4 основни признака за недостиг на витамин D

eva.bg 28 January 2021

Трябва да се вслушваме в тялото си, което има невероятната способност да сигнализира, когато нещо му липсва. През есенно-зимните дни един от най-основните проблеми за организма е, че му е по-трудно да си набави витамин D, наричан още „слънчев витамин“, защото го получаваме главно от слънцето.

При все по-редките слънчеви дни, доста често с идването на есента и зимата в тялото ни има дефицит на този основен витамин. Достатъчно количество витамин D означава на всеки три дни да имате поне по час слънчеви бани. Рецепторите за витамин D съществуват почти във всеки орган.

Ето по кои ключови признаци можете да познаете, ако организмът ви се опитва да ви каже, че има нужда от витамин D.

1. Свръхчувствителност към болка

Всеки има различен праг на болка, но при недостиг на витамин D, дори и малка синина се превръща в по-голям проблем от обикновено. Болките в костите също са сигнал за недостиг на витамина. Той запазва нивата на фосфор в организма и отговаря за абсорбирането на калций, което е от огромно значение за костната тъкан.

2. Хронична умора

Умората може да бъде свързана с липсата на цял комплекс от витамини, затова консултацията с лекар никога не е излишна. Но през студените сезони по-голяма е вероятността от липсата именно на витамин D. Когато няма достатъчно количество от него в организма, имаме усещане за слабост и целодневна отпадналост, независимо дали сме се наспали. Причината за това е, че той допринася за здравината на мускулите, благодарение на които имаме добър тонус. При дефицит на витамина и най-елементарните движения ни изморяват.

3. Високо налягане

Витамин D влияе директно върху работата на сърцето, затова дефицитът му може да доведе до хипертония.

4. Постоянни алергични реакции

Когато нивото на витамин D е ниско, организмът е по-склонен към алергични реакции, както сочат медицинските проучвания. Ако забелязвате, че имате подобни проблеми по-често от обикновено, е много вероятно това да е причината.

Как да подходите при недостиг на витамин D прочетете тук - Къде е слънчевият витамин през студените дни.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР