Какво чете Весела Бабинова

Звезден читателски клуб

eva.bg 02 February 2019

В момента - „Живот в огъня” от Марина Цветаева. Това са изповедите на руската поетеса. Писма, стихове, нещо като дневник. Най-близката ми приятелка Цвети, Цветина Петрова, от моя клас, която е актриса във Варненския театър, ми я подари за Коледа. Още като я прочела, знаела, че много ще ми хареса. Говорихме си с нея, че Марина Цветаева е имала много големи любови в живота си, сред които и Рилке, друг невероятен автор за мен. И въпреки че животът й е бил много тежък, тя устоява и продължава да пише. Може би наистина е вярно това, че хубавата поезия, литература, която се помни за цял живот, се ражда по-скоро в скърби и мъки, отколкото от хубавите неща.

Сякаш руската литература ми е влияела винаги. „Братя Карамазови” си остава книгата, която е оставила най-траен отпечатък в мен. През няколко години човек трябва да я препрочита и може би моето време пак е дошло. В „Ана Каренина” ме впечатлява фактът, че Толстой толкова добре описва женската психика. Направо се чудя как е възможно мъж така добре да познава мисленето на жената. Също „Сто години самота” на Маркес, много любим мой роман. „Да убиеш присмехулник”. „На изток от рая” на Стайнбек, макар че там имаше моменти, в които историята се забатачваше и ми беше по-трудно да я чета. Но вътре има неща, заради които една книга се нарича класика, общовалидни, в което и време да я хванеш.

Напоследък много ми хареса „Бащата на другия” на Паринуш Сании. Майко, направо ме уби, страхотна. Буквално за два дни я прочетох. Ако имах повече време, може би щях да я прочета за няколко часа. И сега искам да си купя другата книга на същата авторка – „Моята орис”.Хареса ми и „Три ябълки паднаха от небето” на Нарине Абгарян, защото е топла, нежна, дава ти усещане за къща и топлина.

Постоянно обсъждаме с приятелки коя какво чете, препоръчваме си книги една на друга. В книжарниците или питам за нещо ново, или си разглеждам. Знам горе-долу какво харесвам. Фентъзи няма да хвана. Кримки харесвам, обаче съм чела много малко. Купувам класики, защото ме е срам, че не съм ги чела. Не може човек да е на еди-колко си години и да не е чел „Цар Плъх”.

Весела Бабинова е известна в актьорската гилдия със страстта си по книгите. От 18 февруари ще можем да я гледаме в тв сериала  „Денят на бащата”, където е в главната женска роля, партнирайки на Захари Бахаров. Тя има редица великолепни роли в театъра (EVA е писала за „Нощна пеперуда” в Народния, „Пияните” в Малък градски), в киното се е снимала във «Вездесъщият». През последната седмица я гледахме като участник в кулинарното шоу на Нова телевизия «Черешката на тортата».

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР