„Убийството на невъзможното”: Райнхолд Меснер посвещава книга на Боян Петров

Премиерата е утре, 7 февруари (четвъртък), когато е и рожденият ден на големия български алпинист Боян Петров. Мястото - в зала „Марин Дринов“ на БАН (ул. 15 ноември № 1) от 18,30 ч. Входът е свободен.

eva.bg 06 February 2019

Луксозното издание на "Книгомания", в което известни катерачи от цял свят говорят за предела в алпинизма, е посветено на големия български алпинист Боян Петров, а Райнхолд Меснер е написал авторска бележка специално за българското издание. Книгата е уникална и с това, че включва последната статия на Боян Петров, която той пише малко преди да поеме към Шиша Пангма.

Райнхолд Меснер е не само легендарен алпинист, изкачил всичките 14 осемхилядници, но и ловец на приключения, прекосил пеш Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. Двамата с Петър Хабелер са първите хора, стъпили на връх Еверест без допълнителен кислород. Заради постиженията му списание „Аутсайд“ нарича Меснер „кралят на катерачите“.

Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие „Убийството на невъзможното“, след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. Тази статия отбелязва епохална промяна в разбирането за основните ценности на катеренето и поставя начало на движението за т.нар. „чисто” катерене. Сега в книгата „Убийството на невъзможното“ Меснер събира над 30 статии от най-големите катерачи, сред които и Боян Петров, посветени на темата за предела в алпинизма, за използването на технологични средства при катерене, за „изкуственото” и естественото катерене, както и, разбира се, за красотата на пътя нагоре във всякакъв смисъл, за силата на мечтите и за свободата да ги следваш, независимо от всичко.

Премиерата на българското издание на „Убийството на невъзможното“ от Райнхолд Меснер е на 7 февруари (четвъртък) – рожденият ден на Боян, и ще се проведе в зала „Марин Дринов“ на БАН (ул. 15 ноември № 1) от 18,30 ч.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат Сандро Филипини – редактор на Райнхолд Меснер, проф. д-р Николай Спасов – директор на Националния природонаучен музей в София, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и др. В ролята на водещ ще влезе журналистът Антон Хекимян. Събитието се организира със съдействието на Национален природонаучен музей при БАН. Входът е свободен.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР