Едуина Маунтбатън и Джавахарлал Неру - любов като огън без дим

История в снимки

Ваня Шекерова 18 November 2019

Едуина Маунтбатън и Джавахарлал Неру

Снимка: getty images/guliver

Никой не знае със сигурност дали в средата на миналия век връзката на лейди Маунтбатън и председателя на Индийския национален конгрес Джавахарлал Неру е била платонична, но и няма съмнение, че между тях е имало дълбока и искрена привързаност от първата им среща до края на дните им.   

Според очевидци и документални свидетелства още когато съпругът на Едуина, лорд Маунтбатън, стъпва в Индия в качеството на генерал-губернатор, между нея и Джавахарлал Неру припламват искри. На приема, даден от него в чест на височайшето британско семейство само седмица след пристигането му, камерата е запечатала как първият държавник на Индия е буквално в краката на английската аристократка, седнала на дивана в дълга вечерна рокля на цветя.

Едуина не може да бъде наречена красавица, но притежава темперамент, чар и стил, които побъркват мъжете от висшето общество. Сватбата и с висшия офицер от Кралските военноморски сили Луис Маунтбатън е сред най-широко отразяваните светски събития през 1922 г. Много скоро след нея обаче лейди Маунбатън се впуска в романтична авантюра, тъй като за съпруга й службата се оказва по-важна от копнеещата за внимание и обожание Едуина. Тя е жадна за забавления – животът за нея е парти. Въпреки че ражда една след друга две дъщери, лейди Маунтбатън не се превръща в традиционната добродетелна съпруга и майка, а продължава да „бръмчи“ – обедни, градински, коктейлни, вечерни и уикенд партита са нейната страст. Когато не е на парти, планира парти или си купува дрехи за парти, или е с мъж, с когото се е запознала на последното парти, или просто се чуди как ще успее за толкова партита. Казват, че тя, независимо дали сама или с мъжа си, е приемала три от отправените й четири покани за парти през една и съща вечер. Лондонският джетсет брои любовниците й, сред които фигурира и Чарли Чаплин, и поредица от богати високопоставени британци и американци. Лорд Маунтбатън си затваря очите, като той същи има своите забежки извън отворения брак, който поддържат с Едуина по взаимно съгласие.

През 1947 г. той е назначен за генерал-губернатор на Индия. За лорд Маунтбатън не е изненада, че жена му тутакси се „заиграва“ с министър председателя Джавахарлал Неру, той дори вижда в това добър знак за бъдещата си мисия – разделянето на Индия и Пакистан и плавното предаване на властта.

По това време Неру е вдовец. Съпругата му Камала, за която по настояване на баща му, Мотилал Неру, го женят, когато той е само на 17 години, умира през 1936 г. в Европа, където живее след смъртта на второто им дете, първото е Индира Ганди. Джавахарлал и Камала никога не са били истински влюбени – това проличава още от медения им месец, когато тя е оставена при родителите си, докато мъжът й пътешества из Кашмир. Бременностите и майчинството се отразяват твърде зле на нежната и болнава Камала. А когато е покосена от туберкулоза и отведена да се лекува и възстановява във Великобритания, тя обявява, че иска да прекара остатъка от живота си в религиозно съзерцание, което изключва физическа близост със съпруга й. Той така или иначе не е до нея, борейки се за свобода и независимост на Индия и прекарвайки почти десет години по затворите.

Не само фактът, че браковете им са круширали, макар и по различен начин, сближава Джавахарлал Неру и Едуина Маунтбатън. Двамата могат да говорят за всичко, да се забавляват заедно, дори да мълчат. Британката, която го нарича галено Джавахар, по-често придружава първия индийски политик и държавник отколкото собствения си високопоставен съпруг. Неру е чест гост на семейството, канен от лорд Маунтбатън да прекарва с тях уикендите и ваканциите. Тогава има най-много време да прекарва насаме с Едуина. Защото иначе, зает с държавните дела, трудно откъсва по някой час за нея.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР