Айрис Апфел - супермодел на 97

Може да се научиш как да бъдеш по-модерен, как да се обличаш по-добре, но не се учиш на стил

Ваня Шекерова 02 April 2019

Снимка: getty images/guliver

„Бръчките не са лоши – те са знак за смелост“ е един от цитатите, приписвани на 97-годишната американска модна икона Айрис Апфел. Тази смелост и нейният изключително оригинален стил бяха оценени от водещата агенция IMG Models, с която г-жа Апфел подписа договор.

"Много съм въодушевена. Кой би могъл да предположи, че на 97 години ще стана момичето от корицата“ – казва тя в интервю за вестник Independent.

А на тази възраст Айрис е много повече от това – успял предприемач, текстилен и интериорен дизайнер, собственик на линия аксесоари и дрехи. И на своя кукла Барби Айрис с характерните очила с дебели черни рамки в продажба от миналата година подобно на Барбитата на Джиджи Хадид, Зендая и Ашли Греъм.

С изумруденозелен костюм Gucci, дузина масивни гривни на ръцете, яркочервено червило на устните, Айрис позира за корицата на своята книга „Iris Apfel: Accidental Icon“ („Айрис Апфел: икона по случайност“), излязла през 2017. Тя не е мемоарна, а съдържа възгледите на Апфел за модата, стила, успеха, за живота като такъв, изразени с нейното брилянтно чувство за хумор.

Родената на 29 август 1921 г. Айрис Барел е била винаги най-силна в това да нарушава правилата, водена от принципа на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. И тази нейна житейска философия е изразена най-ярко в начина й на обличане, благодарение на който тя никога не остава незабелязана. „За мен най-важно е да ми е удобно. Ако чувствам дискомфорт в една дреха, не я слагам. Не обръщам внимание на тенденциите. Никога не съм си позволявала да куцам с някоя неудобна обувка, защото била модерна“ – казва Айрис, която за разлика от майка си не е пастелен човек, нито пък е дисциплинирана. Заедно с това никога не се е вземала на сериозно.

През 1947 г. Айрис се запознава с Карл Апфел и двамата веднага решават, че са създадени един за друг. Потвърждават го със сватбата си година по-късно (Айрис е облечена в розово) и със 70-годишния си щастлив брак. Буквално докато смъртта ги раздели – Карл Апфел си отиде през 2015 г., само три дни преди да навърши 101 години. Като знак за предстояща раздяла със съпругата си той изтълкувал изхлузването от пръста му на един древен египетски пръстен, подарък от Айрис, с който никога не се разделял. Г-жа Апфел успяла да го купи от антиквар в Лондон през 50-те години, гравирала от вътрешната му страна Where is the House of the Father и го подарила на съпруга си. Само два дни след като тази реликва пада от ръката на 100-годишния Карл, Айрис губи любовта на живота си. Но не и любовта към живота. Тя продължава да е все така цветна, витална и спонтанна, каквато е била винаги.

Двамата с мъжа й съзнателно са се отказали да имат деца, посвещавайки се на общия си бизнес – текстилна компания. Част от проектите им са свързани с обзавеждането на Белия дом по времето на девет президенти. Айрис е споделяла, че първата поръчка й възложили, убедени, че без да е интериорен дизайнер, тя ще се справи със замаха и въображението, с които се облича впечатляващо и оригинално. И с неподражаемия си стил.

За него Айрис Апфел казва, че е генетично заложен: „Може да се научиш как да бъдеш по-модерен, как да се обличаш по-добре, но не се учиш на стил. Първо трябва да си наясно кой си и да надграждаш оттам – а това е доста работа. Повечето хора не искат да го правят“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР