(Съмнителни) wellness приятели

Завидно е старанието да следваме дисциплинирано правилата за здравословен живот. Посветените последователи дълго отказваха да чуят, че не всичко по този път заслужава внимание, още повече че някои храни не носят ползата, която обещават. Именно за тях се поразровихме.

Люба Вангелова 09 January 2020

Завидно е старанието да следваме дисциплинирано правилата за здравословен живот. Посветените последователи дълго отказваха да чуят, че не всичко по този път заслужава внимание, още повече че някои храни не носят ползата, която обещават. Именно за тях се поразровихме.

Фреш от портокал

Идеален за Instagram композиции, но дали е панацея за имунитета ни? Чаша прясно изцеден портокалов сок осигурява силен старт на деня – все пак съдържа толкова много витамин С. Оказва се, че повечето, което получаваме от него, е свежест. Всъщност съдържанието на аскорбинова киселина е много по-високо в продукти като магданоз, броколи, брюкселско зеле и дори чушки. Съдържанието на захар в портокаловия сок (изобщо в плодовите сокове) често надвишава съдържанието на витамините в тях. Фибрите от плодовете изхвърляме, а именно те помагат за храносмилането и за балансирането на стомашната микрофлора.



Фитнес барове

Зърнените закуски утоляват глада, признаваме. Но от списъка със съставките става ясно, че няма как да не са включени ароматизатори, подсладители и други не от най-полезните добавки. Внимателното разглеждане на етикетите се превърна в задължително условие за покупка, още повече за консумиране. Ако не разбирате, посъветвайте се с треньора си или с Google. Но си струва да знаете какво количество въглехидрати е необходимо да приемате след различни по вид дейности и тренировки.

Сироп от агаве

Като здравословна алтернатива се позиционират голяма част от екзотичните плодове. Ок, продуктите, в които те се съдържат, може да са натурални, но не са много здравословни. В състава на сиропа от агаве например съдържанието на фруктоза е 90%. В малки количества този плод помага за балансиране на кръвната захар и нормализира чувствителността към инсулина. Т.е. в борбата с излишното тегло и с диабета 20 г агаве за денонощието е добре. Системната консумация на фруктоза води до бързо натрупване на мазнина, в това число и висцерална – по стените на вътрешните органи.

Сироп от агаве е природна алтернатива на захарта, но съдържа ударно количество фруктоза – до 90% от собственото си съдържание.



Пълнозърнести

Растенията, както всичко живо, притежават механизми за самозащита. За да спасят семената от вредители, бобовите и зърнените култури отделят токсични съставки – глутен, оксалова киселина или инхибитор на трипсин (протеин, който отключва имунен отговор на червата). В малки дози те не са опасни, но редовната им употреба може да донесе редица проблеми. В процеса на преработка на зърнените храни обаче количеството на тези вещества в организма значително се увеличава. Продължителната термична обработка (90 минути) намалява активността на инхибитора на трипсин, но това работи добре само при бобовите култури. Най-полезно и безопасно е да се консумират предимно покълнали зърна, без формирана зърнена обвивка.



Продуктите Gluten free

Днес за много любители на здравословния начин на живот ограничението на глутена е наложително. Но знакът gluten free не гарантира качеството на продукта и ползата от него. Както всички продукти масово производство, така и безглутеновите съдържат захар, консерванти, стабилизатори и подобрители на вкуса. Най-добре е да изучите кои продукти не съдържат този протеин (глутен) изначално и да готвите с безглутеново брашно. А към продуктите от магазина да се отнасяте с доза скептицизъм и мярка.

Знакът gluten free не гарантира, че продуктът е здравословен – често в съдържанието фигурира цял списък стабилизатори.



Растително мляко

Повечето ядкови/растителни млека в търговската мрежа съдържат голямо количество захар, с което производителите се опитват да балансират липсата на вкус. Четете етикетите – количеството фруктоза в съдържанието на растителните млека се различава съществено. Оризовото мляко например е два пъти по-сладко от соевото. Най-добре е да си приготвяте ядково мляко сами. Рецептите са наистина лесни.

Рафинирани масла

Повечето рафинирани масла се произвеждат от генномодифицирано сирене, а в процеса на рафиниране губят ползата си. В тях има високо съдържание на омега-6, което не е много полезно. Особено предвид факта, че в обикновената порция на средностатистическия човек съотношението омега-6 към омега-3 е 20:1, а в идеалния вариант трябва да бъде 1:1. Този дисбаланс е потенциален тригер за възпаление, а следствието от него може да бъде рак. Затова отличен вариант е да използвате кокосово масло за готвене, а за студени ястия студено пресовано маслиново олио. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР