Две майки на измолен от бога син

Евелина и Милена са семейство с дете. При това то е тяхно, биологично в истинския смисъл на думата Родено е от дарена яйцеклетка от Милена, оплодена с донорски материал и имплантирана в утробата на Евелина, която износва и ражда бебето. Тази практика е сравнително рядко срещана при гей двойките у нас, но по света отдавна не е сензация

Ваня Шекерова 20 December 2019

Снимка: Микаел Стефанов

В държавите, където гей браковете са законни, са законово регламентирани и процедурите на зачеване по този начин, и родителските права над децата на еднополовите двойки. У нас Милена и Ева е трябвало да лавират между правилата, за да се сдобият с толкова мечтаното дете. Вижте тяхната необикновена история заедно с въпросите, които тя повдига. Разказват ми я на един сладолед в столично заведение, докато синът им кротичко спи в количката си...

Милена и Евелина са живото опровержение на тезата, че противоположностите, дори и когато са от един пол, се привличат. Те някак си си приличат физически. И двете са с едни интригуващи сиво-сини очи и матов тен. Днес са облечени в къси джинсови панталонки и блузки, в които преобладава нежнорозово. Дотук с приликите – различават се на ръст и възраст, както и по ролите си в семейната двойка. Ева е дългокоса, източена и определено много женствена. Милена, която е с четири години по-млада, е късо подстригана, с късо изрязани нокти на ръцете, по-ниска на ръст и с набита фигура. Шеговито пита дали на снимките ще може да й удължим краката.

Тя е от Бургас, запознала се с Ева в социалните мрежи. Още като студентка във ХТМУ идвала в София, където се виждали. Евелина казва, че припознала у Милена „своя човек“, влюбила се до уши в нея и за миг не се поколебала да приеме предложението й да заживеят заедно в Бургас. Родителите й го преглътнали малко трудно – те са по-възрастни и с твърде консервативни разбирания. За разлика от семейството на Милена, приели дъщеря си такава, каквато е, още от момента, в който разбрали за нейната сексуална ориентация.

Милена и Евелина са заедно от седем години. Започнали да мислят за дете три години след като се събрали. Тяхна приятелка ги „светнала“ за начина, по който създали своето бебе. Сторил им се много подходящ да станат едновременно майки, като детето им носи генетичен материал и от двете. Не знаели обаче през колко много перипетии ще трябва да минат.
Първо трябвало да намерят страна, в която се извършва процедурата оплождане с донорски материал и имплантиране на зародиша в „сурогатна“ утроба. Запитали в Гърция, отговорът бил отрицателен, там няма закон, който да регламентира нещата. Приятелка на родителите на Ева, живееща в Испания, чиято дъщеря също била лесбийка, се наела да помогне – там било възможно да го сторят. Трябвало обаче да имат солидна сума само за манипулацията, отделно за разходи по престоя си във Валенсия, където щели да я направят.

Когато обаче човек има ясно формулирана цел, се мобилизира да я постигне. И четири години след като знаели точно как ще имат свое бебе, били готови с финансовото обезпечаване на акцията.

За да постъпят в клиника ЕВА, така се нарича болницата, съдействаща на еднополови двойки да зачеват деца, трябвало да имат свидетелство за сключен брак. Събрали нужните им документи за целта и се оженили във Валенсия на 9 февруари 2018 г. С двама свидетели, две куми, както на шега ги наричат, и с кмета на района, който водел церемонията. Милена и Ева щастливо демонстрират халките, които си разменили. Показват снимки – Милена е в бяла риза с червена папийонка и бял панталон, Ева – в къса бяла дантелена рокля и червени обувки. И двете са с малки булчински букети. Споделят, че много им се искало да присъстват родителите им, най-близките им приятели и роднини, но нямало как да стане. И се питат защо хора като тях, са лишени от възможността да отпразнуват специално събитие като сключването на граждански брак подобаващо в България. Където впрочем не се признава и свидетелството, че са законно женени.

Коментар на юриста
Законите в България, за разлика от почти всички развити страни в света, засега не дават никаква възможност на партньорите от един и същи пол да „узаконят“ връзката си. Това не им пречи толкова в ежедневния живот, проблемът идва, когато се сблъскват с институции, имат деца, уреждат си имущество, плащат данъци или пък имат здравословни проблеми. Проблемът е за всички, не само за партньорите от еднополовите семейства, защото неуреждането на браковете или съвместните съжителства на хомосексуалните двойки създава неяснота, несигурност и риск във взаимоотношенията, тъй като законите са „слепи“ и не виждат фактическото състояние на нещата. Има и не малко хора, които са сключили брак в чужбина и живеят в България. Ако семейството е хетеросексуално и бракът е сключен в чужбина, той веднага се припознава от българските служби. В случая с еднополовите бракове  въпросът стои малко по-неясно. Преди месец, Върховният административен съд призна брак на две жени във връзка с правото им да пребивават в България. Друго дело, на две българки, е заведено пред съда с искане бракът им да бъде признат и тук. Съгласно правилата на международното частно право, бракът би следвало да бъде признат, щом са изпълнени изискванията на чуждото законодателство, независимо че в България няма подобна уредба. Предстои съдът да изясни дали евентуално признаване на подобен брак би противоречило на „обществения ред“.

следваща страница »
11 КОМЕНТАРА
11
Джон Б
25 December 2019, 11:27

Абстрахирам се от сексуалната ориентация и другите неща. Тази Милена има психически отклонения и е тотално объркана като личност. Говоря на базата на лично мнение придобито чрез директен контакт в реална ситуация.

10
Петър Петров
23 December 2019, 19:19

Страхотно интервю!
Благодаря ви!

9
Б
23 December 2019, 04:57

До #8:
Аз пък си мислех, че НПО застъпват диаметрално противоположната позиция. Сещам се за БХК, както и няколко ЛГБТ организации, които определено лобират за точно обратното на това, което казвате. Излиза, че в думите Ви има противоречие.
Освен това считам, че за улесняване живота на детето трябва да се погрижат на първо място родителите, преди държавата да бъде намесена. В случая подобни „родители“ не само, че не ги е грижа, ами и проявяват чудовищна жестокост към децата! И хич не ми изглежда благородно абсолютно съзнателно да съсипеш живота на някого с идеята, че в резултат на това държавата щяла да направи нещо по въпроса, ако мога да Ви перифразирам. Много е лесно, нали, да залагаш чуждо д... , пък ти да обираш дивидентите! Някак твърде едностранно подхождате, като говорите за човешките права- сякаш само еднополовите „родители“ имат такива. Ами останалите членове на общността? Ами ДЕТЕТО? Защо гледате на него като на някакъв неодушевен атрибут, чието призвание е да бъде жертван за каузата?! Ако някой е склонен да се отнесе с детето си по този начин, следва внимателно да се замисли има ли правото да се нарече изобщо „родител“, а после да разсъждава над предимствата и недостатъците на нормативната уредба у нас!
Говорите за десетките деца, ощетени заради законодателството ни. Подобен ракурс ми изглежда повърхностен. Те не са ощетени заради непризнаване на еднополовите „семейства“, а заради това, че са ОТГЛЕЖДАНИ В подобни! Негативите ще си ги влачат до края на дните! Така че легализирането не би свършило работата, която се надявате, съжалявам, че Ви разочаровам! Дори напротив- няма да е чудно, ако стане още по-зле за такива деца. Просто проблемът е друг и той остава встрани от дискусията!
Знаете ли, взе леко да ми писва мантрата за включването- в същността си тя е ДЪЛБОКО МАНИПУЛАТИВНА и АБСОЛЮТНО НЕЛЕГИТИМНА! (цитат: „Еднополовите семейства с ,а и без деца са факт. Тоест трябва да се въведе някакъв закон за легализиране на връзките им.„) От първото изречение ИЗОБЩО НЕ СЛЕДВА второто!!! Факт са също така убийствата, снеговалежите, кражбите, изнасилванията, педофилията... Сериозно ли смятате, че това е ДОСТАТЪЧНО УСЛОВИЕ същите да бъдат легализирани?! Критерият за необходимост от легализиране на нещо е съвсем друг и нямам съмнение, че това Ви е кристално ясно!
Лили и Дари не ги знам кои са, но се надявам, че заради тях ЕСПЧ няма да ни наложи норми, които обществото като цяло отхвърля. Споделям мнението Ви, че е глупаво толкова големи промени да стават с външна намеса- все пак България е суверенна държава и подобно вмешателство не би било допустимо! Ако наистина само „някои хора“ (по примера Ви със СА) настояват за определена нормативна инициатива в противовес с обществото като цяло- да, тя не следва да бъде уважена. Дълбоко недемократично е да налагаш на мнозинството със сила някаква промяна, без значение дали ВЯРВАШ, че е справедлива! Можеш да се опитваш да наклониш общественото мнение към себе си с всички позволени средства, да обясняваш, да разясняваш... Но да манипулираш, подкупваш, мамиш или налагаш със сила...Това вече е реално основание България да бъде причислена към изостаналите държави!

8
A
23 December 2019, 02:44

До #7:

Да, трябва да се направи нещо по въпроса. Въвеждане на нещо като съвместно съжителство или граждански съюз би улеснило изключително много живота, и на детето, и на родителите му. Всичките НПО-та, които са против това постоянно се аргументират с "да предпазим децата на България", а в същото време има десетки деца, които са ощетени точно заради лиспата на признаване на еднополовите семейства. Щом тези организации толкова много ги е грижа за децата, защо не искат да се въведе закон, който би помогнал на много такива?
И смятам, че противопоставянето на България с другите страни е напълно уместно. Само 4 са държавите в ЕС, които не предоставят никаква форма на еднополов съюз (В Полша и Словакия имат някой ограничени права).Това за Вас не е ли повод да се каже, че България не е развита в това отношение?
Според мен съвсем скоро Лили и Дари (жените, на който ВАС отказа да признае брака преди няколко седмици) ще осъдят държавата в ЕСПЧ и от там ще ни задължат да признаем еднополовите съюзи, както се случи в Гърция и Италия. Глупаво е, че толкова големи промени трябва да стават с външна намеса, особено като се има предвид, че 3/4 от българите са против гей браковете (за еднополовите съюзи като цяло няма проучване, но там положението обикновено е по-добро). Обаче като става дума за права на хората, няма как да се гледа общественото мнение. Все едно в Саудитска Арабия да забранят на жени да заемат високи постове в държавата, защото има хора, които са против.
Относно това, дали са мислили на какво ще подложат детето си, убеден съм, че са. Може би се надяват, че управляващите ще спрат да се правят на ударени. Законите в една държава трябва да отразяват реалността в нея. Еднополовите семейства с ,а и без деца са факт. Тоест трябва да се въведе някакъв закон за легализиране на връзките им. Игнорирането им няма да ги накара да изчезнат, а ще прави животът им по-труден. Отношението към детето на околните също нямаше да е проблем, ако повече родители възпитаваха децата си да се отнасят с разбиране към останалите.
Можете да сте спокойни, че няма да настъпи апокалипсис ако група хора получат равни права. През 1967, когато в САЩ разрешават браковете между хора от различна раса, ~75% от хората са били против това. Както виждате, митът за Содом и Гомор не е станал реалност там.

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР