Българската следа на Оскарите

Кой какво спечели на престижните кинонагради и защо на сцената се развя родният трикольор

eva.bg 25 February 2019

Екипът на "Зелената книга", сред който е и родният актьор Димитър Маринов - ще го познаете по знамето

Снимка: getty images/guliver

Наградите Оскар бяха раздадени за 91 път снощи в Лос Анджелис и ако има нещо, с което ще запомним тази церемония, то е българската следа в нея. Родният актьор Димитър Маринов, една от звездите във филма „Зелената книга“, имаше честта да се докосне до престижната статуетка, печелейки в категорията за филм на годината.

Целият екип на продукцията излезе на сцената за връчването на приза в най-престижната категория и там, редом до Махершала Али, Виго Мортенсен, Питър Фарели бе и Димитър Маринов, който се бе постарал всички да разберат, че е българин. На ревера му стоеше закачено родното знаме и няма как да не се почувстваме горди от този факт. Списание EVA взе интервю с него още през лятото, преди да стане ясно колко успешен е филмът „Зелената книга“ и да се заговори за номинации и статуетки. Може да прочетете интервюто тук.

Извън българската следа церемонията тази година не може да се отличи с големи изненади. В общи линии бяха раздадени заслужени статуетки. Алфонсо Куарон може да се похвали с приз за режисура, филмът му „Рома“ бе отличен за кинематография и в категорията за чуждоезична продукция.

Със статуетка за най-добър актьор в главна роля маже да се похвали Рами Малек за образа на Фреди в „Бохемска рапсодия“, най-добра актриса е Оливия Колман за „Фаворитката“, отмъквайки така чаканата от Глен Клоуз статуетка. В категориите за поддържащи роли при мъжете бе отличен Махершала Али за „Зелената книга“, което е вторият му Оскар, а при дамите Реджина Кинг за “If Beale Street Could Talk”.

Лейди Гага не взе статуетка за играта си, но пък съвсем заслужено бе поощрена за пеенето си, защото спечели в категорията за оригинална песен. „Зелената книга“ бе отличен за най-добър оригинален сценарий, а Спайк Ли грабна приз за адаптиран сценарий за “BlacKkKlansman”.

Вижте в галерията ни снимки на наградените.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР