Махершала Али - Холивуд вече не бърка името му

45-годишният актьор е в очакване на своя втори Оскар – за филма "Зелената книга"

eva.bg 22 February 2019

45-годишният актьор е в очакване на своя втори Оскар – за филма "Зелената книга" на режисьора Питър Фарели, където си партнира с Виго Мортенсен и българина Димитър Маринов. Не само заради този филм обаче сега той е на върха на славата си, но и защото в момента по HBO върви един от най-дългоочакваните сериали на годината – култовият „Истински детектив“, в който Махершала Али изпълнява една от главните роли.

Защо го харесваме? Преди всичко заради великолепната роля, която направи във филма „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс и заради която взе първия си Оскар. Но ето и още няколко достойни причини:

Махершала е секси и атлетичен

Семейството му не е богато и той влиза в колеж благодарение на изключителните си баскетболни умения. Всички смятат, че спортът е неговото бъдеще, докато един ден преподавателят му по драма не решава да го покани за роля в студентска постановка. След това нещата се променят. Спортът обаче и до днес е негова страст и... това му личи. Забеляза го и дизайнерът Келвин Клайн, който го покани, заедно с другите цветнокожи актьори от „Лунна светлина“, за рекламно лице на линията си мъжко бельо. Между другото, висок е 1,87.

Винаги избира да върви по свой собствен път

Майка му е християнка, дъщеря на свещеник. Баща му е атеист, актьор и танцьор, който в края на 70-те печели телевизионно шоу за танцьори, с парите от хонорара си купува скъпа кола, а след известно време напуска жена си и сина си и заминава за Ню Йорк, за да си търси работа, и се установява в танцов театър в Харлем. Махершала изживява много тежко бягството му и цялото му детство в „свещеническия“ им дом е изключително тъжно. Още по-зле става, когато се появява вторият му баща, също толкова религиозен като майка му. Държат се много строго с него и когато навършва 17 години, Махершала се пренася да живее при баба си и дядо си. С баща си се среща рядко, но въпреки това двамата остават много близки. По-късно актьорът решава да смени религията си и избира исляма. Майка му се отдръпва от него, а също и някои от приятелите му. За съжаление той сменя религията си месеци преди 11 септември 2011 г. След тази дата за него настъпва нещо като малък ад. Проверяват го при всички полети, на всички летища, замразяват сметките му и това продължава няколко години. Все пак Махершала Али е първият актьор мюсюлманин, носител на Оскар. Истинското му име е Махершалалашбаз Али (най-дългото име в Библията), но никой не може да го произнесе. Когато започва да си пробива път в Холивуд, никой не може да произнесе дори нарочно съкратеното му от самия него име – Махершала Али. Предлагат му варианта М (Ем) Али, но той го отхвърля. Вече никой в бизнеса не бърка името му.

Готов е на всичко в името на семейството си

Махершала признава, че никак не е устойчив психически. Освен депресията, която изживява като дете след раздялата с баща си, той изпада в подобно потиснато състояние и тежка меланхолия в края на 90-те, когато сам заминава да учи театър в Ню Йорк. Там се среща по-често с баща си, а точно тогава СПИН върлува като чума из артистичните среди в Америка и непрекъснато умират актьори или танцьори, музиканти. Махершала Али си спомня, че е имало период, в който почти всяка седмица от СПИН си е отивал някой близък приятел или колега на баща му. „Имах чувството, че всички сме обречени“. От това мрачно състояние го извежда писането (започва да пише разкази и пиеси за собствено удоволствие), запознаването с исляма и срещата с жена му Аматус Сами Карим, също изповядваща исляма. Двамата сключват брак през 2013 г., а през 2017 г., четири дни преди церемонията, на която получава първия си Оскар за „Лунна светлина“, се ражда синът им. След огромния успех на филма Махершала е затрупан с оферти за работа, снима „Green Book“, снима „Истински детектив“, но когато осъзнава, че е пропуснал изцяло първите две години на детето си, си взима дълъг отпуск. „Трябва да пазиш баланса в семейството си, ако искаш да не го изгубиш“.

Никога не забравя откъде е тръгнал

„В началото бяха Netflix и „Къща от карти“ – обича да казва Махершала. Преди да го изберат за роля в сериала през 2013 г., той работи без прекъсване цели 12 години, снима всякакви неща, включително и във филми като „Странният случай на Бенджамин Бътън“ с Брад Пит, но името му така и си остава част от фона в Холивуд. Влиза в сериала „Къща от карти“ без особено въодушевление, защото преди 5-6 години Netflix са прохождаща компания. Успехът на сериала е толкова голям, че успява най-после да го изпрати в космоса сред звездите. Където Бари Дженкинс го чака за ролята в „Лунна светлина“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР