Оризова торта

Лека и елегантна торта, която носи малко носталгия и много приятно чувство за домашен уют

Мануела Панайотова 07 April 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Това е един напълно лишен от претенция десерт, за който винаги има продукти, прави се бързо и е първи избор при спешни“ случаи.Комбинацията мляко-ориз напомня славните времена на сутляша, но лимоновият аромат прави вкуса различен и много свеж.

С други думи - лека и елегантна торта, която носи малко носталгия и много приятно чувство за домашен уют.

Използвах 1 литър прясно мляко, 200 г ориз*, 250 г захар, кората от 2 лимона, 3 яйца, щипка сол.

Как я направих: Изсипах млякото в касерола, добавих сол и половината захар, сложих на котлона и го оставих да заври. Добавих ориза и бърках непрекъснато, докато сместа стана гъста и кремообразна. Изключих топлината, разбърках и оставих да изстине. Разделих жълтъци от белтъци и след като оризовата смес изстина напълно, прибавих леко разбърканите жълтъци и лимоновата кора. Белтъците разбих с останалата захар, до твърди върхове и прибавих с движения отдолу нагоре към общата маса. Прехвърлих в 24 см форма, предварително намаслена и поръсена с брашно. Изпекох на 170 С за около 45 минути или до златисто. Изчаках да изстине, поръсих с пудра захар и поднесох.

*За тази торта е подходящ ориз с повече нишесте. Ако решите да използвате друг тип и сместа остане рядка, добавете малко оризово брашно или обикновено нишесте.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР