Кафе тече във вените му

Има един адрес в Рим, където не само ще ви направят превъзходно марокино, кафе с нутела и най-трудното - капучино, но ще ви разкажат и любовна история. Това е Bar Caffellotto, царството на Диего Галдино, писател, който вярва в любовта и във втория шанс в любовта и е написал седем книги по темата.

Адриана Попова 29 June 2019

Диего влезе в ролята на сватбен ангел в София

Диего почти се е родил между тезгяха и масите във фамилното кафене – там са изтекли водите на майка му, проходил е и е проговорил под акомпанимента на пускащата пара кафемашина, за първи път се е влюбил пак там.

Пие по три кафета на ден, защото така препоръчвали лекарите, и вярва, че по кафето, което си поръчва човек, може да отгатне характера му. За него най-голямата похвала като бариста е клиентът да оближе лъжичката си. Нормално, първият му роман се нарича „Сутрешно кафе в Рим“. Вторият, каква изненада, е „Вечерно кафе в Рим”. Последната му преведена у нас книга бяга от кофеина със заглавието си „В любовта винаги става така“ (и трите издадени от «Кръгозор»). В нея се разказва за момиче, страдащо от нарколепсия, което идва в Рим, чужденка, която среща местен мъж, с него опознава града, тайните му, хората му със специфичния им хумор. Тук е мястото да кажем, че Диего Галдино е не просто римлянин, той е фанатик по темата. За него Рим е най-красивият град на света, той е и столица на любовта (налага се да забравим за Париж, който претендира за същата титла). Рим е там, където има поне един римлянин, заяви в София Диего и нарече софиянци късметлии, защото имат Рим в историята си. Разбрал го, защото по-рано през деня видял ротондата «Свети Георги», ей богу, тя наистина е от римско време. За такъв човек говорим.

Другото, в която вярва г-н Галдино, е, че хората искат да четат за щастлива любов, защото в живота има достатъчно от нещастния й вид. Когато се жени за първи път, е много млад и се чувства най-щастливият човек на света. Когато се жени за втори път, отново е щастлив. Не мога да кажа, че тази моя любов ще бъде вечна, но ще полагам усилия, казва Диего. Да имаш повече от една възможност за щастие в живота е справедливо, смята той и никак не е съгласен с теорията за единствената любов. За разлика от правенето на кафе, където нямаш право на грешка, в любовта Диего е застъпник на втория шанс. За третия не стана дума.

Диего Галдино имаше литературно турне в България. Освен в София, той се срещна с публика във Велико Търново, Стара Загора и Пловдив, като призна, че за първи път се прибира в Рим, не защото му липсва, а защото трябва: „Това пътуване е като една приказка. Завладях сърцата на много хора само защото им разказах лично колко много обичам да пиша, колко обичам Рим и колко обичам любовта.  Имал съм  представяния в Полша, Германия и Испания, но това, което ми се случва тук, е като сън с отворени очи,  сън, който не искам да свършва. България ми даде най-красивото и най-щастливото  литературно преживяване в живота ми.“Диего Галдино деликатно мълчи по въпроса дали му е харесало кафето в България, но това може би ще разберем от следващия му роман, в който главната героиня щяла да бъде българка. Обещано!

Любимите кафета на Диего

1.    Марокино (мароканско) – приготовление: по дъното на чашата се посипва горчиво какао. Налива се обикновено еспресо. Отново се посипва с какао. Чашата се запълва с млечна пяна до ръба. По желание пак се поръсва с какао. Диего го нарича «Утринен герой» и го сравнява с картина на импресионист заради преливащите се цветни пластове.

2.    Кафе с нутела – приготовление: една лъжица нутела се слага на дъното на чашата, да го покрие изцяло. Лъжичката се изтегля на няколко пъти към ръба на чашата, така че оставя шоколадови следи по стените й. Налива се еспресо. Посипва се с пудра захар, която играе ролята на праха, с който полита Питър Пан. Диего признава, че нутелата дава на всичко чудесен вкус. Ако баристата иска да впечатли момиче, ще му приготви кафе с нутела.

3.    Капучино – най-трудната от всички кафе напитки. Трябва да е горещо, пенливо и вкусно. Приготовление: еспресото не трябва да е нито късо, нито дълго. Млякото трябва да бъде издухано добре, така че млечната пяна да е компактна и равна, не трябва да има мехурчета. Да стига до ръба на чашата. Отгоре, ако искате, може да поръсите какао.

Малка тънкост за хубаво кафе, пак според Диего

Чашата, в която го сипваме, трябва да бъде гореща – кафето полепва за керамиката и задържа по-дълго аромата си. В Неапол дори „кипват” чашите във вряла вода. Но колкото и да загряваме чашата, няма да сполучим, ако кафето не е качествено.

Най-любовното място в Рим, според римския фанатик Диего

Портокаловата градина на хълма Авентин с фантастична гледка към града, зад нея се намират най-красивите средновековни абатства в Рим, до нея достига аромата на розите от Общинския розариум

Адресът на Bar Caffellotto е: Via Cardinale Oreglia, 34.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР