Летни жени част IV: art Невена

Истории за каре дами, които намерихме на юг, в Царево и Варвара

Адриана Попова 11 September 2019

Снимка: Зоя Стоянова

Тези жени биха могли да са навсякъде другаде, но ние ги намерихме на юг, в Царево и Варвара. Те обичат морето и са свързали живота си с него. Някои, раждайки се край него, като Мария и Елена. Други, започвайки тук бизнес, превръщат брега му в пристан за щастливите си дни. Те са каре дами. Спасителка на плажа, бордистка, галеристка и собственичка на прословуто място за добра храна по Южното Черноморие.

Представяме ви четвъртата от тях - art Невена

Скучно ми е, казала един ден Вени. Тогава бързо идвай във Варвара, предложила приятелката й, актрисата Ирини Жамбонас. Вени по принцип има проблем с отказите. Отишла във Варвара.

В галерията й „Чудо“ ще намерите вази пумпали от Нели Кирова, керамични съдове, дошли от ателието на Боряна Данкова в Алфатар, картички уникати, изрисувани с детска прелест и много детайли от дъщерята на Боряна, картини на Чория, хартиени ангели от Юлияна, ръчно багрени моряшки фланелки, керамичните оригами лодки на Мариян Чанков. И бижутата на самата Невена, тя изплита верижки от сребро и окачва на тях отливки от лешници, миди, малки шишарки, разпукнати шушулки. Прави бижута от малка, започнала на таванчето на баба си. Последната й миниколекция е с фигурки, възпроизвеждащи градски детайли от София.

Това лято не просто е със семейството си във Варвара, а всички са са заети с „Ел борачо“ – освен галерията комплексът включва тенискорт, тенисмаса, басейн и артистичен бар, на който големият син, Стефан, прави „Рамацоти аперитиво“, още по–веселата сестра на аперола, лек и розов. Друга фаворизирана напитка на посетителите – актьори, рапъри, режисьори, е близкото до мохитото доминикано, сервирано в хартиен плик.

Край бара се мотаят пойнтерката Мари и Рика ди Варвара, опашато бебе варварска порода, с боси крака пляска по плочите голямо и чудесно човешко бебе с мънистен гердан на шията и памперс където трябва. Вени мечтае как ще предлага на гостите салатата на Чушката, местен рибар – рапани с разбит на майонеза чесън, сол и лимон. Наоколо е и мъжът й, с когото наскоро имали сребърна сватба и той й подарил словослагателски шкаф с шест чекмеджета и десетки дървени легълца, някога приютявали печатарските букви, сега са за пръстените в галерията.

Шкафът е отпреди век, открих го в Англия, отдавна исках да й подаря такъв, казва Константин, наричан от жена си Буби, висок мъж с къдрава средиземноморска коса.

„Преди плажувах, като плетях, имах страх от водата, затова се записах на курсове по гмуркане при Дани и Владо, сега се гмуркам и през януари. Стигала съм до 25 м под вода.“ Това е Вени, по–смела е, отколкото изглежда, ще я видите да кара колело край морето и да удря спирачки, когато забележи някоя особено неустоима мидичка, водорасло или приятел. С други думи, спира често.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР