Книгите са ни скъпи

На книжен панаир е разумно да потърсим издания, които могат да бъдат определени като базисни. Днес започва Пролетният базар на книгата в София.

eva.bg 28 May 2019

„Дама пика” от Александър Пушкин с илюстрации от Ясен Гюзелев, издателство „Колибри”

Снимка: „Колибри”

От днес до 2 юни в НДК ще се радваме на поредното книжно изложение – Пролетния базар на книгата с над 160 издателства, които ще разположат продукцията си на 3 етажа. На книжен панаир е разумно да потърсим книгите, които могат да бъдат определени като базисни. Това може да са скъпи албуми – да не забравяме, че издателствата винаги правят отстъпки, важни автори, теми, различни от злободневното. Книги, които ще ни бъдат скъпи и утре, и вдругиден.

Ето нашите предложения:

„Световните религии“ от Хюстън Смит, издателство „Изток-Запад”

Шедьовърът на Хюстън Смит разглежда основните принципи на водещите световни религии: индуизма, будизма, конфуцианството, даоизма, юдаизма, християнството и исляма, както и традициите на коренното население на Австралия, Африка, Океания и двете Америки. Безкрайно любознателен и отворен към света, Хюстън изучава дзен с японските майстори, скита се из пустошта с австралийските аборигени, приема пейот с американските шамани, броди из Серенгети с масайските войни, медитира с тибетските монаси, изучава йога с индийските гуру, върти се с ислямските дервиши суфи или празнува Пасха с юдейските си приятели. Неговото духовно приключение го среща с Майка Тереза, Мартин Лутър Кинг, Далай Лама, Тимъти Лиъри, Oлдъс Хъксли, Джоузеф Камбъл и др.

„Кратка илюстрована история на Китай“ от Уан Дзиен, Фан Сяойен, издателство „Изток-Запад”

Хилядолетната история на Китай е представена като последователност от различни периоди – от управлението на династиите Ся, Шан и Джоу до времето на династиите Мин и Цин. Дадени са връхните постижения на всеки период – били те в областта на културата, изкуствата, религиите или технологиите, както и основните културни символи на страната и по-важните исторически събития. В книгата са включени повече от 250 цветни, висококачествени илюстрации и снимки на бронзови съдове, нефритени украшения, скулптури, картини, калиграфски образци, керамични изделия, архитектурни съоръжения, мебели.

„Дама пика” от Александър Пушкин с илюстрации от Ясен Гюзелев, издателство „Колибри”

Илюстрациите на Ясен Гюзелев от години са достоен обект за колекциониране. „Дама пика” (в превод на Атанас Далчев) пък е най-енигматичната, новаторска и брилянтна повест на Пушкин. Една история за живота като хазартна игра и за играта като възможност за трансформация на живота. За човека, разпнат между силите на мрака и светлината, и за фаталната „черна дама“ като символ на възмездието и неподкупната съдба.

„Краят е моето начало” от Тициано Терцани, издателство „Книгомания”

Знаменитият италиански журналист, писател, мистик Тициано Терцани, знаейки, че се намира в края на своето житейско пътуване, разказва на сина си Фолко за пътуванията си по света в търсене на истината.  С излъчване на духовен гуру, със сърце на шаман и натрупан опит поне като за няколко живота, той се среща с различни континенти, култури и хора. За мнозина написаното от Тициано Терцани е настолна книга, която дава отговори на нелеките въпроси, поставяни от живота.

„Клавиатурна грешка“ от Тери Пратчет, издателство "Сиела"

Неиздаваният досега сборник с есета проследява цялата писателска кариера на сър Тери Пратчет. На български език за първи път излизат „щурите самостоятелни бележки под линия“ на създателя на Света на Диска. Специалният предговор е на близкия му приятел Нийл Геймън („Американски богове“, „Скандинавска митология“).

За книжарниците, драконите, писмата от феновете, сандвичите, инструментите на занаята и гнева към кола маската. За учебните дни, разранените колене, първата работа, тамяна, роботите християни и любимите книги, без да споменаваме орангутана. За болестта на Алцхаймер, кампаниите, противоречията и правото на достоен завършек. И най-вече за опитите да направиш много неща малко по-добри – дали на бялата страница, или в живота отвън, на улицата.

„За писането. Кореспонденция” от Антон Павлович Чехов, издателство „Лист”

Сборникът съдържа 93 неиздавани досега у нас писма на Антон Чехов до 13 негови близки и приятели. Известно е, че Антон Павлович пазел грижливо всички писма до себе си, събирал ги е в отделни папки. Дори са го упреквали, че е по-нехаен към собствените си разкази, отколкото към чуждите писма. С днешна дата писмата, изпращани от Чехов са безценен извор за живота и творчеството му.19 от писмата са до Александър Чехов. Много от Чеховите изказвания, предизвикани най-често от братовото му бохемство и безхарактерност, впоследствие се превръщат в крилати фрази като „Краткостта е сестра на таланта”.

"Феликс и невидимият извор" от Ерик-Еманюел Шмит, издателство "Ера"

Шмит си е извоювал славата на съвременен мъдрец, който говори с огромна любов за човешките лутания. Сега той ни предлага дълбоко поетичен размисъл и завладяваща любовна песен на един син за неговата майка. Дванайсетгодишният Феликс живее безметежно с майка си - прекрасната Фату, която държи малкото уютно бистро "На бачкане".

Но попаднала в бюрократичен капан, Фату затъва в депресия. Тя, която е била въплъщение на щастието, вече е само безжизнена сянка. За да я спаси, Феликс я повежда с помощта на красивия си баща - морския капитан Сент Еспри, на пътуване, което ще ги отведе до невидимите извори на духовни сили.

На изток от Слънцето, на запад от Луната. Приказки от цял свят“, издателствоИзток-Запад“

И едно предложение за децата. Близо двеста лирични, смешни, мъдри и страшни приказки от цял свят: пътешествие до щастливата страна, където доброто винаги побеждава злото. Освен непознати истории от познати места, ще прочетете за пръв път и приказки от Австралия, Нова Зеландия и Океания, Албания, Черна гора, Тибет, Афганистан, Лаос, Виетнам, Монголия, Филипините, Австрия, Коми, Куба и Швейцария. Подборът и преводът са дело на Огняна Иванова.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР