Невена Коканова - влезе и всички замълчаха

Каква е Невена Коканова в книгата на Георги Тошев „Години любов“? „У нея има съблазън. Еротична естетика, която привлича силните и отблъсква слабите, чуждите“, пише Тошев, който в интервюто за EVA сравнява Невена с магнетичното присъствие на световни киноикони като Роми Шнайдер

Адриана Попова 21 March 2019

Снимка: личен архив

Каква е Невена Коканова в книгата на Георги Тошев „Години любов“? „У нея има съблазън. Еротична естетика, която привлича силните и отблъсква слабите, чуждите“, пише Тошев, който в интервюто за EVA сравнява Невена с магнетичното присъствие на световни киноикони като Роми Шнайдер

В книгата му (издателство „Книгомания“) са публикувани 250 снимки от личния архив на актрисата – много от тях за първи път, предоставени от дъщеря й Теодора Шарланджиева.

Най-харизматичната българска актриса щеше да навърши 80 на 12 декември 2018 г. В последното си интервю, дадено именно на Тошев през 1999 г., Невена казва: „С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него.“

Невена Коканова е потомка на аристократичен австрийски род по линия на майка си Елеонора – Фон Хелденберг. Как влияе това върху характера и съдбата й?

Аристократизмът й беше вроден. Начинът, по който присъстваше не само на сцената, но и на екрана, издаваше гените й. Вижте я как стои дори в роли на селянки във филми като „Матриархат“ и „Трите смъртни гряха“! Невена Коканова притежаваше класа.

Бащата често е най-важният мъж в живота на едно момиче. Доколко това е вярно за нейния баща – Богдан Коканов?

Бащата на Невена е бил царски офицер. Мъж за пример, стожерът на семейството. След 9 септември 1944 г. той е репресиран и за семейството настъпват трудни години. Невена Коканова не говореше за това. Тя носеше спомена за баща си като важен за нея човек, но не изпадаше в подробности. Много по-късно разбрах, че заради него не е приета в Театралната академия. С таланта си тя взе реванш пред всички, които са я скъсали на приемните изпити. Бащата си отива рано от живота, но майка й беше до нея. Изключителна жена! Дама! Смятам, че Невена е взела най-доброто от двамата.

Какъв отпечатък е сложило детството й върху по-нататъшния й живот, върху отношенията й с мъжете?

Не съм психолог, но всички знаем, че раздялата без време, загубата на родител е болезнена. И слага отпечатък върху живота на човек. Невена Коканова е изключителна жена, не просто актриса. Обичана. Желана. Мога да кажа от разговорите с хора, които са били част от живота й, от самата нея, че тя е познавала любовта във всичките й измерения – в детството, като жена, като актриса. Но има нещо много важно за нея: тя е човек на дълга. Затова пред любовта страст с актьора Раде Маркович избира любовта дълг към съпруга си Любомир Шарланджиев.

тя е човек на дълга. Затова пред любовта страст с актьора Раде Маркович избира любовта дълг към съпруга си Любомир Шарланджиев.
Не е достатъчно да се каже, че Невена Коканова е красива. У нея има нещо необяснимо, онова, което французите наричат „je ne sais quoi“. Каква е тайната съставка на харизмата й?

Освен физическата красота, тя имаше едно особено присъствие, гласът й, жестовете й, атмосферата, която създаваше – всичко те влюбваше в нея. Мисля, че знаеше стойността си като жена, но не спекулираше с това. Не беше глезла, кокетка... Притежаваше нещо, което днес е на изчезване – беше жена, която носеше тайни. Подобно усещане носят със себе си само актриси, които винаги ще бъдат интересни. Сещам се за Роми Шнайдер. Затова ги наричат икони.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Irma
21 March 2019, 12:47

Страхотна жена и актриса! Неподвластна на времето и категориите.
Благодарности на Г.Тошев за книгата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР