За да живеете по-дълго, заминете за Испания!

eva.bg 02 November 2018

Испанският живот е дълголетен живот... Или поне така твърдят експертите от Institute for Health Metrics and Evaluation. Изследванията им показват, че Испания е на път да стане държавата с най-дълга продължителност на живота до 2040 г., като средно всеки гражданин ще живее до 85,8 години. Така Испания заема първото място, измествайки Япония, където продължителността е 85,7 години.

САЩ се нареди едва на 64-то място, като преди това беше на 43-то. Смята се, че опиодната криза е повлияла за значителното намаляване на продължителността на живота.

Какво отличава Испания от всяка друга държава по света? Експертите се кълнат в нейната кухня! Доктор Кристофър Мъри, директор на IHME, го отдавна именно на режима на хранене. Той е категоричен, че най-големите заплахи за здравето през следващите няколко десетилетия ще бъдат затлъстяването, високото кръвно налягане и кръвна захар, а заедно с тях и тютюнопушенето и алкохолът.

Това показва, че онова, което ядем, играе съществена роля за продължителността на живота ни. За Испания е характерна средиземноморската диета, която се състои в местни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин и риба. Кухнята, богата на морска храна, е основна и за страни като Италия и Гърция. Изследванията показват, че морските продукти са полезни както физически, така и психически, намалявайки риска от депресия.

Диетата съвсем не е отговорът на всичко. Но си струва да признаем, че във време, в което храненето прилича по-скоро на модна тенденция, която се сменя постоянно, то една култура, продължила векове, си заслужава вниманието.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР