Моят "вампирски лифтинг": резултатът

Защо PRP е добре да бъде първата ви естетична процедура?

Люба Вангелова 12 June 2019

Скоро писах за началото на моето PRP приключение, в което ви направих съпричастни на първата от поредицата три процедури, които избрах с цел да върна свежестта и тонуса на лицето ми. Ще ви припомня и основното ми условие: максимално естествена намеса, която да подпомага процесите на организма, без да използва чужди помощници и по този начин да върна жизнеността на излъчването ми. Или с микронамеса да се постигне макроефект. Днес ще ви опиша последната трета процедура - PRP терапия, без да бъде комбинирана с друга.

Отново накратко какво е PRP: това е терапия с обогатена с тромбоцити плазма. Те освобождават растежни фактори, които стимулират производството на колаген и еластин, които пък помагат за подмладяването и уплътняването на кожата. Плазмолифтингът помага за възстановяване на загубения с възрастта колаген в кожата. Въвеждането на тромбоцитите (посредством плазмата) засилват способностите й да се регенерира – така кожата става по-еластична, свежа и тонизирана. Плазмотерапията е напълно съвместима с останалите естетични процедури.

Лекарите твърдят, че тази терапия ускорява процеса на оздравяване чрез манипулиране на собствените възстановителни способности на тялото. Обяснението за ефективността й е просто. Тромбоцитите в кръвта са важна част от процеса на оздравяването, а в плазмата тяхната концентрация е до 8 пъти повече в сравнение с количеството в цялостната венозна кръв. На практика риск от отхвърляне или от нежелана реакция не съществува. Плазмата се въвежда чрез мини игла под локална анестезия, което не налага никакъв престой след процедурата. Разбира се, тъй като се използва игла, винаги има веротност да се получат малки хематоми, които бързо отшумяват. При мен се появиха и трите пъти, но бяха много слабо забележими.

Още веднъж напомням нещо изключително важно: процедурата PRP може да бъде извършвана само в медицинско заведение в стерилна обстановка. Все пак  процесът трябва да е максимално безопасен. За тази цел се изисква гаранция за взимането на кръв от пациента, за използването на стерилни медицински китове, както и високо качество ниво на медицинската апаратура. В клиника Derma Vita няма компромиси в това отношение – всички етапи на процедурата (взимане на кръв, получаване на плазмата, инжекциите PRP) се провеждат с помощта на оборудване на компанията Regen Lab – швейцарска биотехнологична лаборатория, лидер в областта на регенеративната медицина. Включително процедурата PRP не може да бъде извършвана от друг, освен от опитен лекар. 

Клиниката и специалистът са най-важни, особено когато става дума за иглени процедури. Д-р Паскова е логичен за мен избор на специалист и поради още една причина – под естествена намеса разбирам точната и правилна преценка на професионалиста спрямо индивидуалните ми специфични нужди, както и професионализма при извършването на манипулациите. Абсолютното ми доверие в опита на д-р Паскова се оправда напълно и с увереност ще й се доверявам и за друг вид процедури. 

40 минути за нова кожа

Чиста PRP-терапия – това беше последната трета процедура от протокола. Всъщност се оказа, че PRP е чудесна за моята кожа, която реагира с положителни резултати по-бързо от очакваното. Важно за качеството на обогатената плазма е начинът ви на живот – разбира се пушачите трябва да знаят, че ще „догонват“ винаги тези, които водят здравословен начин на живот и кръвта им го издава. Като моя случай!

Процедурата е бърза, безболезнена и ефективна! След нея кожата ми сякаш леко набъбна, което се вижда на снимките. Но тези подутини изчезнаха след час-два. Това всъщност е неизбежно – все пак има освен убождане, също и въвеждане на вещество под кожата. За разлика от първото ми посещение, когато направих комбинирана терапия PRP и микронидлинг Vivace RF, второто и третото ми посещение бяха посветени само на PRP, което означава, че и самата процедура траеше по-кратко. 10 минути отнема процесът на центрофугирането на кръвта ми в специалната епруветка. В Derma Vita работят с Regen Lab, чиито китове са стерилни и сертифицирани. На дъното на епруветката ще забележите малко количество гел, за който китовете на Regen Lab притежават патент – той е важният компонент, който помага за прецизното отделяне на плазмата от клетъчните елементи и концентрира оптимално тромбоцитите по време на „центрофугирането“. По време на това центрофугиране се отделят три слоя: бедна на тромбоцити плазма, слой с червени кръвни телца (еритроцити) и фракция с обогатена на тромбоцити и бели кръвни телца плазма. Именно тя е важната част и се използва по време на процедурата. Цялото количество се инжектира с мини игли в средния слой на кожата. Този процес отне около 15-тина минути. Прибавете и още толкова за нанасяне на упойката и престой върху кожата на лицето, общото време за процедура отнема около 40 минути. След което напуснах клиниката спокойна и заредена със самочувствие.

Серия от процедури водят до подобряване на тонуса на кожата, увеличаване на производството на колаген, стягане, повдигане на контура, подобряване на обема и всичко това с трайност до една година. Аз изпълних протокол от три процедури. През следващата една година ще се наслаждавам на резултата. Резултатът е с трайност почти година, ако го поддържате с подходящи грижи и начин на живот. Състоянието на клетките на кожата (а и в целия организъм) зависи от храненето, физическата активност, от навиците (добре е да изключите алкохол и цигари) и от цялостния тонус на организма, който обикновено се поддържа от физическата активност.

Защо избрах PRP?

Причината да избера PRP е изцяло естетична – никога не съм се борила с акне, с видими пори или с хормонални проблеми. Кожата ми е нормална към суха и през последните няколко години забелязвах загуба на обем и поява на фини линии. Започнаха да се увеличават и пигментните петна след известен брой безгрижни дни на плажа и без слънцезащита по градските слънчеви улици. Така че това е картината на моята кожа преди да избера лечението с PRP.

Резултатите обаче надминаха очакванията – вероятно от значение е и старателното поддържане и следване на инструкциите за последваща грижа. Много е важно в първите 8 до 12 часа да не измивате лицето си. Едва след този период може да си позволите да нанесете (след почистване) обичайната си козметична грижа (избягвайте силните активни съставки, както и ретинол). Това не се отнася за грима обаче – избягвайте грим в следващите 12 до 24 часа. За него аз изчаках поне два дни. Добре е на следващия ден да избягвате и тренировките – изпотяването и излишният себум ще създадат риск от замърсяване на кожата. След два дни лека основа за грим и тониращ крем са достатъчни, за да изравните перфектно тена. А след седмица кожата е напълно възстановена. И тогава започва най-хубавата част – ден след ден се разкрива пълният ефект, който ще може да видите в цялата му прелест най-късно до един месец след процедурата.

Днес кожата ми изглежда забележимо по-светеща, гладка, със заличени фини линии (конкретно тази на челото всички забелязват, че я няма, а аз дори не знаех, че е била там). Сивият тен е само спомен, а младежкото излъчване се завърна. Слънчевите петна, които бяха започнали да се увеличават, значително намаляха. Усещам кожата си хидратирана, а като цяло лицето ми по-контурирано.

Може да звучи странно, но за мен това е вече е сред задължителните опции за подарък за приятелките ми – пакет от три процедури PRP. Факт е, че напоследък в разговорите ни все по-чест герой е темата за естетичните процедури. Време ни е! Какво следва за мен? Още по-дисциплинирано отношение към грижата за кожата ми, мотивирана съм за редовни грижи, които да са превантивни и да ми дават усещането, че съм с една стъпка напред в съхраняването на младостта и красотата ми.

Ще направя ли отново PRP?

Разбира се! Дори очаквам с нетърпение. В крайна сметка открих коя е моята роцедура за поддържане на свежест и тонус!

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anotherfashion (@anotherfashionbg) on

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР