Виго Мортенсен и изкуството да бързаш бавно

Ирина Иванова 13 February 2019

Снимка: getty images/guliver

Неговият Арагорн от „Властелинът на пръстените“ е един от най-страхотните типове в киното от зората на новото хилядолетие. Какво ще кажете за очите му с цвета на метала, от който е изсечен мечът му?

На 20 октомври Виго Мортенсен навърши 60 и ако съжалява за нещо, то определено не е, че няма повече серии на „Властелинът...“. Съжалява единствено за това, че години наред е предпочитал да играе роли в киното, вместо в детските игри на единствения си син Хенри, за което малкият непрекъснато го молел. Когато преди десетина години 17-годишният тогава Хенри заминава да учи в колеж, Виго му посвещава цяло есе, публикувано в „Time“. „Сега аз съм тук, а ти си тръгна“ – пише с тъга звездата, известен в гилдията като ерудит, интроверт и чудак. Но и като голям, ама много голям актьор.

Шон Пен забелязва Виго Мортенсен веднага. През 1985 г. той търси актьори за новия си филм и тутакси фиксира необикновеното изсечено лице  с приковаващи сивосини очи на 27-годишния Мортенсен да се мярва в малка роля във филма на Питър Уиър „Свидетел“. Оказва се, че това е първият филм на Виго, който до този момент се е занимавал основно с театър и телевизия. Двамата с Шон Пен така и не работят заедно тогава, но Мортенсен вече си има един много ценен фен.

Виго Мортенсен е от семейство на американка и датчанин. Роден е в Манхатън, но напуска Америка заедно с родителите си още като съвсем малък. Семейството заминава за Южна Америка, живеят известно време във Венецуела, след което се установяват в Аржентина, където бащата на Виго става управител на голяма птицеферма, а Виго по цял ден язди коне. И до днес актьорът е луд по конете. Семейството пътува много и още като дете той усвоява цели четири езика – датски, испански, английски и френски. Днес ги владее толкова свободно, че пише стихове на всеки един от тях.

На 9 години Виго е изпратен в много строго училище интернат, изолирано в планината, където в началото той истински се измъчва след волния живот, който води във фермата. Две години по-късно обаче родителите му се развеждат и той се връща заедно с майка си в Америка и се установяват в Ню Йорк. Тръгва на нормално училище, записва се на всички видове спорт, навсякъде ходи с фотоапарат или 8-милиметрова камера и започва да пише поезия. Няколко години по-късно, след като живее известно време и при баща си в Дания, се влюбва в едно момиче и заради нея отново се завръща в Ню Йорк, всичките хобита на Мортенсен се сливат в едно и той се записва в актьорска школа. Един от малкото случаи, в които някой открива истинското си призвание на около 25 години и въпреки това успява да стане световна звезда.

През 1987 г. в живота на Мортенсен с гръм и трясък влиза една особа не по-малко странна от него самия, само че на другия полюс. Колкото Виго е интровертен и мълчалив, толкова Иксен Червенка е дива и шумна. Иксен е с две години по-голяма от него и е луда глава – една от първите пънк диви на 80-те, солистка на бандата X и екстравагантна модна икона, от която години по-късно Къртни Лав ще се вдъхновява за собствения си имидж. Двамата с Виго са толкова различни един от друг, че привличането помежду им е непреодолимо. Срещат се, докато снимат общия си филм „Salvation!“, женят се и само след година се ражда синът им Хенри. Бракът им обаче не проработва и двамата скоро се разделят. Виго никога не си позволява да отсъства дълго от живота на сина си и двамата имат изключително силна връзка. След като пише цитираното по-горе есе, посветено на сина му, актьорът решава бащиното му разкаяние да не остане само на думи, а да премине и в действия. Затова с Хенри си правят дълго пътешествие из Америка с кола, като изминават около 13 хиляди километра и правят това, което момчето пожелае. По-късно Мортенсен ще черпи много житейски материал от това пътуване, работейки върху ролята си във великолепния филм „Капитан Фантастик“ (2017), където играе баща, отглеждащ шестте си деца далеч от цивилизацията. И за втори път, след „Източни обещания“ на Кроненбърг от 2007 г., е номиниран за Оскар“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР