Лодката на EVA сред книжния океан

Коледният пананир на книгата е тук и по-привлекателен отвсякога. В НДК, разбира се, от 10 до 15 декември. Вместо Добрия старец ще гостуват добри писатели.

Адриана Попова 09 December 2019

Издателствата са напълнили кошовете с подаръци и ще ги изсипят по щандовете на НДК от 10 до 15 декември. Коледният панаир е времето на най-голямото купуване на книги – заради наближаващите празници и заради добрите намаления, които дават издателствата, 160 на брой тази година. Софийският международен панаир на книгата върви успоредно със седмия Софийски международен литературен фестивал, организирани от асоциация „Българска книга“.

Акцент на фестивала е френскоезичната литература, захранвана и от писатели от бивши колонии или такива, които избират да пишат на този език. Очаквайте Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл, Аксиния Михайлова и Елица Георгиева на сцената в Мраморното фоайе.

Десетки български автори ще се срещнат с читателите си и ще дават автографи на щандовете на издателствата, така че може би е най-добре да си вземете отпуска и да прекарате шестте дни на панаира в НДК. Ние ви пожелаваме приятно купуване на книги, добра физическа кондиция за обикалянето на щандовете и весело настроение в предкусване на четенето на добри книги, защото няма друго такова удоволствие!

Ето нашия малък списък, книжната лодчица, която пускаме, за да ви води към най-новите заглавия на панаирния океан. Успешен улов!

ОТДЕЛ „Малки жени, големи жени”*

издателство „Ера”
„Всичко, което съм” от Деми Мур – световен и междупланетарен хит, който разби американските класации. На Аштън Къчър още са му червени ушите и не само на него. Четеем!


издателство Емас
"Императрица Мария Фьодоровна" от Кристофър Гортнър – пренасяме се в бляскавия двор на династията Романови. Фредерика Дагмар, чийто баща изведнъж наследява датския престол, трябва да се омъжи „полезно". Пада й се престолонаследникът на Русия Александър, който крие нежност под външността си на сибирски мечок. Така Дагмар става императрица Мария Фьодоровна.

издателство Колибри
Трилогията „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепия” на Исабел Алиенде излиза с нови корици, дело на Дамян Дамянов.

издателство Ракета
„Думам ти, щерко. Български празници и обичаи" от Анелия Овнарска-Милушева – мнозина взеха да точат българския фолклор като хакер - чужда банкова сметка. Добре е интересът по темата да се задоволява от специалисти и Анелия Овнарска-Милушева е такава. Тя е етнолог и разказва в любопитен стил за българските обичаи. Книгата е продължение на получилия популярност фейсбук профил „Думам ти, щерко".

ОТДЕЛ „Ужаси и убийства”

издателство Бард
„Институтът” от Стивън Кинг – в Института живеят деца с особени дарби като телекинеза и телепатия, до едно отвлечени от семействата си. Злокобната директорка госпожа Сигсби и подчинените ѝ са се посветили на задачата да изцедят от децата силата на необикновените им дарби. Дете след дете изчезват и никой не е успял да избяга от Института.
Осма седмица заглавието е в челната десетка на Ню Йорк Таймс, с номинация за най-добра книга на 2019 г. от Goodreads (има звездния рейтинг от 4,25), правата са откупени за бъдещ сериал.

издателство Еднорог
“Присъдата е смърт” от Антъни Хоровиц – след „Мозайка от убийства“ и "Убийството е всичко" сме заклети фенове на британския майстор. В новата книга за самотния и озлобен частен детектив Даниъл Хоторн известен адвокат е зверски убит с бутилка вино. Хоторн и неговият помощник - самият писател Антъни Хоровиц, тръгват по заплетена следа, която ще доведе до друга загадъчна смърт, останала далеч в миналото...

издателство Емас
”ДНК” от Ирса Сигурдардотир – с това име на авторката е ясно, че идва от Исландия. Тъкмо се чудехме накъде ще се развие скандинавският трилър, и той се разви към мразовития остров с гейзерите и вълнените пуловери. Там ни чака сексуално разхайтеният следовател Хюлдар, който ще трябва да работи по убийства на жени с психоложката Фрея, която е изоставил след еднократна любовна консумация. Ах, какво му се пише на Хюлдар! Само убиецът знае.



издателство „Колибри
„Ефектът Сюзан” от Петер Хьог – само ще напомним, че Хьог написа книгата с едно от най-хубавите заглавия на света „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг”. Сега потриваме ръце за футуристичния му трилър за Сюзан Свенсен, която работи в сферата на експерименталната физика и има необичаен ефект върху хората – подтиква ги към откровения.


ОТДЕЛ „Близки срещи”

издателство Сиела
„Чекмо” от Момчил Николов – луд, забавен роман за луд, забавен герой, който прави всевъзможни щуротии в последните години на соца и първите на демокрацията. Момчил Николов пише, дами и господа, и още как!

издателство Колибри
„Изнасилени от чудеса“ от Радослав Парушев - роман за рокендрол, наркотици, свобода, любов, приятелство, за планирано и извършено чудовищно престъпление и шеметно преследване между най-разнообразни групи от психопати на три континента.


ОТДЕЛ „Тежката артилерия”

издателство ICU
„Бегуни” от Олга Токарчук – Нобелова награда за литература за 2018 година!!! Жестока, скоро ще напишем за нея, четенето й е направо сетивно удоволствие.



издателство „Лист”
"Линкълн в бардо" от Джордж Сондърс - наградена с "Ман Букър" през 2017 г. Романът описва една нощ от живота на американския президент Ейбрахам Линкълн през 1862 г., когато 11-годишният му син умира и е погребан във Вашингтон. Остроумен, интелигентен и дълбоко чувствителен разказ.

издателство „Колибри”
„Глад” от Джамал Уариаши – първият тираж на книгата на мъжа от Амстердам се изчерпа за рекордно кратко време, дори ние не успяхме да се доберем до нея. Сега ще разчитаме да я намерим на щанда на Колибри в НДК. Нещо като новия Херман Кох май.

издателство „Сиела”
„Силата на мита” от Джоузеф Кембъл – Кембъл е един от великите пророци на антропологията. От книгите, които искаш да запомниш наизуст, за да можеш да говориш спокойно за приликата между гръцките богове и героите от „Междузвездни войни”, за йоги и днешни знаменитости, за биология и философия, за брака като духовен обред и графитите по Бродуей като ритуали на покръстването.

„Интервю със себе си. Апокалипсис" от Ориана Фалачи - в ново издание. Крайна, темпераментна до лудост, умна, непримирима, Фалачи Великата разпитва сама себе си по въпросите, които я тревожат. Не изповед, а завещание.


ОТДЕЛ Детска литература

издателство Кибеа
„Роботът Чапек” от Марин Трошанов и Петър Станимиров (илюстрации и комикси) – история за най-модерния, опърничав и опериран от скромност изкуствен интелект, който земните учени изпращат с мирна мисия в Космоса.

„Гости отдалеч” на Джоф Родки – весела книга за семейство, което емигрира на чужда планета, след като Земята е разрушена по време на ядрена война. Извънземните домакини обаче се чудят защо да отварят домовете си за вид, който току-що е взривил собствената си планета?

издателство Колибри
„Котаракът в чизми”, разказана от Ерих Кестнер с хумор, лекота и с очарователните рисунки на Валтер Трир, илюстрирал почти всички книги за деца на големия писател.

издателство Лист
"Коледата на едно дете в Уелс" от Дилън Томас, превод от Александър Шурбанов.

„Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбърче” от Раймондо Варсано с илюстрации на Петя Радивчева – светът на насекомите е толкова забавен, а нали знаете и че ужасно прилича на човешкия. Книга за деца и родителите им.



*Отделите са условни

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР