В кои държави животът е най-здравословен?

eva.bg 08 April 2019

Почитатели сте на здравословния живот? Европа е правилното място. Всички статистики я поставят на върха по условия за добър начин на живот.

Според 2019 Bloomberg Healthiest Country Index шест от десетте най-здравословни места за добър живот се намират на нашия континент.

На първо място е Испания, която през 2017 г. беше на шесто място. Експертите от Institute for Health Metrics and Evaluation я определиха за държавата с най-дълга продължителност на живота до 2040 г., като средно всеки гражданин ще живее до 85,8 години. Причината за това са благоприятните климатични фактори, достъпът до чиста вода и по-ниската употреба на тютюн. В Испания има и по-малък процент на затлъстяване, заради средиземноморската диета, включваща местните плодове, зеленчуци, масла и риба.

На второ място по здравословен живот се нарежда Италия - la dolce vita! На остров Сардиния има десет пъти повече столетници, отколкото в САЩ, а там също се придържат към средиземноморската диета и мекият топъл климат насърчава към активен и енергичен начин на живот.

На трето място е Исландия. И, да, те също имат тежка рибна диета. Друг характерен за страната продукт е така нареченият „скир“ (skyr) млечен продукт, подобен на киселото мляко. Въпреки студения климат, исландците извършват много физическа дейност и могат да се похвалят с динамичен начин на живот.

Четвъртото място заема първата азиатска страна от списъка – Япония. Тя застава пред Швейцария, Швеция, Австралия, Сингапур, Норвегия и Израел. (САЩ пък е на далечното 35-о място). Японската кухня изисква няколко хранения на ден, но в малки порции. Храната е нисковъглехидратна, хлябът е заменен с ориза, а червеното месо не фигурира изобщо в японското меню. Затова Страната на изгряващото слънце също се слави с дълголетие и пълноценен живот.

Е, като теглим чертата, май трябва да търсим компанията на испанците. А кой би се оплакал от малко повече „тапас“ (tapas) в начина си на живот?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР