелете ги, нарежете ги на кубчета и към тях прибавете нарязания на колелца пресен лук и наситнения магданоз. Овкусете със солта, олиото и лимоновия сок и разбъркайте добре. Сервирайте изпържения сом с картофена салата и резенче лимон. Налейте си чаша бяло вино и се насладете на това леко и вкусно ястие.

Бейби чийзкейк с праскови

Необходими продукти: шоколадови бисквити 80+50 грама - 130 г, компот от праскови - 1 бр., маскарпоне - 250 г, масло - 50 г, желатин - 1 бр., пудра захар - 2 с.л.

Начин на приготвяне: Извадете маслото да се размекне на стайна температура. Натрошете фино 80 г от бисквитите и ги смесете с маслото. Използвайте пръстите си, за да ги превърнете в основа за чийзкейка. Прехвърлете сместа в тава с подвижно дъно и я разпределете равномерно.
Пригответе желатина според указанието на пакетчето.

В купа сложете маскарпонето и пудрата захар и ги смесете до хомогенност с помощта на вилица. Натрошете на едро останалите 50 г бисквити и ги добавете към крема. Разбъркайте и го разпределете върху бисквитено-маслената основа. Отцедете прасковите от сока. Затоплете сока и разтворете в него желатина. Прасковите наредете върху крема от маскарпоне. Излейте отгоре сока от прасковите с разтворения в него желатин и приберете чийзкейка в хладилник, за да стегне.

Зелена салата с круши и козе сирене

Необходими продукти: 1 пакет микс салати, 1 круша, 150 г червено грозде, 100 г козе сирене, половин лимон, 30 г сушени боровинки, 30 г орехи, 2 скилидки чесън, 1 супена лъжица мед, 20 мл балсамов оцет, 40 мл зехтин

Начин на приготвяне: Накъсайте салата на едро и я сложете в дълбока купа. Разполовете зърната грозде и ги разпределете върху салатата. За предпочитане е да ползвате сортове без семки. Обелете крушата, почистете я от семките и я нарежете на кубчета. Запазете едната четвъртинка за декорация. Сложете крушата при останалите продукти в купата. Обелете чесъна и го накълцайте. Пригответе малка купа и сложете в нея накълцания чесън, зехтина, балсамовия оцет, прясно изцеден лимонов сок и меда. Разбъркайте дресинга много добре и залейте салатата. Добавете орехите и разбъркайте. Нарежете четвъртинката круша, която запазихте, по дължина. Подредете ги върху салатата. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Капнете няколко капки олио и запечатайте козето сирене за около минута от двете страни. Прехвърлете го върху салатата и поднесете.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР